Caroline Munro

Visiting Hours (1982)

Kuolema kierroksella

aka Angustia en el Hospital Central; Get Well Soon; The Fright; Horror-Hospital; Terreur à l'hôpital central

Visiting Hours #1 Visiting Hours #2

Mitä tapahtuu, kun samaan elokuvaan tuodaan paha poika Michael Ironside, Peyton Placen sekundatähti Lee Grant sekä kapteeni Kirk? Tehokkaalla prologilla alkava video nasty -klassikko Visiting Hours toivoi yhdistelmän synnyttävän hyytävää pelkoa, mutta toisin kävi.

Lyhykäisyydessään juoni kertoo feministi Deborahista, jonka Ironsiden esittämä naisvihaaja päättää eräänä päivänä surmata, epäonnistuen. Pieteettiselle persoonalle tämä ei riitä. Hän seuraa uhriaan sairaalaan, jossa pyrkii lopettamaan veritekonsa.

Visiting Hours [1]
Visiting Hours [2]

Visiting Hoursin parasta antia on aina ollut elokuvan nautittava traileri. Samaa iloa ei ole kuitenkaan koskaan tuottanut ohjaaja Jean-Claude Lordin kädenjälki, saati elokuvan pahis: Colt. Tekijöiden tarkoitus lieni luoda hahmosta kompleksisuudessaan pelottava tappaja, mutta jostain syystä Colt päätyi taistelemaan samalle listalle legendaarisen Keltaisen kullin ja Troll 2:n pikkupeikon kanssa.

Jos joku ei tunne 80-luvun sairaaloita, niin kyseessähän oli laitosinstituutti, jossa saattoi piipahtaa Michael Myers -tyyliin (Halloween II, 1981) riehumassa puukon kanssa, palata kotiin, vetää torkut ja toistaa sama seuraavana yönä. Elokuvan nerokas nimi "vierailuaika" juontaa tästä konseptista, jota Colt surutta hyödyntää tullen ja mennen miten mielii, koska on epäonnistuja. Veitseä heiluttelevalla miehellä on nimittäin yksi tahaton ongelma: hän tuhoaa itseään enemmän kuin uhrejaan. Coltin taistelu murhanhimon ja oman kyvyttömyyden kanssa kulminoituu lopulta siihen pisteeseen, että hän vetää päänsä täyteen lääkkeitä, minkä jälkeen hakkaa kättään lasinsiruihin päästäkseen uhrinsa perässä hoito-osastolle.

Sairaalassa heräävä Colt on kuitenkin niin sekaisin pillereistä ja pullollisesta olutta, että jahdatessaan raivonsa ilmentymää kellariin, päättää hän jostain syystä kivuta ilmanvaihtokanavaan ja sammua sinne - kunnes täydessä horroksessa tippuu kauhistuneen Deborahin eteen. Vasta tällöin katsoja saattaa tajuta, ettei kyse ole ollutkaan missään vaiheessa kauhuelokuvasta.

Visiting Hours [3]
Visiting Hours [4]

Suositussa naistutkimuksessa - nykyisin sukupuolentutkimuksessa - on ollut kautta historian tapana uusiotulkita elokuvien rakenteita sukupuolen kautta. Visiting Hoursin Coltkaan ei ole itse asiassa paha mies, vaan hellyyden puutteesta kärsivä alkoholisti, joka kokee televisiossa näkemänsä Deborahin äitihahmokseen. Oikeastaan elokuvan kaikki vahvat naiset, jotka Colt yrittää surmata, näkevät lopulta edessään huomiota hakevan veitsen kanssa heiluvan reppanan. Kokonaisuuden kannalta ongelma on siinä, että ainoastaan Ironside tajusi tekevänsä draamaa, kukaan muu ei.

Kerronnallinen epäbalanssi on toisinaan jopa pelastanut elokuvia, näin kävi esimerkiksi Nukien kohdalla, jonka piti alun perin kertoa edesmenneen Nelson Mandelan Afrikan vaelluksesta. Tarina jouduttiin kuitenkin muuttamaan avaruusvetoiseksi, kun rahoittajat näkivät afrikkalaispuvustajien luoman Mandela-asun. Visiting Hoursissa henkilömotiivien ristiriitaisuus sen sijaan lähinnä hämmentää.

Visiting Hours [5]
Visiting Hours [6]

Myöhemmällä urallaan David Cronenbergin Videodromea (1983) rahoittaneet tuottajat olivat pulassa huomatessaan Ironsiden alkaneen yhtäkkiä tulkita herkkää miestä. Siksi he päättivät kutsua William Shatnerin varastamaan koko shown - lähes onnistuen tässä. Valitettavasti Shatner kuitenkin karikatyrisoitiin väärin. Hänen olisi pitänyt näytellä Coltin pahaa isää Deborahin hyvän miesystävän sijasta.

Tutiseva poika, joka hakee tukea Shatnerin käsivarsilta, olisi toiminut paremmin kuin yksinäinen Colt ilmanvaihtokanavassa. Mutta ei, kliimaksissaan ohjaajan luotsaama kauhu törmää täysillä päin Ironsiden onnellista Coltia, kun tämä mahtitappaja saa sinnikkään yrittämisen jälkeen saaliikseen naisen kengän. Kyllä - pelkän kengän. Sen pituinen se.

Versioinfo (3.3.2014):

Anchor Bay on julkaissut elokuvan dvd:llä. Elokuva löytyy myös Netflixistä.

**½--
© Jari Mustonen, julkaistu: 3.3.2014
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (3)
 JMMMEM
  2.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Humphrey Bogart kommentoi (4.3.2014 17:53:48)
user avatar Mikä ihmeen sekundatähti on Lee Grant? Mm. neljä Oscar-ehdokkuutta joista yksi voitto. Ollut mm. elokuvissa In the Heat of the Night, Shampoo ja The Omen II!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa