Caroline Munro

Le brasier ardent (1923) :: The Burning Brazier

aka Ehegeschichten

Le brasier ardent #1 Le brasier ardent #2

Genre

Ivan Mozzhukhin oli tsaarinaikaisen venäläisen mykkäelokuvan suurin miestähti, jonka näyttelemistä monikin, jolle nimi ei ole tuttu, on tietämättään nähnyt ainakin pienen pätkän. Aki Kaurismäen Calamari Unionin kohtauksessa, jossa Frankit käyvät elokuvateatteri Orionissa, pyörii valkokankaalla nimittäin Mozzhukhinin pääosittama Isä Sergei (1919), josta nähdään pari mehevää kohtaa.

Vallankumouksen tultua Mozzhukhin pakeni muiden valkoisten elokuvantekijöiden kanssa Jaltan kautta Pariisiin, jossa emigrantit perustivat Albatros-tuotantoyhtiön. Mosjoukine-nimisenä Mozzhukhinin menestys jatkui Ranskassa, mutta Amerikan valloitus epäonnistui ja äänielokuvan tulo laittoi lopullisen pisteen vahvalla venäläisellä aksentilla puhuvan Mozzhukhinin uralle. Hän kuoli köyhänä ja unohdettuna tuberkuloosiin 1938. Le brasier ardentissa Mozzhukhin on hyvässä vedossa ja pääsee esittelemään kykyjään paitsi näyttelijänä, myös käsikirjoittajana ja ohjaajana. Lopputulos on vähintäänkin omintakeinen.

Le brasier ardent [1]
Le brasier ardent [2]

Elokuva alkaa hämmentävällä kymmenminuuttisella unijaksolla. Naimisissa oleva nainen näkee painajaista, jossa sama mies tuntuu vainoavan häntä eri hahmoissa: roviolla palavana demonina, yökerhon silinterihattuisena viettelijänä, katolisena pappina ja kerjäläisenä. Herättyään nainen huomaa että painajaisten mies oli mestarietsivä Z, jonka kuvitettuja muistelmia hän oli lukenut juuri ennen nukkumaanmenoaan.

Naisen aviomies haluaisi muuttaa Ranskasta takaisin synnyinseuduilleen Etelä-Amerikkaan, mikä taas pariisilaiselämää rakastavalle vaimolle ei sovi lainkaan. Syntynyttä aviokriisiä selvittämään ja vaimonsa kadonnutta rakkautta uudelleenlöytämään mies palkkaa yksityisetsivän, joka ei ole kukaan muu kuin naisen unissa kummitellut Z. Alun painajaisen tapahtumat alkavat toistua tosielämässä.

Le brasier ardent [3]
Le brasier ardent [4]

Omaperäisyys ei aina ole hyve ja välillä katsoja joutuukin raapimaan päätään Mozzhukhinin aivoitusten edessä. Avantgardistisen alun jälkeen Le brasier ardent muuttuu eksentriseksi komediaksi, jota on maustettu omituisilla teknisillä keksinnöillä kuten katosta laskeutuvilla aamiaistarjottimilla, itsestään liikkuvilla tuoleilla ja liukuhihnoiksi muuttuvilla käytävillä. Loppua kohti kokeellisuus vähenee ja elokuva asettuu perinteisen kolmiodraaman ja rakkauselokuvan uomiin. Tyylilajien sekoitus vähän natisee liitoksissaan, mutta sillä on oma viehätyksensä.

Parasta Le brasier ardentissa on sen karismaattinen ohjaaja/päänäyttelijä itse. Kuuluisassa Kulesovin kokeessa katsojat olivat lukevinaan Mozzhukhinin hienopiirteisiltä kasvoilta erilaisia tunteita sen mukaan, millaisten kuvien yhteyteen ne asetettiin, ja Le brasier ardentissa Mozzhukhinin muuntautumiskyky on täydessä käytössä. Hauskimmassa kohtauksessa hän muuttaa itsensä rujon näköisestä idiootista sliipatuksi parkettien partaveitseksi parissa sekunnissa suoraan katsojan silmien edessä. Mozzhukhinin puoliso Natalie Lissenko on myös erinomainen pörrötukkaisena luonnonlapsena, ja pariskunnan yhteisistä kohtauksista huokuu aitoa kiintymystä ja lämpöä. Nicolas Koline onkin sitten jo vaisumpi epäkiitollisessa aviomiehen roolissa.

Le brasier ardent [5]
Le brasier ardent [6]

Visuaalisesti Le brasier ardent on koko ajan kekseliäs, ja kiinnostavuutta lisäävät ulkona Pariisin kaduilla kuvatut kohtaukset kuten huima autotakaa-ajo pitkin Champs Élyseetä. Kuriositeettiarvon lisäksi elokuvalla on se historiallinen meriitti, että se innoitti nuorta Jean Renoiria jättämään keramiikkatyöt ja kokeilemaan taitojaan elokuvaohjaajana.

Versioinfo (6.1.2014):

Yhdysvaltalainen Flicker Alley on julkaissut Le brasier ardentin yhdessä neljän muun Albatros-elokuvan kanssa viiden dvd:n boxissa "French Masterwors: Russian émigrés in Paris 1923-1929".

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 6.1.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!