Caroline Munro

True Detective - Season 1 (2014)


True Detective - Season 1 #1 True Detective - Season 1 #2

Kaksi etsivää, heillä tähtäimessään sarjamurhaaja. HBO:n viimeisimmän menestyssarjan konsepti ei alkuun hurmaa omaperäisyydellään. Antologiasarjan ensimmäisen kauden jaksot repäisevät silti katsojan nopeasti mukanaan Louisianan eksoottiseen köyhyyteen, jossa okkultistisia piirteitä omaava rituaalimurha päätyy miesten selvitettäväksi.

Tapaus on vaivannut miehiä seitsemäntoista vuotta. Tarina kertoo menneestä ajasta, jolloin he tutkivat tapausta, sekä nykyhetkestä, jolloin murhat ovat jättäneet heihin jälkensä. Sen enempää juonesta on turha kertoa.

True Detective - Season 1 [1]
True Detective - Season 1 [2]

True Detective sulatti jo heti ensimmäisillä kahdella jaksollaan kriitikkojen ja yleisön sydämet. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kausi sisältää kahdeksan jaksoa, joiden jälkeen toiseen tuotantokauteen sekä tarina että näyttelijät vaihtuvat.

Ensimmäisen kauden päärooleissa nähdään Matthew McConaughey ja Woody Harrelson. Näistä viimeksi mainittu saattaa alkuun vaikuttaa väärin roolitetulta, mutta onneksi Harrelsonin näyttelemä Marty Hart syvenee sarjan edetessä varsin kompleksiseksi vyyhdiksi. McConaugheyn (joka juuri sai parhaan miespääosan Oscarin Dallas Buyers Clubista, 2013) esittämä Rust Cohle sen sijaan istuu heti ensiesiintymisestään alkaen kauden maailmaan kuin misantropia ihmispaljouteen.

Draama rakentuu paljolti näiden kahden miehen yhteiselle kokemukselle ja heidän vastakohtaisille persoonilleen, jotka yrittävät löytää yhteisen sävelen aurinkoisen Louisianan seesteisyydessä. Jossain lämmön ja yksinkertaisilta vaikuttavien ihmisten parissa vaanii uhrejaan peto, eikä se elä ainoastaan kaukana heistä.

True Detective - Season 1 [3]
True Detective - Season 1 [4]

Nykyhetkessä nähtävät Cohle ja Hart, joita toiset etsivät haastattelevat, ovat jo menettäneet paljon. Haastattelujen lomassa nähdään tarinaa vuosien takaisesta murhatutkimuksesta, jota tehdessään he olivat vielä eteenpäin pyrkiviä, nuoria ja suhtautuivat tapahtumaan intohimoisesti. Käsikirjoittaja Nic Pizzolatto luoma vahva tarina pyrkii vastaamaan kysymykseen, mitä tapahtui tässä välissä?

Ei ole mitenkään helppo luoda kahdeksan tunnin yhtenäistä tarinaa, eikä Pizzolattokaan onnistu täydellisesti. Sarjan ilmaisu säilyy alusta saakka kiehtovana, mutta eteen tulee myös muutama päälleliimatun oloinen taustaratkaisu, joilla on haluttu luoda jaksojen välisiä minikliimakseja. Samoin henkilöhahmojen syveneminen sompaa hetkittäin mielikuvituksettomalla raiteella. Katsojien onneksi jaksot ohjannut Cary Fukunaga onnistuu kuitenkin sarjan heikoimmillakin hetkillä rikastamaan tarinan miljöötä, joka täyttyy hiljalleen yhä häiritsevämmillä okkultistisilla yksityiskohdilla. Syvimmillään miehet ajautuvat Robert W. Chambersin ja H.P. Lovecraftin alkuunpaneman mytologian ääriviivoille.

Tunnelman luominen on huomattavan elävää. Lisäksi neljännen jakson moniminuuttinen yksittäinen otos lienee jo nyt televisiosarjojen historiaa. Antologiarakenteellaan True Detective toivottavasti palauttaakin minisarjojen loiston vuosikausiksi venyvien ja sisällöltään väljempien jatkosarjojen vastapainoksi.

True Detective - Season 1 [5]
True Detective - Season 1 [6]

Viimein päähenkilöiden välinen jännite ja tunnesiteet muovaavat tutkimukselle paljon odotetun kliimaksin, jossa sekoittuu pimeys ja toivo. Pääsevätkö miehet edes koskaan vastausten äärelle? Entä mikä siitä mitä he itsestään kertovat on edes totta - heille itselleen ja läheisilleen?

Kenties True Detectiven paras anti on lupaus, jonka se heittää sarjan tuleviin tuotantokausiin. Nimittäin se joka tämän ylittää, luo jo todellisen mestariteoksen.

Versioinfo (18.3.2014):

Tv-sarjan ensijakso nähtiin Yhdysvalloissa tammikuun 12. päivä. Sarja on tilattavissa HBO Nordicin nettisivujen kautta. Tiedossa ei ole vielä milloin sarja nähdään lisämaksuttoman television puolella.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 18.3.2014
keskiarvo
toimitus
4.13/5.00 (8)
 JSTPJMKKJM*MHEMPI
  4.0 4.0 4.5 4.0 4.5 4.5 4.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.26/5.00 (27)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  35 (39)
90%
  "True Detective" (2014)  

kommentit

odota...
Xialong kommentoi (19.3.2014 09:12:37)
user avatar Sarja on esitetty jo myös Suomessa. C More Seriesillä sarja päättyi muutama viikko takaperin ja samaan aikaan tuota esitti myös HBO Nordic.
vastaa »
Jari Mustonen kommentoi (20.3.2014 11:47:35)
lainaus:
Sarja on esitetty jo myös Suomessa. C More Seriesillä sarja päättyi muutama viikko takaperin ja samaan aikaan tuota esitti myös HBO Nordic.
user avatar Tosiaan tällä hetkellä sarja on nähtävillä HBO Nordicin kautta. Hyödyllinen info kaikille niille, jotka ei malta odottaa sarjan näkemistä jonnekin hamaan tulevaisuuteen.
vastaa »
Jari Mustonen kommentoi (7.1.2015 10:51:54)
user avatar Tosiaan perjantaina 9.1 alkaa Yleltä, klo 21.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa