Caroline Munro

The Elimination Pursuit (1983)

aka The Three Famous Constables; San da ming bu hui jing shi

The Elimination Pursuit #1 The Elimination Pursuit #2

Taiwanilaisen Pearl Chang Lingin kulttimaine lepää lähinnä kolmen elokuvan varassa: Miraculous Flower (1981), Matching Escort (1982) ja Wolf Devil Woman (1982) olivat persoonallisia wuxia-elokuvia, joissa Pearlin taiteellinen panos näkyi näyttelijätyöskentelyn ohella myös ohjauksessa ja käsikirjoituksessa. The Elimination Pursuitissa hän on mukana pelkästään näyttelijänä eikä edes pääosassa, mutta nostaa läsnäolollaan keskiverron teoksen kiinnostavuutta huomattavasti.

The Elimination Pursuit [1]
The Elimination Pursuit [2]

Juoneltaan The Elimination Pursuit on täydellistä hölynpölyä. Chang Lingin ja Tin Hokin esittämät "konstaapelit" värvätään tutkimaan väkivaltaisen Paholaisklaanin tekemisiä. Maisemissa liikkuu myös Tien Pengin hahmottama mustapukuinen tappaja, joka saattaa olla Paholaisklaanin palkkalistoilla tai sitten ei. Poliisit tutkivat asioita ja kivikasvoinen Tien vaeltaa yössä ja usvassa tappaen kaikki tielleen osuvat. Käytännössä The Elimination Pursuit on sarja wuxialle tyypillisiä kohtauksia ja tilanteita, joista ei loppujen lopuksi muodostu mitään tolkullista kokonaisuutta.

Järjellisen juonen puutteesta huolimatta The Elimination Pursuit on kuitenkin pääsääntöisesti viihdyttävää katsottavaa, kiitos ohjaajan tyylitajun ja toiminnan runsauden. Ruumisluku nousee yhdeksänkymmenen paremmalle puolelle eli suuremmaksi kuin elokuvan kesto minuuteissa, mikä tarkoittaaa aika tiheää miekan viuhumista. Alkupuolen miekkailukohtaukset on toteutettu tehokkaaseen samuraityyliin, Tien Pengin tehdessä selvää vastustajistaan yleensä yhdellä salamannopealla sivalluksella. Lopussa nähdään sitten myös kauniisti koreografioitua wuxia-miekkailua, jota höystetään sekä aidolla että efektein aikaansaadulla akrobatialla.

Positiivisena piirteenä voi pitää myös elokuvan synkkää yleisvirettä, öisten maisemien ja makaaberien hahmojen tuodessa tunnelman lähelle sellaisia tummanpuhuvia Shaw Brothers -wuxioita kuin The Magic Blade (1976). Sinertävä, dramaattinen taustavalaistus on ahkerassa käytössä.

The Elimination Pursuit [3]
The Elimination Pursuit [4]

Tien Peng tyynenä tappajana vetää roolin naama peruslukemilla. Hahmon viileyttä on korostettu sillä, että hän lausuu elokuvassa vain kaksi sanaa, "Bu shi!" (En ole), vastauksena kysymykseen "Oletko mykkä?". Eli hieman huumoriakin The Elimination Pursuitiin sentään sisältyy! Pearl Chang Ling on hurmaava ja mystinen kuten aina, vaikka ei saakaan nyt ilmaista itseään yhtä vapaasti kuin auteur-elokuvissaan. Pearl ei juurikaan osallistu toimintaan ennen pitkää finaalikohtausta, jossa hän pääsee esittelemään elegantteja miekkailuliikkeitään.

Wuxia-elokuvana The Elimination Pursuit on siis tyyliharjoitelman oloinen, eikä sitä voi suositella kuin lajityyppin vannoutuneille faneille ja/tai niille, jotka haluavat nähdä kaikki Pearl Chang Ling -elokuvat. Ainoana Pearlin elokuvana, joka on julkaistu dvd:llä oikealla kuvasuhteella ja dubbaamattomana sitä voi kuitenkin jokseenkin oikeutetusti kutsua unohdetuksi helmeksi.

The Elimination Pursuit [5]
The Elimination Pursuit [6]

Kannattaa ehkä myös mainita yksi The Elimination Pursuitin erikoinen piirre: itsespoilaavuus. Alkutekstien alla, pateettisen laulun säestämänä, pyörii nimittäin montaasi elokuvan huippukohdista. Lopussa kuullaan toinen pateettinen laulu ja kerrataan taas tarinan tapahtumia uuden montaasin avulla.

Versioinfo (4.2.2014):

The Elimination Pursuit on julkaistu Toby Russellin lyhytikäisellä Rarescope-levymerkillä. Kuvassa on runsaasti naarmuja ja muita häiriöitä; ei mielestäni kuitenkaan niin paljon, että katselunautinto olisi täysin pilalla. Filmille poltetut englanninkieliset tekstit ovat täynnä kielioppivirheitä ja omituisia ilmaisuja.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 4.2.2014
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!