Caroline Munro

Tom yum goong 2 (2013) :: The Protector 2

aka TYG 2: The Protector; TYG2; TYG2-3D; Warrior King 2; Thai Dragon 2

Tom yum goong 2 #1 Tom yum goong 2 #2

Elefantti on varastettu!

Taas. Tosin Tom yum goongin (2005) jälkeen kuluneessa kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua kaikenlaista. Ei ehkä elokuvan maailmassa (Kham on elellyt tämän ajan leppoisasti pienessä kylässä rakkaan elefanttinsa kanssa) mutta Tony Jaan: tippuminen kovaa ja korkealta Ong bak 2:n (2008) kuvauksissa sekoamisen myötä, retriitti buddhalaiseen luostariin sekä puolen vuosikymmenen tauko näyttelemisestä.

Tom yum goong 2:n pitäisi olla Jaan ja thaimaalaisen toimintaelokuvan näyttävä paluu maailmankartalle. Siksi olisi kuvitellut, että joku olisi satsannut tuotantoon esimerkiksi kirjoittamalla tarinan, jossa olisi edes ripaus järkeä tai jännitteitä. Aikaa ainakin olisi ollut.

Tom yum goong 2 [1]
Tom yum goong 2 [2]

Mutta juoni, hahmot ja näiden väliset suhteet (tai kokonaisuuden rytmitys) ovat tietysti sivuseikkoja TYG2:n kaltaisissa elokuvissa, joten ei niiden rakentamisessa epäonnistumisesta sen enempää. Käsittämättömämpää onkin se, ettei kellään teokseen sekaantuneista ole ollut vähäisintäkään hajua siitä, mikä teki Ong-bakista (2003) sekä Tom yum goongista - ja niiden imussa Tony Jaasta - kansainvälisiä sensaatioita.

Hyvänä uutisena voi pitää toiminnan ainakin minuuteissa mitattuna kasvatettua osuutta törmäilykomedian ja surkuhupaisten länsimaalaisnäyttelijöiden keskustelujen kustannuksella. Valitettavasti tason lasku on dramaattinen.

Tom yum goong 2 [3]
Tom yum goong 2 [4]

Isot budjetit ovat tehneet pelkkää hallaa thai-koreografien innovatiivisuudelle. Jujuihin lukeutuu nyt mm. tappelu rautatiekiskoilla siten, että ottelijoiden ruumiinosista sinkoaa sähköpurkaus aina niiden viisteässä vastustajaa. Yhteenotto tietokonegrafiikan avulla liekkeihin loihditussa huoneessa saattaa olla noloimpia koskaan kuvattuja toimintajaksoja. Siinä missä ensimmäisen osan parhaimpiin hetkiin lukeutui Jaan (ainakin näennäisesti) yhdellä otolla purkitettu taistelujuoksu kerrostalon portaita ylös, TYG2:ssa kamppailukohtausten otosten keskipituus on muutamia sekunteja.

Actionin pilaa lopullisesti jälkituotanto, jossa suunnilleen jokainen näkymä on viimeistelty CGI:llä ja ääniraidalle lätkäisty hermostuttavaa drum'n'bass -säksätystä tai heviä suoraan halvimmasta musiikkikirjastosta. Ilmeisesti 3D-efektien vaatimuksesta suuri osa maisemista on luotu kokonaan tietokoneilla, mikä saa oikeatkin stuntit näyttämään feikeiltä. Hahmot rajautuvat taustoista irrallisiksi kuin huonoissa 80-luvun tehosteissa, eikä CGI-objektien väistelyssä ole minkäänlaista vaarantuntua. Tästä syystä esimerkiksi isoisäikäisen Jackie Chanin temppuilu osin samasta kirouksesta kärsivän Chinese Zodiacin (2012) varastojaksossa tekee isomman vaikutuksen kuin mikään TYG2:ssa.

Tom yum goong 2 [5]
Tom yum goong 2 [6]

Useat tahot ovat intoilleet Tony Jaan pääasiallista taisteluvastustajaa näyttelevän Marrese Crumpin esiintymisestä. Monimuotoisesti kamppailulajeja opiskellut jenkkitulokas liikkuukin erinomaisesti ja selviytyy kunnialla suoraviivaisesta roolistaan, mutta ainakaan tällä perusteella Crumpin karisman ei voi vielä ennustaa kantavan yhtään laajempia osia.

Pääpahiksena lesoilevan RZA:n myötähäpeää aiheuttavasti huipentuvaa suoritusta muistelee puolestaan mieluusti niin vähän kuin mahdollista.

Minimaalisen valonpilkahduksen tarjoaa sentään parin vuoden äitiyslomaltaan palaava pippurinen JeeJa Yanin (Raging Phoenix, 2009), jonka rooli tosin jää pettymykseksi. Thaikkutoiminnan fanien odottama paritus laittaa Yaninin toistuvasti ottamaan turpaansa kunnes Jaa ehtii hätiin, ja rouvan taisteluliikkeet kärsivät erityisen pahasti hätäilevästä leikkauksesta.

Tom yum goong 2 [7]
Tom yum goong 2 [8]

Iso ongelma on myös Tony Jaa itse. Särmikkyys ei ole koskaan kuulunut miehen päällimmäisiin ominaisuuksiin, mutta nyt hän näyttää moneen otteeseen epäedustavalta myös taistellessaan. Ong bak 3:ssa (2010) saavutettua turpeaa ulkomuotoa Jaa ei ole onnistunut karistamaan sapattinsa aikana, mistä syystä (useimmiten pitkähihainen) paita pysyy tällä kertaa Khamin kroppaa verhoamassa. Tervettä rasvaprosentin kartutusta lienee epäkorrektia kritisoida, mutta toimintatähden toivoisi sen verran panostavan ammattiinsa, että saisi edes paluuelokuvansa kuvauksia varten kroppansa kiristettyä kadehdittavan esittelykelpoiseen kuntoon.

Tom yum goong 2 [9]
Tom yum goong 2 [10]

Seuraavaa Tony Jaa -elokuvaa odotettaneen nyt suunnilleen yhtä innostuneina kuin uutta Steven Seagal -DTV-tuotantoa. Tulevat sivuosat Fast & Furious 7:ssa (2015), Dolph Lungrenin Skin Tradessä (2014) ja huhutusti myös Hongkong-jatko-osassa SPL 2 (2015) tuskin enää merkittävästi nostavat thaimaalaisen osakkeita näin monen vuoden pettymysten jälkeen.

Lähitaistelutoiminnan ystävät ovatkin jo kääntäneet katseensa Indonesian suuntaan, josta The Raid 2: Berandal (2014) iskeytyy Suomen valkokankaille myöhemmin tässä kuussa.

Versioinfo (2.4.2014):

Tom yum goong 2 ilmestyi jo alkuvuodesta dvd:llä Thaimaassa. Elokuvan taso huomioiden ei ole mikään ihme, ettei länsimaisista levityskuvioista olla paljoa huudeltu.

*----
© Tatu Piispanen, julkaistu: 2.4.2014
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (3)
 TPKKME
  1.0 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
boyka kommentoi (3.4.2014 08:53:08)
user avatar Voi v*ttu, ei lupaavalta vaikuta. Kommentit maailmallakaan ei mairittittelevia mutta pitihän tämä tilata ebaysta silti...

Ong Bak 3:sta alemmaksi ei kai voi päästä. Tai niin uskoin mutta nyt alkaa arveluttamaan...
vastaa »
boyka kommentoi (14.4.2014 20:45:25)
user avatar No ei tämä (mielestäni) sentään yhden tähden roska ole. Ensimmäisen tunnin aikana näytti vahvasti huutonet/divaritavaralta ainoan OK kohtauksen oltua prätkäjätkien suorittama takaa-ajo ja sekin olisi voinut olla parempi.

~30 minsaa lopusta olivat varsin ok tavaraa mutta kauaksi jäädään taistelukohtien suhteen TYG1:stä...Koreografia oli mielestäni varsin OK ei aihetta suuriin kehuihin mutta ei solvaukseenkaan. Kameratyöskentely tosin tökki ajoittain varsinkin junaratakohtauksessa taistelijat kuvattiin usein liian läheltä tai liian kaukaa. Ei tätä varsinaisesti suositella voi mutta aion katsoa uudestaan sitten joskus ja selkeä petraus onneksi ong bak 3:sta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa