Caroline Munro

Local Kung Fu (2013)


Local Kung Fu #1  

Local Kung Fu on 95000 rupian (noin 1200 euroa) budjetilla tehty martial arts -komedia Intian Assamin osavaltiosta. Bollywoodissa pikkurooleja näytellyt Kenny Basumatary kyllästyi nykyelokuvien liian nopealla leikkauksella ja tietokone-efekteillä pilattuihin toimintakohtauksiin, ja päätti tehdä oman kungfu-elokuvan, jossa nähdään vain aitoa ja selkeästi kuvattua toimintaa. Budjetista suurin osa kului digikameran ostoon, näyttelijät löytyivät ohjaajan perhepiiristä ja kamppailulajeja opettavan enon oppilaista.

Itselleen Basumatary varasi pääroolin opiskelijapoika Charliena, joka palaa kotikaupunkiinsa Guwahatiin ja yrittää vakuuttaa tyttöystävänsä Sumin enon soveliaisuudestaan vävypojaksi. Charlien kungfu-taidoille löytyy käyttöä, kun gangsterit alkavat uhkailla enoa, joka ei anna heidän perustaa viinakauppaa koulun lähelle. Humoristisessa sivujuonessa seurataan aloittelevien nuorisorikollisten Bonzon ja KK:n sekoilua Guwahatin kaduilla.

Local Kung Fu [1]
Local Kung Fu [2]

Local Kung Fun mainosjuliste lupaa "raikasta ja tervehenkistä koko perheen viihdettä", ja sitä suurin piirtein saadaankin, ainakin mitä raikkauteen tulee. Basumatary on ilmeisen älykäs mies, ja vaikka kungfu onkin lokaalia, asenne on globaali. Freesi ja nenäkäs huumori rennon ohjausotteen kanssa ovat Local Kung Fun valtit, jotka takaavat ettei meno muutu missään vaiheessa ummehtuneen provinsiaaliseksi.

Pikkuruinen budjetti näkyy eniten epätasaisissa näyttelijäsuorituksissa ja hapuilevassa kameratyöskentelyssä. Basumataryn yhdeksi esikuvakseen mainitsema Robert Rodriguezin debyytti El mariachi on hyvä vertailukohta: monin osin karkea ja harrastelijamainen tekele, josta kuitenkin ohjaajan lahjakkuus on aistittavissa kaiken kömpelyyden seasta. Henkilöohjauksessa Rodriguez kylläkin häviää Basumatarylle, joka on saanut joistakin sukulaisistaan irti täysin ammattilaistasoista näyttelemistä.

Local Kung Fu [3]
Local Kung Fu [4]

Toimintakohtaukset ovat vähän kuin paluuta martial arts -elokuvan juurille: yksinkertaisesti kuvattua, näyttelijöiden omaan osaamiseen perustuvaa kungfua. Old school -henkisesti Basumatary pistää sankarinsa myös ensin häviämään pahiksille, treenaamaan lisää ja nousemaan vasta sitten voittajaksi. Mitään kovin ihmeellisiä temppuja ei nähdä, mutta kaikenlaiseen kikkailuun ja hyppyleikkauksiin kyllästyneen katsojan silmä lepää ehjissä ja selkeissä liikesarjoissa. Huonompaakin toimintaa on nähty monta tuhatta kertaa kalliimmissa elokuvissa.

Local Kung Fu [5]
Local Kung Fu [6]

Local Kung Fu valmistui vuonna 2011 mutta pääsi pienimuotoiseen levitykseen kotimaassaan vasta vuonna 2013. Tätä kirjoitettaessa elokuvan Facebook-sivuilla lupaillaan dvd- ja online-version olevan tulossa. Pirteän indie-elokuvan soisi löytävän tiensä myös länsimaisten elokuvafestivaalien ohjelmistoja raikastamaan. Toivotaan myös, että lahjakas Basumatary pääsee jatkossa toteuttamaan itseään hieman suuremmalla budjetilla. Ammattinäyttelijöiden ja -kuvaajan kanssa toteutettu Local Kung Fu 2 voisi olla oikeasti kova juttu.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 6.1.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!