Caroline Munro

Massacre at Central High (1976)

aka Les baskets se déchaînent; Blackboard Massacre; Massacro al Central College; Sexy Jeans; Massaker in Klasse 13; Terror i Central High

Massacre at Central High #1 Massacre at Central High #2

"When a bully is your best friend..."

Massacre at Central High on viheliäinen elokuva. Sen dialogi on sympaattisen kökköä, päähenkilöiden motiivit on helppo kyseenalaistaa, eikä se tarjoa oikein vertakaan. Silti elokuvaa ympäröi kiehtova aura ja sen ajatusmaailman voi luokitella epäsovinnaiseksi. Lisätään mukaan vielä aikansa kulttinimiä, kuten Joan Jettin kanssa musisoinut Cheryl Smith (Lemora, 1973) ja ensimmäisen pääosaroolinsa tekevä Kimberly Beck (Friday the 13th: The Final Chapter, 1984) eikä elokuvan sivuuttaminen ole enää helppoa.

Massacre at Central High [1]
Massacre at Central High [2]

Derrel Maury näyttelee uuteen kouluun saapuvaa Davidia. Kouluyhteisössä hänen vanha ystävänsä (monista halpiksista tuttu Andrew Stevens) on päässyt mukaan kuria ylläpitävään häirikköjengiin. Davidin periaatteet ovat kuitenkin kuin mitä vanhoimmillisimman oikeustaistelijan oppikirjasta ja hänestä tulee sorrettujen puolustaja. Perinteiseltä vaikuttava taistelu saa kuitenkin uuden sävyn, kun valta siirtyy kiusatuille.

Winona Ryderin tähdittämä Heathers (1988) lainasi sittemmin paljon aineksia Daalderin visiosta, mutta jäi hieman säyseäksi. Epäsovinnaisimmillaan Massacre at Central High esittää, ettei kiusaajien poistaminen ratkaise ongelmia, vaan luo pikemmin joukon uusia. Se eliittijengi, joka rikkoo autosi, vie ruokasi ja haluaa raiskata sinut (jos olet nainen) on paras ystäväsi. Miksikö? Siksi, että ilman heitä oma kusipäisyytesi saisi vallan.

Toisin sanoen me ihmiset tarvitsemme pelkoa.

Massacre at Central High [3]
Massacre at Central High [4]

Daalderin kouluväkivaltaklassikko etenee sisällöltään ja ulkoasultaan ajoittain turhankin rosoisesti, mutta pääosin hyvällä tavalla, sillä rosoisuus ilmentää tällä kertaa elokuvan tekemisen vilpittömyyttä. Eksploitaatiotakin on, mutta ei ylilyöntejä. Monet kohtauksista ovat alleviivaavia, eikä juonen rakenteita erityisemmin kätketä aasinsiltoihin tai alustuksiin. Ne ovat olemassa, jotta tarina voisi siirtyä eteenpäin.

Elokuvan nuoretkin ovat vahvan alleviivattuja persoonia. Jo mainittu Cheryl Smith on hippityttö, David koulumaailman John Wayne ja Kimberly Beckin roolina on luoda empatiaa elokuvan väkivaltaiseen tunnemaailmaan. Hän onnistuukin näyttelijöistä parhaiten, ollen pelkän oman viehätysvoimansa ansiosta tarinan moraalinen selkäranka. Myös jos jonkinmoisia elokuvia urallaan tehnyt Robert Carradine nähdään yhdessä sivuosista.

Vaikeampaa on sanoa, kuinka paljon elokuva inspiroi aikansa sukupolvea. Massacre at Central High sisältää joka tapauksessa hämmentävän monia 80-luvun teini(kauhu)elokuvissa nähdyistä elementeistä ja sivujuonteista, kuten teiniromantiikkaa ja buffytasoista moraalipohdiskelua. Toisaalta elokuvan henkilöhahmojen irrationaalisuuteen on mahdotonta samaistua. Esimerkiksi Davidille syyksi tappamiseen riittää, että joku on paska ihminen.

Entä kun paskiaisia onkin täynnä koko koulu?

Massacre at Central High [5]
Massacre at Central High [6]

Toisin kuin luulisi, penetroituu Massacre at Central High omalla harlekiiniromaanimaisella tavallaan katsojan mielen ja jää sinne asumaan. Tunne on sama kuin olisi nähnyt unen, jossa Death Wishin pääosan esittää Charles Bronsonin sijaan Michael J. Fox. Minkään unessa ei olisi pitänyt toimia ja silti kaikki loksahtaa herätessä paikoilleen.

Monen muun genre-elokuvan tavoin sosiaalinen kommentointi on poikkeuksellisen terävää. Minkä tahansa koulun yhteiskuntaopin tunnilla tämä filmi näytettäisiinkin, nostettaisiin pian koulukiusaajat kyseisen opinahjon kuninkaallisiksi.

Kiusallisesti elokuvan on pohdittu ennakoineen Columbinen koulusurmat.

Versioinfo (3.1.2014):

Cornerstone Media on julkaissut elokuvan vhs-laatuisensa dvd:nä. Aikoinaan 70-luvulla elokuvaan lisättiin Italiassa muutama pornoinsertti ja lopputulos julkaistiin nimellä Sexy Jeans.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 3.1.2014
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSJMPI
  3.0 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Massacre at Central High (1976)  Massacre at Central High (1976)Les baskets se déchaînent  

kommentit

odota...
amato kommentoi (22.10.2014 18:30:13)
user avatar Elokuvassa on erikoista myös se, ettei siinä näytetä ollenkaan opettajia, vaan vain koulun käytävillä ja luokissa kulkevia nuoria.
vastaa »
Herra Kansalainen kommentoi (12.4.2016 13:07:21)
user avatar Joup! Tässäkö myös nykyään suomalaista yhteiskuntaa riivaavan kollektiivisen jengi-vainoamis-ilmiön yksi kulttileffoista (gang stalking!). SpaceCollective Community -websiten (myöh. Cargo Collective?) perustaja, elokuvaohjaaja Rene Daalder (s.1944 Texel, Pohjois-Hollanti) on tehnyt meille 'palveluksen' --- 'karhun-' sellaisen... Taisi tulla kylvetty siemen ihan Pohjolan kouluihin asti - kuten tuoreessa muisteissamme lienee (Kauhajoki ym.)
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa