Caroline Munro

Surakksha (1979)


Surakksha #1 Surakksha #2

Intialaisista James Bond -imitaatioista on Elitistissä aiemmin käsitelty Akshay Kumarin pääosittama Mr. Bond. Nyt on vuorossa ohjaaja/kuvaaja Ravikant Nagaichin magnum opus ja lajityypin merkkipaalu Surakksha, jossa seikkailee Mithun Chakrabortyn esittämä Intian keskustiedustelupalvelun agentti Gopi alias Gunmaster G-9.

Telugunkielisten elokuvien kuvaajana aloittanut Nagaich itse asiassa käynnisti koko intialaisen Bond-pastissi -genren hindinkielisellä debyyttiohjauksellaan Farz (1967), ja palasi aiheeseen vielä Surakkshan ja sen jatko-osa Wardaatin (1981) jälkeen elokuvassa Raksha (1981). Muita uran huippukohtia ovat ainakin psykedeelinen curry-western Kala Sona (1975) ja niin ikään psykedeelinen lastenelokuva Rani Aur Lalpari (1975). Lähinnä B- ja C-elokuvia tehnyt Nagaich ei ole ohjaajana erityisen nerokas vaan tarvitsee pätevän käsikirjoittajan ja karismaattisten näyttelijöiden tukea saadakseen aikaan jotain katsomisen arvoista. Surakkshassa näin tapahtuu.

Surakksha [1]
Surakksha [2]

Koska Bond-elokuvissa on aina alkutekstejä edeltävä kohtaus, löytyy sellainen Surakkshastakin. Siinä Gopi vikittelee hotellihuoneessa länsimaalaista naista samalla kun salamurhaaja vaanii kiväärin kanssa ulkopuolella. Kajahtaa laukaus, Gopi juoksee ulos ja ampuu puolestaan murhaajaa, joka putoaa katolta uima-altaaseen. Tämän kaksikymmentä sekuntia kestävän intron jälkeen siirrytäänkin sitten alkuteksteihin, joissa erittäin leveälahkeisiin housuihin sonnustautunut asemestari bailaa ihailevan naiskatraan ympäröimänä maalla, merellä ja ilmassa, jumputtavan biisin sanoituksen ennakoidessa tulevia tapahtumia: "This world is crazy, dream of the crazy".

Varsinainen elokuva alkaa sitten niin nopeatempoisella ekspositiojaksolla, että kärryiltä putoaminen on lähellä vaikka miten yrittäisi olla tarkkana. Monipolvisen tapahtumaketjun päätteeksi Gopi saa päälliköltään tehtävän etsiä kollegansa Jackson, jonka Shakti Shiva -organisaatio on kaapannut. Jackson tietää salaisen timanttiesiintymän sijainnin ja organisaation johtaja Tri Shiva tarvitsee timantteja kehittämäänsä luonnonmullistuksia aikaansaavaan helvetinkoneeseen. Lukuisten takaa-ajojen, kungfutaisteluiden ja täpärien tilanteiden jälkeen G-9 päätyy tohtorin vedenalaiseen päämajaan, jossa hän ennen maailman pelastamista joutuu paitsi kuuntelemaan Shivan sekavia puheita myös osallistumaan laulukilpailuun, jossa hänet yritetään tappaa räjähtävällä pianolla.

Surakksha [3]
Surakksha [4]

Ramesh Pantin käsikirjoitus on aikamoista tajunnanvirtaa, johon sekä Conneryn että Mooren Bond-elokuvista tuttujen kohtausten rekonstruointi tuo jonkinlaista rakennetta. Tämä sopii ohjaajalle, joka ei ole vahvimmillaan tarinankertojana vaan enemmänkin visuaalisena tyylittelijänä ja efektien tee-se-itse -väsääjänä. Erityisen kuuluisa Surakksha onkin erikoistehosteistaan, joilla pienen budjetin kehitysmaaelokuvaan on yritetty saada bondmaista näyttävyyttä. Nagaich ei ole antanut resurssien vähyyden rajoittaa mielikuvituksen lentoa, vaan tarvittavat räjähdykset, autonromutukset jne. on toteutettu niillä keinoin mitä käytettävissä on. Pienoismallien lisäksi nähdään ällistyttäviä fotomontaaseja, kuten moottoripyörähyppy kerrostalon katolta toiselle, joka on tehty siirtämällä stop motion -tekniikalla pientä moottoripyöräilijän kuvaa taloja esittävän valokuvan päällä. Hyvältä näyttää!

Muutenkin Surakksha tekee vaikutuksen nimenomaan esteettisenä kokonaiselämyksenä, jonka osatekijöistä kannattaa nostaa esiin villi värimaailma bavamaisine vihreän ja punaisen vastakkaisasetteluineen, lavastaja B. Nagarajanin luomat interiöörit sekä tietysti nuoruuden innolla näyttelevän Chakrabortyn reteä pääosasuoritus. "Sokerina" pohjalla on sitten vielä sankarin koomista aisaparia esittävä Jagdeep, Intian kaikista koomikoista ehkä se vähiten hauska, jonka groteski naamanvääntely on tällä kertaa linjassa muun elokuvan kanssa.

Surakksha [5]
Surakksha [6]

Vaihtoehtoisen elokuvakerronnan ystäville Surakksha tarjoaa 135 minuutin kestossaan haastavan, mutta palkitsevan katsomiskokemuksen, jossa riittää tutkittavaa useammaksikin kerraksi. Jatko-osa Wardaat on yhtä kompromissitonta menoa kuin Surakksha. Asemestarin ego on siinä jo sen verran paisunut, että hän on maalauttanut salaisen koodinimensä autonsa kylkeen.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 27.3.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!