Caroline Munro

Scenic Route (2013)


Scenic Route #1 Scenic Route #2

Mitchell ja Carter ovat aina tunteneet toisensa. Elämä on kuitenkin viime aikoina ajanut heitä erilleen, on kehittynyt ristiriitoja, joita ei ole puhuttu halki. Tilaisuus asioiden puimiseen koittaa, kun heidän autonsa hyytyy keskelle autiomaata. Toinen miehistä on onnistunut hankkimaan kaiken mitä on halunnut, toinen on polkenut jo vuosia paikallaan. Keskinäisen nokittelun kasvaessa eivät pelkät sanat pian enää riitä, ja nyrkit korvaavat puhumisen.

Scenic Route [1]
Scenic Route [2]

Suurin osa elokuvan kestosta tapahtuu hajonneen lava-auton ympärillä lyhyellä tienpätkällä. Katsojille tämä saattaisi tarkoittaa uuvuttavaa draamaa, mutta onneksi niin ei ole asian laita. Elävä dialogi, hahmojen syöksykierre ja vahvat roolisuoritukset nostavat elokuvan jännitettä tasaisen varmasti. Autiomaan lämpö ja öinen kylmyys tuntuvat luissa ja ytimissä ja miehet tekevät toisilleen pahaa jälkeä fyysisessä mittelössään.

Ohjaajapari Kevin ja Michael Goetzin astuu elokuvan keskushahmolla Mitchellillä (loistava Josh Duhamel) parikymmentä vuotta takaperin ilmestyneen Falling Downin (1993) reviirille. Miehen elämänhallinta pirstaloituu äärioloissa ja hän joutuu kyseenalaistamaan siihen astisen idyllinsä. Mihin katosi se energia, jota hänellä joskus oli? Kuka on se todellinen Mitchell, jonka ympärille hän on rakentanut muiden vaatiman kulissin?

Scenic Route [3]
Scenic Route [4]

Yhdysvalloissa eri elokuvafestivaalit ovat jo jonkin aikaa toimineet henkireikänä pienemmän budjetin indie-elokuvalle. Myös Scenic Route sai ensi-iltansa yhdessä niistä, South by Southwestin vuoden 2013 kattauksessa. Varsinainen julkaisupäivä nähtiin puolisen vuotta myöhemmin. Suunnilleen samoihin aikoihin elokuvan löysi myös internetin vuokrapalvelusta. Luonnollisesti tuotot jäävät tällä kaavalla pieniksi, mutta toisaalta elokuva on antanut nostetta tekijöidensä uralle.

Varsin pätevästi toteutettu kokonaisuus kestää, tapahtumat ovat johdonmukaisia ja miesten kohtalosta alkaa välittää. Hieman liian näppäräksi suunniteltu lopetus kuitenkin ontuu, ja täysin turhaan. Siinä missä olisi ollut tilaa ottaa vielä muutama kierros lisää, näperrellään pikkuhieno rakennelma, joka kaatuu pienimmästäkin ajattelusta.

Scenic Route [5]
Scenic Route [6]

Scenic Routen perusteella amerikkalainen indie-elokuva voi kuitenkin hyvin ja elokuvan tekijöiltä on lupa odottaa jatkossa positiivisia suorituksia. Muutamalla toisenlaisella ratkaisulla olisi jo nyt päästy yhteiskunnan syviin vesiin, mutta aivan loppuun saakka ei tekijöiden keskittymiskyky ole vielä riittänyt.

Versioinfo (31.12.2013):

Arvostelukappale löytyy Netflixistä. Vertical Entertainmentilta on saatavilla sekä dvd- että blu-ray-versio.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 31.12.2013
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JMEM
  3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!