Caroline Munro

D'Wild Wild Weng (1982)

aka Wild Wild Weng

D'Wild Wild Weng #1 D'Wild Wild Weng #2

80 senttiä pitkä karatekääpiö Weng Weng tunnetaan parhaiten Agent Double-O -bondsploitaatiosarjasta (Erittäin lyhyt - For your height only, 1982). Ohjaaja Eddie Nicart ja filippiiniläinen roskaelokuvateollisuus kehittivät kuitenkin kulttitähden ympärille myös muita elokuvallisia skenaarioita, joista ikävän moni on nykypäivänä kadonnut tai vaikeasti tavoitettavissa.

D'Wild Wild Weng [1]
D'Wild Wild Weng [2]

D'Wild Wild Weng on suosittua Kung Fu -tv-sarjaa päällisin puolin versioiva eksploitaatio, jossa kaksi vaeltajaa kulkee ympäri länttä tuoden väkivaltaisesti mukanaan harmonian rikollisten ikeessä oleviin pikkukyliin. Oikeastaan villiin länteen viittaavasta nimestään huolimatta elokuvan ajoittaminen mihinkään tiettyyn aikakauteen on yllättävän haastava tehtävä. Nicart kumppaneineen ei nimittäin ole mitenkään säästellyt elokuvassaan muussa kuin ehkä mielenterveyslääkkeiden annostelussa. Mukana on meksikolaisia bandiitteja, keskiaikaisia munkkeja, ninjoja, samuraita, rantakirppu-jeeppejä ja pygmi-intiaaneja (!).

D'Wild Wild Weng [3]
D'Wild Wild Weng [4]

Poliittinen korrektius heittää tietenkin häränpyllyä kun elokuvan päätarkoitus on osoittaa sormella ja huutaa: "katsokaa, kääppäri!". Wengin toveri Gordon (Max "Goliath" Laurel) on kaksimetrinen koljatti, jotta pikkumiehen lyhyys korostuu entisestään. Parivaljakko sattuu kylään, jonka meksikolainen rosvojoukko säännöllisesti ryövää. Koska Weng rakastuu kylässä asuvaan neitoon, päättävät he jäädä puolustamaan kyläläisiä. Mukaan lyöttäytyy myös miekkonen nimeltä Lupo (Maz Alvarado), jolta bandiitit ovat leikanneet kielen irti. Chewbaccamainen ulisija ei vaikene koskaan ja haluaa ottaa osaa jokaiseen keskusteluun. Taukoamaton mölinä tyhmällä kuminaamailveilyllä maustettuna muuttuu aina silloin tällöin hauskaksi, koska kyseessä on niin ihastuttavan kelvoton idea. Elokuvantekijät itse ovat olleet ajatukseen niin ihastuneita, että kieletön mies saa jopa todistaa laulajan kykyjään säestämällä Weng Wengin baritoniäänellä laulamaa serenadia.

Kaikesta sälästä huolimatta elokuvaa on varsin helppo seurata, koska vähänkin merkittävät asiat sanotaan suoraan ääneen, usein vielä monta kertaa. Jos pahis haluaa tappaa Wengin, hän sanoo apureilleen haluavansa tappaa Wengin. Kovinkaan luontevaa tai järkevää dialogin ei voi sanoa olevan, josta esimerkkinä eräs vuoropuhelu.
"Thank you for rescuing me."
"My name is Mr. Weng."
"By the way, I am Elsa."
"See you."
Toistuvasti samoja mariachi-luuppeja veivaava soundtrack tuo mieleen tunnetun kökköelokuvan Hercules New Yorkissa (1969).

D'Wild Wild Weng [5]
D'Wild Wild Weng [6]

Alussa katsojaa hieman huolettaa, että meno on liian vaisua. Hahmoja kidnappaillaan ja käydään pelastamassa suhteellisen vaivattomasti. Koska Weng Weng kulkee pääasiassa maastossa, käyttää hän tavaramerkiksi muodostunutta tappavaa liukutaktiikkaansa varsin säästeliäästi. Siis sitä, joka näyttää aivan kuin studioassistentti heittäisi kääpiön kuvan ulkopuolelta huoneen poikki, jonka aikana Weng ampuu aseellaan pahista silmien väliin.

Matkalla nähdään myös melko räikeää kääpiönäyttelijän hengen vaarantamista, näyttävimpänä hetkenä kun Weng hyppää 15 metriä korkeasta kellotornista, laskeutuen apulaisensa kuljettaman rantakirpun perälavalle. Onneksi lopussa saadaan myös kovasti odotettua väkivaltaa ihan olan takaa, kun Weng pääsee teurastamaan valtavan joukkion bandiitteja. Filippiiniläiskääpiö konekiväärin varressa on vielä tappavampi kuin Django aikanaan.

D'Wild Wild Weng [7]
D'Wild Wild Weng [8]

Eiväthän Weng Wengin seikkailut sovellu aivan kaikille, sillä ne ovat varsin lapsellisia, toisteisia ja sanalla sanoen typeriä. Kiltin pyhäkoulupojan näköisen, aikuisen miehen äänellä tökerösti dubatun kääppärisankarin ideakin saattaa suututtaa kaikkein herkkänahkaisimpia. Mutta kenelläkään kääpiöeksploitaatiota arvostavilla ei pitäisi olla yhtään syytä olla rakastamatta tätäkin järkijättöistä seikkailua. Viva El Weng!

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 17.3.2014
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
D'Wild Wild Weng (1982)  D'Wild Wild Weng (1982)  

kommentit

odota...
QCine kommentoi (17.3.2014 23:04:50)
user avatar Kiitos, Paavo Ihalainen, kiitos Elitisti. Mutta mistä tämän saa? Tahtoo!
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (18.3.2014 10:52:16)
lainaus:
Kiitos, Paavo Ihalainen, kiitos Elitisti. Mutta mistä tämän saa? Tahtoo!
user avatar Muinaiset vhs-kopiot ovat kiven alla ja oletettavasti hintavia. Hyvälaatuista versiota ei taida edes olla olemassa. Hätätilanteessa elokuva löytyy kokonaisuudessaan mm. YouTubesta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa