Caroline Munro

Schoolgirl Complex (2013)

aka Schoolgirl Complex: Hôsôbu-hen

Schoolgirl Complex #1 Schoolgirl Complex #2

Genre

Yuki Aoyaman valokuvakirja Schoolgirl Complex on vihdoin sovitettu elokuvaksi. Tyttökouluun sijoittuvan rakkaustarinan ohjaajana toimii aikuisviihdetähti Mihirosta aiemmin elokuvan (Nude, 2010) tehnyt Yuichi Onuma. Yleisön mielenkiinto lienee taattu.

Vuonna 2010 julkaistu valokuvakirja Schoolgirl Complex (2010) meni Japanissa kuin kuumille kiville. Tuotteesta muodostui koulutyttöjä palvovassa maassa rahasampo, jota laajennettiin jatko-osilla sekä dvd- ja blu-ray -julkaisuilla. Tuorein lisäys tuoteperheeseen on teatterilevitykseen tehty elokuvasovitus, jonka ohjaaja Yuichi Onuma on aiemmin kerännyt huomiota pienimuotoisilla, mutta hyvin tehdyillä draamaelokuvilla.

Schoolgirl Complex [1]
Schoolgirl Complex [2]

Valokuvakirjassaan Aoyama pyrki ikuistamaan koulutyttöjen olemuksen ulkopuolisen silmin keskittymällä eri ruumiinosiin. Lähikuvista koostuneessa kirjassa ei koskaan nähty tyttöjen kasvoja. Elokuvasovituksessa Onuma on valinnut päinvastaisen tien. Anonymiteetti hylätään jo alkutekstien jälkeen ohjaajan keskittyessä kahden tytön väliseen kasvudraamaan. Keskiössä ovat luokan uuteen oppilaaseen (Mugi Kadowaki) ihastuva Manami (Aoi Morikawa) sekä viimeksi mainittuun salaa rakastunut Ai (Maaya Kondo).

Onuman tapa antaa hahmoilleen kasvot on mielenkiintoinen. Kyse ei ole pelkästään elokuvantekoa helpottavasta käytännön ratkaisusta, vaan suoranaisesta kapinasta Aoyaman fetissimäistä koulutytönpalvontaa kohtaan. Siinä missä Aoyama hekumoi tarkkaan rajattujen kuviensa parissa, on Onuma antimeikannut nuoret tähtensä näyttämään normaalia vähemmän viehättäviltä. On ironista, että Schoolgirl Complexin naiskuvaus on realistisempaa kuin useimpien japanilaisten nuorisoelokuvien vastaava.

Schoolgirl Complex [3]
Schoolgirl Complex [4]

Japanilainen koulupuku- ja koulutyttöfetissi on ilmiönä moniulotteisempi kuin toisinaan annetaan ymmärtää. Asu ei ole pelkästään vanhojen likaisten setien suosikki, vaan myös valtaisa hittituote sitä yllään pitävien teinityttöjen keskuudessa. Monet tytöt pitävät koulupukua erityisen kauniina asusteena, minkä lisäksi kouluasu on kollektiivisia paineita luovassa kouluympäristössä tavattoman käytännöllinen. Ylitöihin ja stressiin hukkuville aikuisille kouluasu on puolestaan nostalginen muistutus heidän omista kultaisista nuoruusvuosista. Ei olekaan yllättävää, että asusteesta on muodostunut olennainen osa japanilaista valtavirtakulttuuria.

Koulupuvun asema yhtenä Japanin erotiikkateollisuuden peruspilareista on saman kolikon kääntöpuoli. Kyse on osaltaan maassa pitkään kukoistaneen lolitakompleksin ruokkimisesta, joskaan asia ei ole aivan näin yksiselkoinen. Kouluasu, koulutyttö ja nuori tyttö ovat kolme eri asiaa. Osa koulupuvun perään kuolaavista henkilöistä on kiinnostunut enemmän itse asusteesta kuin sen sisällään pitämästä henkilöstä, toisille puolestaan henkilön symbolinen status koulutyttönä on oleellisinta tarkasta iästä tai lapsenomaisuudesta riippumatta. Ainoastaan osa kouluasun perään himoitsevista miehistä kohdistaa mielenkiintonsa ensisijaisesti tytön nuoreen ikään (ilmiö jonka suosio saattaa osittain juontua japanilaismiesten heikkenevästä asemasta maskuliinisia paineita rakentavassa yhteiskunnassa).

Schoolgirl Complex [5]
Schoolgirl Complex [6]

Aoyaman valokuvakirjan menestys pohjaa osittain siihen, että sen äärityylikkäästi sommitellut kuvat voi halutessaan nähdä taiteellisesta perspektiivistä. On kuitenkin selvää kirjan nimestä lähtien mistä Aoyaman kuvissa todella on kyse. Onuman valitsema karkean realistinen lähestymistapa aiheen elokuvasovitukseen on hieman yllättävä paitsi Schoolgirl Complex - yhteyden, myös ohjaajan aiemmassa elokuvassaan Nude osoittaman visuaalisen tyylikkyyden johdosta. Koulutytöillä herkuttelevia alku- ja loppusekvenssejä lukuun ottamatta seifukun palvojien on turha vaivautua teatteriin, sillä Schoolgirl Complexin fetissikuvasto on liki olematonta. Elokuvan ilmeisintä kohdeyleisöä on petkutettu.

Onuman elokuva on ennen kaikkea henkilödraama. Ohjaaja keskittyy tunteistaan epävarmojen tyttöjen väliseen rakkaustarinaan, joka ei ole ottaa alkaakseen. Jokaisen päähenkilön elämää vaikeuttaa kolmas pyörä, eikä kukaan muu kuin Manami olisi valmis heittäytymään huolettomaan suhteeseen. Hidas ja realistisesti kuvattu rakkaustarina tuntuu silti hieman kliiniseltä. Hyvin näyttelevistä tähdistään huolimatta Onuma ei pääse kaivautumaan hahmojen ihon alle. Lisäksi draamaa tallennetaan kehnolle digivideolle, vaikka koulutytöt näyttäisivät paremmalta filmillä tai edes hyvälaatuisella digillä.

Schoolgirl Complex [7]
Schoolgirl Complex [8]

Itse aihepiirin - koulutyttöfetissin - kommentointi jää harmittavan vähälle. Kyse on pikemminkin kouluympäristöön sijoitetusta tarinasta kuin schoolgirl complex -analyysistä, minkä johdosta elokuva tuntuu jossain määrin menetetyltä mahdollisuudelta. Koulutyttöjä elokuvassa kyllä on koko rahan edestä, mutta ei juurikaan siinä mielessä kuin useimmat katsojat olisivat odottaneet Schoolgirl Complex -filmatisoinnilta.

Versioinfo (12.11.2013):

Elokuussa 2013 ensi-iltansa saanut Schoolgirl Complex pääsi Japanissa markkina-arvonsa mukaisesti keskisuureen teatterilevitykseen. Joissain kaupungeissa elokuvaa on esitetty paikkakunnan suurimmassa multipleksissä Hayao Miazakin uutuuden rinnalla.

**½--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 12.11.2013
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!