Caroline Munro

Night Warning (1982)

Pelko

aka Nightmare Maker; Butcher, Baker, Nightmare Maker; Momma's Boy; The Evil Protege; À la limite du cauchemar

Night Warning #1 Night Warning #2

80-luvun alun Britanniassa elokuvien vaikutuksia katsojiinsa pelättiin niin paljon, että päätettiin koota yhteen lista kaikista vaarallisimmista teoksista. William Asherin Night Warning oli lähellä päätyä yhdeksi tämän pahamaineisen Video nasty -listan kauhistelluimmista kolmestakymmenestäyhdeksästä nimikkeestä. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta se ei taannut elokuvalle helppoa tietä maan elokuvamarkkinoille.

Night Warningiin oli tiivistetty homofobiaa, insestiä, pään murskautuminen auto-onnettomuudessa, vihaista viidakkoveitsellä huitomista, alastomuutta, skitsoilua ja yleistä nihilismiä. Tämän kauttaaltaan mielipuolisen ympäristön keskellä nähdään kuinka Susan Tyrrellin esittämä täti yrittää suojella orvoksi jäänyttä Billyä tämän omilta toiveilta.

Night Warning [1]
Night Warning [2]

Tädin ja pojan yhteinen elämä sai alkunsa, kun Billyn vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudesta. Nyt Billy on jo seitsemäntoista vuotta ja täti tajuaa kauhukseen rakkaimpansa alkaneen kiinnostua nuorista naisista ja haaveilevan muuttamisesta pois kotoa opiskelujen perässä. Tähän Cherylillä on kuitenkin oma ratkaisunsa. Kyseinen ratkaisu saa myös paikallisen homoja yli kaiken vihaavan etsivän Joe Carlsonin (Bo Svenson) kiinnostumaan Billyn ja Cherylin pihapiirin tapahtumista. Voisiko Billy olla kaiken lisäksi hinttipoika? Siispä nuorukaisen elätellessä ensirakkauttaan kauniiseen Juliaan, valmistautuu hulluus nielaisemaan hänet sisäänsä.

Ottaen huomioon elokuvan pienen budjetin ohjaaja William Asher saa paljon irti kieroutuneesta perhedraamastaan. Vaikutteita on haettu mm. What Ever Happened to Baby Jane?:sta (1962). Sopivan epäsovinnainen esillepano toimii hyvin osana vinksahtavaa konseptielokuvaa, minkä lisäksi elokuva sisältää muutamia poikkeuksellisen luovia kohokohtia. Niistä on ollut vuosien varrella tapana nostaa esiin kolme; Susan Tyrrell, elokuvan alku ja yleinen elämänvastainen asenne, mitkä kaikki auttoivat työtä päätymään osaksi sensuurin historiaa.

Night Warning [3]
Night Warning [4]

Kohokohdista ensimmäinen, Susan Tyrrell, pelastaa jo elokuvan keskinkertaisuuksien suosta. Hänen esittämänsä Cheryl on hirvein ihminen, jonka saattaisi lähipiiriinsä kuvitella. Manipuloiva, omistushaluinen, halpa ja väkivaltainen yksinäinen nainen, joka tekee kaiken saadakseen pitää omistamansa ihmisen. Vielä syvemmälle Cherylin persoonaan pääsee, kun muistaa, että Asher ohjasi urallaan lähinnä perheystävällisistä tv-sarjoja, kuten I Love Lucy ja Bewitched. Tyrrellin hahmo saattoikin olla hänelle kauan odotettu tilaisuus oksentaa ulos kaikki menneiden vuosien "äitikulta"siirappi. Cherylin pelkona kun on, että: "Perverts and sluts! They are doing everything they can to take him away from us."

Toiseksi elokuva alkaa Jan de Bondin (Speed, 1994) kuvaamalla auto-onnettomuudella, jota voi suositella elokuvasta riippumattomana miniklassikkona kaikille auto-onnettomuusfanaatikoille. Kyseisen sub-genren muita esimerkkejä ovat mm. Final Destination 2:n (2003) alkurysäys, samoin Dario Argenton 4 mosche di velluto grigiossa (Four Flies on Grey Velvet, 1971) nähtävä etulasin hajoaminen kannattaa aina mainita. Pienilläkin budjeteilla on mahdollista luoda mieleen jääviä kokonaisuuksia murskaavine yksityiskohtineen. Night Warningissa tämä on essentiaalista, sillä onnettomuus on lupaus siitä, että herkullisia otoksia seuraa lisää elokuvan suvantovaiheiden lomassa.

Pitkissä dialogeissa ollaan heikoimmilla, sillä Asher käsittelee niitä kuin ohjaisi keskivertoa tv-draamaa, olkoonkin ettei sanojen tematiikka sopisi minkään normiperheen aamiaispöytään. Sanoista kuitenkin muodostuu oleellinen osa Billyn lähipiirin arvomaailmasta ja siten henkilöhahmojen vastenmielisyydestä. Verrattuna moniin aikalaisiinsa, voi tarinan luonnehtia etenevän jopa sulavasti.

Night Warning [5]
Night Warning [6]

Ilmestyessään Night Warning noteerattiin hyvin, ja se nähtiin myös Suomen videomarkkinoilla nimellä Pelko, tosin sensuroituna. Sittemmin teos on kärsinyt levitysongelmista ja jäänyt hieman paitsioon menevämpien video nasty -nimikkeiden varastettua shown. Toki Night Warning sisältää myös verisen puolensa. Valtoimenaan punaista nestettä ei nähdä, mutta tarpeeksi. Sen virratessa lähikaupunkien idylli ennakkoluuloineen saa vihdoin kaipaamansa sovituksen.

Versioinfo (10.1.2014):

Night Warningia ei ole vielä saatavilla dvd:llä, joskin Code Red on jo vuosia lupaillut julkaisua. Englannissa Atlantis ehti julkaista elokuvasta videoversion ennen vuoden 1984 videolakia. Se jäi saarivaltion ainoaksi. Lopulliselle Video Nasty -listalle viranomaistahot yrittivät saada elokuvaa ahkerasti vuoden 1983 lopusta vuoden 1985 loppuun saakka, onnistumatta siinä. Amerikassa sekä HBO Videon että Thorn EMI Videon vhs-julkaisut ovat niin ikään keräilykappaleita.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 10.1.2014
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 JSJMJM*EM
  3.5 3.5 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
Night Warning (1983)  Night Warning (1983)Pelko  

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (10.1.2014 18:03:22)
user avatar Hienoa, että Asher'n Night Warning nostettiin tapetille Elitistissäkin. Elokuva on kieltämättä yksi ehkä eniten dvd- ja blu-ray -formaateille odotetuista kasarikauhun saralla (jenkkituotannoista puhuttaessa) sekä samalla kiistaton todiste siitä, että odottavan aika on tunnetusti ylipitkä. Barium Videon piloille pätkitty vanha vuokra-vhs lukeutui kaikesta huolimatta himoituimpiin magneettinauhoihin kasettitelevisiokaudella. Susan Tyrrell'n jäätävin roolisuoritus ansaitsisi arvoisensa julkaisun...vihdoin!
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (5.10.2014 14:14:30)
user avatar Tosiaan, vihdoin alkaa tapahtumaan julkaisurintamalla! Tätä ei käy sivuuttaman: http://codereddvd.bigcartel.com/product/butcher-baker-nightmare-maker-bo-svenson-jimmy-mcnichol-susan-tyrell
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (14.7.2017 03:17:36)
user avatar Lähes kolmen vuoden odotuksen jälkeen julkaisuvuorossa leffan Blu-ray painos yksinoikeudella Diabolik'in kautta kuluvan kuukauden lopulla. Lisää "tulevat blu-ray -julkaisut" -viestiketjussa..
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa