Caroline Munro

The Wind Rises (2013)

Tuuli nousee

aka Kaze tachinu; Untitled Hayao Miyazaki Project; The Wind Has Risen; Le vent se lève

The Wind Rises #1 The Wind Rises #2

Animaatiomestari Hayao Miyazaki on vakuuttanut eläköityvänsä tuoreimman elokuvansa valmistumisen jälkeen. Tai oikeastaan lopettavansa pitkien elokuvien tekemisen, sillä 72-vuotiaalla ohjaajalla on vielä tekemättä osa 12-osaisesta lyhytelokuvasarjasta Studio Ghibli -museota varten. Ja toki hänen on myös jatkettava perustamansa studion laadunvalvontaa, sillä esimerkiksi Goro-poikaa on paha päästää omin päin piirustuspöydän ääreen. Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta, kun työmyyrä japanilaisherra on vakuuttanut saaneensa uransa päätökseen. Mutta pikkuseikoista viis, sillä Tuuli nousee on kiehtovimmillaan, kun sen näkee tiettynä päätepisteenä Miyazakin uran mittaisille unelmille.

Hieman yllättäen kyseessä ei ole fantasiaelokuva, vaan 1900-luvun alkupuolella eläneen lentokonesuunnittelija Jirô Horikoshin elämäkerta. On kuitenkin muistettava, miten tärkeää unelma lentämisestä on Miyazakille ollut tämän uran mittaan Laputasta Porco Rossoon. Animaation fantasiavempeleidensä kuvittelusta, kaavailusta ja rakentamisesta löytyy siis yhtymäkohtia aitoon insinöörityöhön. Horikoshi haaveilee sulavalinjaisten ja kauniiden lentokoneiden suunnittelusta, jota kuvitetaan eläväisin unijaksoin.

The Wind Rises [1]
The Wind Rises [2]

Jirô osallistuu läheisesti myös toisen maailmansodan pommikoneiden laatimiseen. Japanin armeijan sota-ajan aikaisten ilma-iskujen historiallisen painolastin vuoksi elokuvan vastaanotto on ollut etenkin Yhdysvalloissa ristiriitaista. Kiinan markkinoille (Taiwania lukuun ottamatta) ei elokuvalla taida olla mitään asiaa.

Ei Miyazaki ole kuitenkaan luopunut pasifistisesta otteestaan, vaan tekee selvän eron insinöörityötä taiteellisista lähtökohdista tekevien haaveilijoiden ja koneet silkkoina hyötyesineinä näkevien kylmäsydämien välille. Jirô tapaa unissaan ihailemansa kreivi Giovanni Battista Capronin, joka antaa hänelle isällisiä neuvoja ja antaa kokea lentämisen sensaatiota fantastisimmilla lentovempeleillä, joita ei ole vielä edes kaavailtu.

The Wind Rises [3]
The Wind Rises [4]

Tarinan keskiössä on myös rakkaustarina Jirôn ja tuberkuloosia sairastavan ja siksi hauraan taiteilijaneito Nahoko Satomin välillä. Molemmat näkevät toisissaan saman unelmien luoman poltteen, eivätkä suostu asettamaan mitään rajoitteita tämän luovuuden kanavoinnin väliin. Lopulta tämä muotoutuu niin, että rakastavaiset jakautuvat tahoilleen eri puolille Japania juuri kun tarvitsisivat toistensa tukea eniten. Satomin tilan ottaessa huonon käänteen, Jirô rientää paikalle työskennellen samalla matkalla kuumeisesti oman projektinsa parissa. Miyazaki tietää, miten hankalaa on laskea henkilökohtainen työ käsistään, vaikka väliin tulisi kuinka tulipalokiireisiä velvotteita tai perheasioita.

The Wind Rises [5]
The Wind Rises [6]

Jirôn hahmo rakennetaan sympaattiseksi melko tavanomaisilla keinoilla, alussa esittämällä hänet puolustamassa koulukiusattua. Elokuvaa vaivaa hieman päähenkilön yltiöpuhtoisuus, joka on yleinen elämäkertaelokuvien riesa. Historiallinen konteksti kuitenkin antaa lopulta kuvaan säröä. Jirô Horikoshin elämäntyö huipentuu, kun hän saa suunniteltua sen lentokoneen josta hänet muistetaan: Mitsubishi A5M Reisen -hävittäjän. Luomus on eräänlainen Frankensteinin hirviö; se täydentää toisaalta elämäntyön, mutta tuo myös maailmaan tuhoa. Kauniin koneen mukanaan tuoma hävitys jää kuitenkin melko viitteelliseksi.

Kuten Miyazakilta sopii odottaa, animaatio on jälleen silmiä hivelevän kaunista ja sulavaa. Etenkin luontoon sijoittuvat jaksot ovat taustamaalauksineen yksinkertaisesti upeita. Nimen mukaisesti tuuli on tärkeässä osassa tarinan tunnelman luomisessa, joten vire heiluttaa ruohonkorsia tai esiintyy mahtavina puuskina etenkin avainkohtauksissa. Vastaavasti myös tekniset koneet on piirretty pikkutarkasti viimeistä ruuvinkantaa myöten.

The Wind Rises [7]
The Wind Rises [8]

Elokuva on pitkä ja painottaa tunnelmanluontia tapahtumien kustannuksella. Tämä saa ihmettelemään, miksi sitä levitetään myös suomeksi dubattuna versiona. Elokuvan on vaikea uskoa miellyttävän ketään yhä lukutaidotonta lasta.

Vaikka tarinassa on traagiset ainekset, jättää Miyazaki sen erikoisen toiveekkaaseen pisteeseen. Hän tieten tahtoen kiertää tietyt konventiot ja samalla yleisön odottamat nyyhkykohtaukset. Ratkaisu on inspiroivan omaperäinen, mutta tuntuu samalla myös hiukan siltä, ettei kaikkia tarinan ulottuvuuksia käsitellä aivan loppuun asti. Mutta tärkeintä on lentämisen tunteen suoma vapaus. Se on Miyazakille aina merkinnyt mielikuvituksen voittoa, ja ohjaaja saa melko hienosti yhdistettyä tämän unimaailman todellisuuteen. Siihen on hyvä päättää mittava ura.

Versioinfo (21.3.2014):

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 4.4.2014. Elokuva esitetään Helsingin Season Film Festival -tapahtumassa jo 29.3.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 21.3.2014
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSPI
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.57/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (10)
70%
The Wind Rises (2013)  The Wind Rises (2013)Tuuli nousee