Caroline Munro

Side Effects (2013)


Side Effects #1 Side Effects #2

Pitkien elokuvien ohjaamista lopettelemassa oleva Steven Soderbergh on tehnyt töitä kovalla kiireellä. Nautittavan odottamattomiin suuntiin mutkitteleva jännitystrilleri Side Effects saapui Pohjois-Amerikan kankaille helmikuun alussa 2013. Teatterilevitys Suomessa jäi kuitenkin harmittavasti väliin, vaikka elokuva sai muutoin laajalti levitystä ympäri Eurooppaa, mm. Virossa ja Ruotsissa. Seuraava Soderbergh, Behind the Candelabra, on sentään tulossa meilläkin kankaille 23.8. ja se on näillä näkymin ohjaajan viimeinen ison kankaan työ. Amerikassa Side Effects jäi viimeiseksi.

Side Effectsillekin olisi mieluusti teatterilevityksen suonut, sillä se on oikein hyvin tehty trilleri, jonka tarina tarjoaa katsojalleen nykyaikana melko harvinaisia elämyksiä. Hetkittäin ei oikeasti enää tiedä, mihin suuntaan ollaan seuraavaksi menossa. Tämä tuo lisää nautittavuutta katselukokemukseen, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Samalla kun Soderbergh ja käsikirjoittaja Scott Z. Burns yrittävät yllättää katsojaa, he tulevat kuin huomaamattaan luistelleeksi hyvän matkaa uskottavuuden rajojen ulkopuolelle.

Side Effects [1]
Side Effects [2]

Edes jännärin päähenkilö ei ole ensi alkuun selvä. Liikkeelle lähdetään tutustumalla 28-vuotiaaseen Emilyyn (Rooney Mara). Masentuneen newyorkilaisnaisen neljä vuotta hartaasti odottama päivä on koittanut: hänen meklarimiehensä Martin (Channing Tatum) on vapautumassa vankilasta. Huomattavan varallisuuden itselleen kerännyt ja mukavan elämän myös kumppanilleen taannut mies oli tehnyt rahaa sisäpiirikaupoilla. Nyt rangaistus on kärsitty, mutta työpaikka ja omaisuus ovat mennyttä.

Martinin tultua kotiin ja ryhdyttyä energisesti rakentamaan parille uutta alkua, käy kuitenkin pian ilmi, ettei Emilyn masennus ole vieläkään poissa. Parista itsemurhayrityksestä toinen on jo varsin hyvä, joten on aika passittaa Emily psykiatrin puheille. Tohtori Banks (Jude Law) kokeilee erilaisia masennuslääkityksiä ja päätyy lopulta tuotteeseen, joka näyttää vihdoin onnistuvan palauttamaan Emilyn tulevaisuudenuskon ja antavan tälle uutta kipinää. Lääkkeen käytöllä on kuitenkin sivuvaikutuksia, jotka ajavat Martinin ja Emilyn elämän kohtalokkaasti ja peruuttamattomasti raiteiltaan.

Side Effects [3]
Side Effects [4]

Juurikaan tämän pidemmälle juonta ei pysty spoilaamatta kertomaan. Tarina ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole vielä kovin pitkällä, ja sen jatko tuo mukanaan odottamattomia käänteitä. Puolivälin jälkeen elokuvan keskushahmoksi alkaa tarkentua tohtori Banks, joka ajautuu vähitellen yhä hurjemmaksi käyvään kujanjuoksuun. Emilyä hoitaneena lääkärinä hän on omalta osaltaan vastuussa hoidon pahasta epäonnistumisesta. Jouduttuaan yksin kaikkia vastaan miehen on aloitettava kokonaan omat tutkimuksensa siitä mitä oikein tapahtui. Löydökset ovat odottamattomia ja kurottavat paljon kauemmas menneisyyteen kuin Emilyn masennussairauden alkupisteeseen.

Pitkälti yli 30 elokuvaa ohjannut ja Trafficista Oscarinkin voittanut Soderbergh on uransa tässä vaiheessa täysin rutinoitunut ammattilainen, jonka käsistä ei lähde muuta kuin muotovaliota tavaraa. Burnsin käsikirjoitus asettaa kuitenkin lopputulokselle omat rajoitteensa. Yhtäältä siinä riittää kekseliäisyyttä muutamalle muullekin amerikkalaisjännärille jaettavaksi asti. Toisaalta katsojan on vaikea olla pudistelematta epäuskoisena päätään muutaman loppupuolen paljastuksen kohdalla. Side Effects ei varmasti päädy jännityksen klassikoiden joukkoon, mutta oikein mainion kertaviihdykkeen se kyllä tarjoaa.

Side Effects [5]
Side Effects [6]

Näyttelijöiden suorituksissa ei ole moitittavaa, jos kohta kukaan heistä ei myöskään yllä erityisen muistettavaan suoritukseen. Parhaat mahdollisuudet käsikirjoitus antaa Maralle, joka saa tilaisuuksia mokeltaa lääketokkurassa ja vetistellä itsetuhoisissa masennuskohtauksissa. Kiinnostavin on kuitenkin Jude Law'n psykiatrinrooli. Alati jyrkempään syöksykierteeseen ajautuva mies näyttää ulkoisesti tyyneltä ja onnistuu puhumaan rauhallisesti tiukoissakin tilanteissa, mutta Law tuo hienosti esille miehen sisäisen stressin silmillään sekä pienillä eleillä ja ilmeillä. Tyynen pinnan alla kuohuu niin että sen voi miltei kuulla.

Versioinfo (9.8.2013):

Side Effects on jo nyt saatavilla Yhdysvalloissa ja Britanniassa sekä dvd:nä että blu-raynä. Suomi-julkaisun aika koittaa 30.8. Myös meillä elokuva pääsee levitykseen molemmissa formaateissa.

***½-
© Jukka Halttunen, julkaistu: 9.8.2013
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 SMMHEMTMJH
  3.5 3.0 2.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!