Caroline Munro

Animalada (2001)

aka Animalada - Uma Relação Pansexual; Ktinovasia; Animal

Animalada #1  

Keski-iän kriisi saa vanhemmat miehet usein vaihtamaan kulahtaneen vaimonsa nuorempaan malliin. Osasyynä moiseen käytökseen on vain leipiintyminen niihin iänikuisiin polkuihin, joita tallataan viimeiseen asti. Mutta osittain syynä on myös viimeisten sukupuolihormonien kuolinhuuto, joka voi aiheuttaa väkevän rakastumisen tunteen ja kiinteän yhteenkuuluvuuden kokemuksen kun se oikea vain tielle sattuu. Animalada on tarina tällaisesta tilanteesta. Tosin miehen lisäksi se toinen osapuoli on lammas.

Animalada [1]
Animalada [2]

Rikas argentiinalainen maanomistaja Alberto (Carlos Roffé) ei jaksa kuunnella vaimonsa Natalien (Cristina Banegas) iltaisia tyhjiä pulinoita poololehden äärellä. Kun mies huomaa ovenraosta aitauksesta karanneen lampaan, hänellä on hyvä tekosyy poiketa ulkosalla. Jokin lampaan katseessa, viehkeissä liikkeissä ja olemuksessa hurmaa hänet. Hän nimeää uuhen Fannyksi, vie eläimen latoon ja alkaa salasuhteen tämän kanssa. Siihen ei kuulu pelkkä fyysinen rakkaus, vaan myös jutustelu, musiikin kuuntelu, yhteiset eväsretket ja rakkaudentunnustukset. Ymmärtäväinen Fanny osaa olla tarvittaessa hiljaa ja katsoa takaisin.

Animalada [3]
Animalada [4]

Mutta Fannyn sulokkuus ei jää muiltakaan huomaamatta. Albertolle työskentelevä renkimies Miranda (José María Monje) huomaa isäntänsä tavan poiketa ladossa. Mirandalla on henkilökohtaisia ongelmia, sillä hän ei tahdo saada piparia kylän baarien neidoilta hampuusimaisen olemuksensa vuoksi. Eräänä vapaailtana ympäripäissään farmille palatessaan Miranda päättää ottaa selvää isäntänsä salaisuudesta. Löytäessään Fannyn ladosta, himokas renki antautuu vieteilleen ja raiskaa lampaan rajusti. Alberto sattuu kesken aktin paikalle ja raivostuu silmittömästi. Tottelematon renki saa talikosta ja jauhetaan spagettikastikkeeksi. Hän on pakkomielteen kehittäneen isännän ensimmäinen uhri. Murhan peittely ei kuitenkaan onnistu täysin ja myös Alberton perhe aikuisine lapsineen alkaa saada vihiä miehen puuhista. Loppuelokuva asettelee yhä enemmän eläinten puolelle siirtyneen patriarkan ja muun perheen välistä konfliktia, joka toimii salamyhkäisenä kissa ja hiiri -leikkinä, purkautuen välillä väkivaltaisena.

Animalada [5]
Animalada [6]

Ilmeisen selvä esikuva irvokkaalle argentiinalaiselle luokkasatiirille on Luis Buñuelin tuotanto. Animalada hörähtelee porvarilliselle tavalle pyrkiä pitämään imagonsa kiiltävänä, vaikka tosiasiassa vaivutaan lampaanhimossa yhä psykoottisemmaksi. Ydinperhe alkaa natista liitoksistaan. Yleinen pakkomielle esittää kaiken olevan kunnossa alkaa olla yhtä sairasta kuin zoofiliakin. Mustasukkainen tumma pässi riivaa Alberton tuoretta avio-onnea. Selkeitä selityksiä sille, miksi näin käy, ei tarjota, eikä niitä kaipaakaan. Tulisissa rakkauskohtauksien ja kelvottoman nuoren polven kuvauksessa on jotain samaa kuin Pedro Almodovárin törkeimmissä nuoruudentöissä. Täysin älytön hääkohtaus taas on niin outo, että se olisi voinut tulla vaikka Alejandro Jodorowskyn aivoituksista. Lopussa halpa syntikkascore, naurettava trillerikonsepti ja yön kartanoon heittämät pitkät varjot näyttävät siltä kuin nuori Peter Jackson olisi liikkeellä parodioimassa Hitchcockia.

Animalada [7]
Animalada [8]

Animaladan esikuvat ovat siis varsin asialliset. Tärkeä kysymys onkin, toimiiko se omilla jaloillaan ilman että sitä tarvitsee syyttää esikuviensa kopioinnista. Onneksi ohjaaja Sergio Bizzio osaa ottaa satiirin mestareilta juuri sopivasti ideoita ja sekottaa ne hyvin sopassa, joka on erehtymättömästi hänen oma tuotoksensa. Kuitenkin elokuvan rakenteen tuttuuteen liittyy sen pahin ongelma. Aloitettu juonenkaari on pakko sulkea puoliväkisin. Tämä ei onnistu turvautumatta huonoihin juonellisiin ratkaisuihin ja kliseisiin. Koska Buñuelkin on aikanaan niin tehnyt, myös Bizzio haluaa osoittaa että vaikka oireet on poistettu, porvariston tauti jatkuu. Tämä on turhan lattea tapa lopettaa elokuva, joka on aiemmin mehevästi rikkonut tabuja ja rohjennut esittää monia odottamattomia asioita ihmismielen törkyisimmistä alitajunnan lokeroista.

Muutoin elokuva kyllä huvittaa ja hämmästyttää. Sitä voi suositella etenkin jos on koskaan tullut ajatelleeksi, mitä keskustalaiset maatalonisännät puuhastelevat kun heidän vaimojensa silmä välttää.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 19.11.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSPI
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Animalada (2001)  Animalada (2001)Animal