Caroline Munro

Big Trouble in Little China (1986)

Säpinää Chinatownissa

aka John Carpenter's Big Trouble in Little China; De Avonturen van Jack Burton; Hvem springer kineserne for?; Golpe en la pequeña China; Trassel i Chinatown; Les aventures de Jack Burton dans les griffes du mandarin

Big Trouble in Little China #1 Big Trouble in Little China #2

Jostain syystä John Carpenteria ei vieläkään tohdita nostaa suurten amerikkalaisten elokuvantekijöiden rinnalle. Tämä siitäkin huolimatta, että ihailemansa Howard Hawksin tavoin hän onnistui kultakautenaan tekemään merkkiteoksen genrestä riippumatta. Halloweenin (1978) synnyttämä slasher-elokuvien aalto ilmeisesti leimasi hänet pääsääntöisesti "vain" kauhuohjaajaksi. Mutta Carpenterin tyyliarsenaaliin kuuluu vahvan tunnelmanluonnin lisäksi toisinaan myös genreillä ja niiden troopeilla leikittely, mikä näkyy parhaiten hänen toimintaseikkailussaan Säpinää Chinatownissa vuodelta 1986.

Big Trouble in Little China [1]
Big Trouble in Little China [2]

Reaganismin ja juppi-ihanteiden kritisoijana tunnettu Carpenter iskee hampaansa tuon ajan blockbustereiden sankarikuvaan. Kurt Russellin esittämä Jack Burton on parodia aitoamerikkalaisen populistisesta protagonistista. Hän on rempseä muskeliveikko, rekkakuski, joka mieluummin toimii kuin jää kyselemään. Elokuvan mittaan hänet kuitenkin siirretään kauas omalta mukavuusalueeltaan kiinalaisen mytologian maailmaan, jossa hän on täysin avuton.

Kuitenkin Burtonilla on väkevä ego, ja vaikka hän saa vain vähän aikaan, pitää hän itseään selkeästi tarinan päähenkilönä. Ei väliä, vaikka kyseessä on hänen kiinalaisen ystävänsä Wang Chin (Dennis Dun) matka pelastaakseen morsiamensa kuolemattomalta kiinalaiselta velholta, ja Burton vain sattuu sekaantumaan mukaan koska hänen rekkansa varastetaan. Eikä väliä, että Burton joutuu jatkuvasti kyselemään viisaalta Egg Sheniltä (Victor Wong) missä mennään, koska hän ei käsitä, miten taiat toimivat tai mistä omituiset hirviöt yllättäen ilmestyvät.

Big Trouble in Little China [3]
Big Trouble in Little China [4]

Toisaalta Burton onnistuu taidoiltaan mitättömänäkin pysyttelemään hengissä, vaikka on ulkona elementistään kuin kala kuivalla maalla. Hän on myös opportunisti, joka delegoi taistelulajien harjoittamisen Wangille ja hoitaa itse asiat mieluummin aseella. Matkan varrella hän ehtii myös riiustella itseään hienostuneempaa naista, Gracie Law'ta (Kim Cattrall), joka toisissa olosuhteissa tuskin vilkaisisi häntä toista kertaa. Kuitenkaan edes lopussa ansaittu rahasumma ei houkuta Gracietä asettumaan aloilleen rekkakuskin kanssa. Ylevänä miehenä Burton ei edes anna jäähyväissuukkoa tästä hyvästä. Mukana roikkuu vain uskollinen rekka ja lopputwistinä myös Chinatownista paennut apinahirviö.

Big Trouble in Little China [5]
Big Trouble in Little China [6]

Vaikka Burtonkin saa elokuvan loppupuolella oman sankaruushetkensä, on tuo voitto helppo. Sankarin maskuliinisuus on kukistettu jo aiemmin, kun hän suuren lopputaistelun äärellä ampuu aseellaan kattoon ja tyrmää itsensä tiiliskiven tippuessa hänen päähänsä. Tässä voi nähdä yhtymäkohdan toiseen näkökulmahahmoon, joka on sotkenut itsensä taikamaailmaan. Myös Bilbo Reppuli pökertyy samalla tavoin ennen neljän armeijan sotaa J.R.R. Tolkienin Hobitissa (1937). Peter Jackson tuskin onnistuu saamaan vastaavasta kohtauksesta yhtä hauskaa ja osuvaa kuin Carpenter, vaikka tullee toistamaan saman tempun elokuva-Hobittien kolmannessa osassa. Hänen elokuviensa Reppuli kun on osoittautunut jo muutoin yliluonnollisen päteväksi seikkailijaksi.

Miten Carpenter sitten osasi aikanaan tehdä näin hyviä genre-elokuvia? Kuten monet muutkin hänen keskeiset elokuvansa (esimerkiksi Dark Star, 1974; tai Hyökkäys poliisiasemalle, 1976), myös Säpinää Chinatownissa on pohjimmiltaan lännenelokuva. Itse asiassa ensimmäinen versio käsikirjoituksesta olikin western, jossa lännenmieheltä ryövätään hevonen. Burtonin johnwaynemäinen ulosanti olisi varmaankin tullut tuosta versiosta selvemmin esille, mutta kenties tarinan siirto nykypäivään oli lopulta parempi valinta. Näin kun mukaan saadaan paremmalla tekosyyllä myös neonvaloja, syntikkamusiikkia ja hassuja takatukkia.

Big Trouble in Little China [7]
Big Trouble in Little China [8]

Elokuvan menestys jäi aikanaan valitettavan vaisuksi, ja samalla Carpenterin (ainakin toistaiseksi) viimeiseksi suureksi studiotuotannoksi. Elokuviensa peukalointiin kyllästynyt ohjaaja siirtyi pienemmän budjetin töiden pariin, mutta rajoitetut mahdollisuudet sekä floppi toisensa perään johtivat pikku hiljaa hänen elokuviensa laadun heikkenemiseen. Videojulkaisunsa myötä Säpinää Chinatownissa sen sijaan nousi uuteen suosioon. Sen asema populaarikulttuurissa on huomattavissa jo siitä, miten sen aineksia on lainattu ikonisiin videopeleihin. Elokuvan kolme myrskyä -taistelijat olivat selkeänä esikuvana Mortal Kombat -pelisarjan ukkosjumala Raydenille ja elokuvan lohkaisuja on kuultu esimerkiksi World of Warcraftissä sekä Duke Nukemissa. Viittaukset esiintyvät tosin ilman mitään ironista aspektia. Pelien maailmassa kun Carpenterin irvailema reaganistisen mustavalkoinen ja aggressiivisen suoraviivainen suhtautuminen ulkopuoliseen maailmaan on edelleen arkipäiväistä.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 31.12.2013
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (10)
 JSTPJMKKMEMMMK*EMPITM
  4.0 4.5 3.5 5.0 3.5 3.0 3.5 3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  37 (66)
56%
Big Trouble in Little China (1986)  Big Trouble in Little China (1986)Säpinää Chinatownissa  

kommentit

odota...
C.W. Leadbeater kommentoi (1.1.2014 02:28:13)
user avatar Hieman tarkennusta viimeiseen kappaleeseen: Big Troublea seuranneet Prince of Darkness ja They Live eivät olleet floppeja vaan menestyivät taloudellisesti oikein hyvin, minkä jälkeen Carpenter ohjasi Warnerille siihen asti kalleimman elokuvansa, Memoirs of an Invisible Manin. Samoin vuonna 1996 Paramountille tehty Escape from L.A. oli suuren rahan satsaus.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa