Caroline Munro

Before Midnight (2013)

Rakkautta ennen keskiyötä

aka Antes del anochecer

Before Midnight #1 Before Midnight #2

Toiset yhdeksän vuotta on kulunut. On tullut jälleen aika kurkistaa Jessen (Ethan Hawke) ja Celinen (Julie Delpy) elämään. Pariskunta tapasi toisensa vuoden 1995 elokuvassa Before Sunrise, jonka aikana he viettivät unohtumattoman, keskustelujen täyteisen yön Wienissä. Erottuaan he tapasivat uudelleen vasta vuonna 2004 elokuvassa Before Sunset, jossa Jessen kokemuksistaan kirjoittama kirja saa Celinen rohkaistumaan tulemaan tapaamaan tätä uudelleen, sillä kertaa Pariisissa.

Vuonna 2013 Jesse ja Celine ovat Kreikassa lomaileva pari. Vaaleakutriset kaksostyttäret nukkuvat heidän autonsa takapenkillä. Kirjailijanuraansa menestyksekkäästi jatkanut Jesse on saanut puolentoista kuukauden mittaisen kutsun paikallisen kirjailijaveteraanin merenrantahuvilalle. Kesäinen lomailu maalauksellisissa maisemissa näyttää päällisin puolin nautittavalta, mitä vaikutelmaa välitön ja iloinen tunnelma isäntäväen seurassa entisestään korostaa. Pinnan alla kuitenkin kuohuu.

Before Midnight [1]
Before Midnight [2]

Before Midnight on romanttisten maisemien hallitsemasta alkupuolestaan huolimatta tyystin erilainen elokuva kuin kaksi edeltäjäänsä. Aiemmissa osissa Jesse ja Celine ovat olleet ihastuksensa huumassa, mihin tunteeseen katsojan on ollut helppo hyvillä mielin samastua. Nyt he ovat kohdanneet parisuhteiden haastavan todellisuuden. Kumpikaan ei enää katsele kumppaniaan ruusunpunaisten lasien lävitse. Molemmat ovat löytäneet toisesta myös vikoja ja itseään häiritseviä piirteitä, jotka on pakko hyväksyä, ellei halua päätyä eroon. Kaksi lasta kuitenkin nostavat eroamisen kynnystä.

Elokuvan merkittävin vahvuus on sama kuin aiemmillakin kerroilla. Dialogi ei kuulosta kirjoitetulta, vaan oikeassa elämässä puhutulta. Hawke ja Delpy ovat kumpikin olleet myös tällä kertaa mukana kirjoittamassa omia repliikkejään ja miettineet tarkasti, mitkä voisivat olla useampien vuosien ajan yhdessä olleen parin suhteen kipupisteet. Ne myöskin paikannetaan miltei hämmästyttävällä tarkkuudella, kun elokuva pääsee johdattelevien jaksojensa jälkeen kunnolla vauhtiin.

Before Midnight [3]
Before Midnight [4]

Alkupuolen melko tyhjänpäiväiset jutustelut eivät vielä vakuuta. Suomalaista katsojaa saattaa jopa rasittaa seurata vierestä pariskunnan automatkaa, jonka sisältö on jatkuvaa puheen pulputusta silloinkin, kun ei ole enää mitään asiaa. Kreikkalaisen päivällispöydän ympärillä istuu peräti kahdeksan ihmistä, ja vaikka kaikilla on koko ajan kauheasti sanottavaa, kukaan ei missään vaiheessa vahingossakaan puhu kenenkään toisen päälle. Tämä saa tilanteen tuntumaan keinotekoisen asetelmalliselta, vaikka dialogin aitous kuuluukin teoksen ansioihin.

Tästä keinotekoisuudesta ei ole enää jälkeäkään viimeisen puolituntisen aikana, joka huipentaa elokuvan hyvin samantapaisesti kuin kauhuelokuvan psykopaattimurhaajan irtipääsy. Jesse ja Celine vetäytyvät hotellihuoneeseen viettämään lahjaksi saamaansa kahdenkeskistä iltaa, jonka oli tarkoitus olla romanttinen, mutta jonka eroottinen värinä viilenee hetkessä ja jossa sanan säilä viuhuu niin että heikompia hirvittää. Onko näin pahojen ristiriitojen syövyttämä suhde enää mitenkään mahdollista pelastaa? Onko Wienissä alkanut rakkaustarina ohitse ja edessä väistämätön ero? Vai onko toisen ihmisen viat ehkä mahdollista hyväksyä ilman, että suhteen tarvitsee päättyä?

Before Midnight [5]
Before Midnight [6]

Before Midnightin ansio on, että näistä kysymyksistä sekä ennen kaikkea niihin saatavista vastauksista aivan oikeasti välittää. Taustana tälle tuntemukselle ovat trilogian kaksi aiempaa elokuvaa, joiden ansiosta henkilöhahmoja on ollut mahdollista rakentaa yli kolmen tunnin ajan jo ennen elokuvan alkamista. Myös tässä piilee elokuvan vahvuus. Jos se ei olisi trilogian päätös vaan yksittäinen tarina, jonka henkilöihin tutustumisen katsoja olisi aloittanut vasta sen alkaessa, ei sen vaikutus olisi läheskään yhtä voimakas kuin nyt.

****-
© Jukka Halttunen, julkaistu: 15.8.2013
keskiarvo
toimitus
3.79/5.00 (7)
 JSTPKKMK*EMPIJH
  4.0 4.5 3.5 3.5 3.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  14 (17)
82%
Before Midnight (2013)  Before Midnight (2013)Rakkautta ennen keskiyötä  

kommentit

odota...
Mario Landi kommentoi (15.8.2013 13:31:33)
user avatar Todella elitistinen elokuva...
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa