Caroline Munro

The Convoy (2012)

aka Konvoy

The Convoy #1 The Convoy #2

Genre

Venäjällä on syntynyt vaivihkaa jonkinlainen uusi draamagenre, jonka tuntomerkit ovat elämän ankeus, toivottomuus ja korruptio. Tunnetuimman tekijän, hiljattain menehtyneen Aleksei Balabanovin elokuvat kuten Cargo 200 (2007) ja A Stoker (2010) ammentavat arkikauhua nyky-Venäjän vähäosaisten kurjuudesta, mutta vieläkin tylymmäksi voi päästä. Alexey Mizgirevin ohjaama ja kirjoittama The Convoy kertoo armeijan kapteeni Ignatista, jota kalvaa syyllisyys perhetragediasta ja lyhyt pinna. Rangaistukseksi väkivaltaisuuksista hänet komennetaan noutamaan takaisin armeijakarkureita ja näiden varastamia rahoja. Summat, joista taistellaan ovat naurettavan pieniä (19000 ruplaa, eli alle 500 euroa), mutta riittävästi, jotta oma henkikin pannaan likoon. Rajut migreenikohtaukset kaatavat Ignatin välillä maahan, ja lopulta hän ottaa yhteen poliisinkin kanssa vaatiessaan omiaan takaisin.

The Convoy [1]
The Convoy [2]

Tuottaja Pavel Lunginin mukaan The Convoyn kantava teema on ihmisyyden säilyttämisen vaikeus. Noh, Moskovan oloissa se näyttääkin vaikealta. Jokaisella on oma selviämiskeinonsa: Kapteeni Ignat uhkailee heikompiaan rutiininomaisesti, elokuvan naiset yrittävät löytää vahvan miehen suojelijakseen ja kiinni jäänyt karkuri Artyom koettaa selvitä hymyilemällä ja vitsailemalla. Artyomin filosofian mukaan, jos ihmisen saa nauramaan, häntä voi ohjailla. Karkurin viljelemät vitsit ja oudot anekdootit - joita kukaan ei tunnu ymmärtävän valkokankaalla sen enempää kuin katsomossakaan - eivät kuitenkaan pelasta häntä hirveältä kohtalolta mielivaltaisesti valta-asemaansa käyttävien vartijoiden kynsissä. The Convoyn maailmassa kuka tahansa, jolla on univormu voi tylyttää muita täysin mielivaltaisesti.

The Convoy [3]
The Convoy [4]

Ignatilla on lukuisia mahdollisuuksia saada rahat takaisin, mutta hän ei lopulta tartu niihin. Kyse on aivan muusta kuin rahasta, toivo paremmasta elämästä tuntuu jo kuolleen ja nyt pelissä on enää oman identiteetin ja arvovallan rippeiden säilyminen. Hyytävien kohtausten takaa kajastaa tosielämän vitsaus: Venäjän armeijassa ihmisiä nurkkaan ajavat mielenterveysongelmat.

The Convoy [5]
The Convoy [6]

The Convoysta "nauttiminen" riippuu siitä, pääseekö virittäytymään sisään minimalistiseen ilmaisuun ja kurjuudessa rypevien hahmojen henkiseen maisemaan. Mitään muutakaan ei oikein ole tarjolla.

***--
© Kalle Karinen, julkaistu: 22.7.2013
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 SMKK
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!