Caroline Munro

The Vineyard (1989)


The Vineyard #1 The Vineyard #2

Genre

Tohtori Po on vanha viinintekijä, joka yrittää pysäyttää ikääntymisensä keräämällä nuorten ja viriilien kaunottarien ja uroiden verta, lisäämällä sitä juomaansa viiniin ja pyytämällä Maya-jumalalta apua ryppyjen poistoon! Ihme kyllä, kombinaatio toimii odotetulla tavalla. Kiehtovalta herrasmieheltä vaikuttava Po kiehtoo jopa nuoria naisia. Viinimaisterin koti sijaitsee saarella, jonne kutsutaan liuta hyväkuntoisia - ja kroppaisia komistuksia ja hottiksia. Yksi kerrallaan porukka kuitenkin harvenee ja jäljet johtavat sylttytehtaalle.

The Vineyard [1]
The Vineyard [2]

Elokuvan toisena ohjaajanakin toimiva James Hong näyttelee pääosan pahana tohtorina. Hong on samalla kaartin sekä miellyttävimmästä että viihdyttävimmästä päästä, joskaan uskottavuudesta ei missään vaiheessa voi pukahtaa. Hongin vimmaista ja mielipuolista naurua kun ei vakavalla naamalla pysty katsomaan. Muutamassa saman aikakauden genre-elokuvassa vilahtaneen Playboy Playmaten, Karen Witterin (nyk. Lorre, johtuen jo päättyneestä avioliitosta Chuck "Seinfeld" Lorren kanssa) tehtävänä on tälläkin kertaa näyttää nätiltä ja tohtori Pon ultimaattiselta kiinnostuksen kohteelta.

The Vineyard [3]
The Vineyard [4]

The Vineyard on kaiken kaikkiaan 80-luvun halpiskauhua niin hyvässä kuin pahassakin. Toisaalta sen vanhentuneissa erikoistehosteissa ja naurettavissa juonenkäänteissä on oma viehätyksensä, mutta kuten niin usein, ei roska-arvoja ole kertynyt tarpeeksi tekemään siitä omanlaistaan klassikkoa. Yksittäiset hetket ovat paikoin kuitenkin huikeita, puhumattakaan riemastuttavan löperöstä dialogista: "Castrate him! Kill the eunuch!".

80-lukulaisuutta voi tarkastella myös elokuvan homohahmojen kautta, jotka tänä päivänä höntteine maneereineen näyttävät jopa kiusallisen stereotyyppisiltä. Paljasta pintaa nähdään kohtuullisesti molemmilta sukupuolilta, mutta eihän tätä hyvälläkään tahdolla tasa-arvoisuutta edistäväksi tapaukseksi voi kutsua.

The Vineyard [5]
The Vineyard [6]

The Vineyard sekoittelee surutta juonessaan (muka) mayojen ja kiinalaisten kansantaruja, jotta kaikki yliluonnollisuus ja vaikkapa elokuvan tapahtumiin jostain kummasta ilmestyvät zombit saadaan lopulta selitettyä. Zombit muuten talttuvat heittämällä hiekkaa naamalle! Tarinan uskomattoman pölvästit käänteet tuovat hauskoja kaikuja parin vuosikymmenen takaa, jolloin niiden esiintyminen ei välttämättä niin harvinaista ollutkaan. Hassua kyllä, tällaisille direct-to-video -julkaisuille on muotoutunut omanlaisensa nostalgia-arvo, jolloin The Vineyardillekin voi antaa jonkin verran anteeksi.

Ne roskan ystävät jotka eivät 80-luvulla eläneet (tai olleet tarpeeksi vanhoja katselemaan kauhua), saattavat löytää hilpeyttä vielä yhden lisätähden edestä.

**---
© Esa Linna, julkaistu: 7.10.2013
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!