Caroline Munro

The Conjuring (2013)

Kirottu

aka Conjuring - Die Heimsuchung; Expediente Warren; Besvärjelse; Conjuring: Les dossiers Warren; L'evocazione - The Conjuring; Kurja kutsumine

The Conjuring #1 The Conjuring #2

Ohjaaja James Wan aloitti uransa sadistisesta tylytyksestä Saw (2004), jolle on tähän mennessä tehty peräti kuusi jatko-osaa. Lisäksi hän on ohjannut muun muassa nukkekauhuelokuvan Dead Silence (2007), Kevin Baconin tähdittämän vigilante-pläjäyksen Death Sentence (2009) sekä harmillisen keskinkertaisen pelottelun Riivattu (Insidious, 2010). Tässä valossa on helppo sanoa, että Kirottu (The Conjuring) on tähän mennessä Wanin paras elokuva.

The Conjuring [1]
The Conjuring [2]

Kirottu tekee kummituskauhulle saman mitä The Cabin in the Woods teki puukkohippasille. Elokuva kahmii kaikki mahdolliset kliseet yhdeksi kimpuksi ja tarjoaa ne takaisin hyvin hallittuna ja tiukkarakenteisena vyyhtinä. 70-luvun alkupuolelle sijoittuva Kirottu näyttää ja tuntuu kuvaustyyliä myöten aidosti ajanmukaiselta, samoin kuin Ti Westin Paholaisen talo (The House of the Devil, 2009) oli kuin suoraan 80-luvulta. Tavallaan Wan lunastaa elokuvallaan ne odotukset, joita laskettiin Westin varaan vielä muutama vuosi sitten. Kirottu on yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista.

Elokuvan juoni on yksinkertainen. Paranormaaleihin ilmiöihin erikoistuneet demonologit Ed ja Lorraine Warren (Patrick Wilson ja Vera Farminga) saavat selvitettäväkseen uransa vaikeimman tapauksen, kun Perronin perhe kutsuu pariskunnan pahansuovan demonin vainoamaan kotikartanoonsa.

The Conjuring [3]
The Conjuring [4]

Lähes jokainen lähes kaksituntisen elokuvan kohtauksista tekee kaikkensa pitääkseen katsojan otteessa kauhuainesten tai yleisen visuaalisen ilmeensä avulla. Wan korottaa panoksia jatkuvasti elokuvan edetessä ja laittaa kaikki peliin intensiivisessä loppuratkaisussa. Kirottu ei sorru missään vaiheessa nykykauhuelokuvia ruton lailla vaivaavaan lapselliseen säikyttelyyn, eikä tietokone-efektien liialliseen käyttöön. Sen sijaan Wan luottaa logiikkaan ja yksityiskohtiin, joiden avulla Kirottu tuntuu parhaimmillaan painostavalta, ahdistavalta ja pelottavalta. Niin kuin kauhuelokuvan pitääkin.

Kirottu hukkuisi helposti kummitteluelokuvien loputtomaan suohon, ellei sen hahmoja olisi kirjoitettu riittävän huolellisesti. Wilsonin ja Farmingan välinen kemia on toimivaa, mutta samaa voi sanoa myös Perronin perheen isää ja äitiä näyttelevien Ron Livingstonin ja Lili Taylorin suorituksista. Päähenkilöiden kohtalosta todella välittää elokuvaa katsoessa, kuten myös Perronien runsaasta lapsikatraasta. Kuten kauhuelokuvalle sopii, Joseph Bisharan painostava ja synkkä score on hyvin olennaisessa osassa.

The Conjuring [5]
The Conjuring [6]

Kirottu tuskin tulee toimimaan suunnan näyttäjänä kauhuelokuvan kehitykselle, vaan se on pikemminkin eräänlainen jäävuoren huippu jo ajat sitten harmaaksi massaksi muuttuneessa lajissa. Elokuva perustuu oikeiden Ed ja Lorraine Warrenin kokemuksiin. Pari tunnetaan parhaiten Amityville-kummitustaloon liittyvistä tutkimuksistaan.

Versioinfo (19.8.2013):

Suomen ensi-ilta 23.8.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 19.8.2013
keskiarvo
toimitus
3.39/5.00 (9)
 JSSMTPJMJM*MHMK*EMPI
  3.5 3.5 3.5 3.5 3.0 3.5 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.46/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  14 (16)
88%
The Conjuring (2013)  The Conjuring (2013)Kirottu  

kommentit

odota...
Pöö kommentoi (24.4.2014 12:40:59)
user avatar hyvä elokuva
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa