Caroline Munro

Shocker (1989)

aka Shocker, 100.000 voltios de terror; Sotto shock; Shocker: 10.000 voltios de terror; Sok; Shocker: No More Mr. Nice Guy

Shocker #1 Shocker #2

"Now he's gone REALLY mad."

Jotkut ohjaajat osuvat kerran kultasuoneen ja viettävät siitä lähtien uransa pyrkien päästä samaan. Vaikka Painajainen Elm Streetillä (1984) ei jäänyt Wes Cravenin uran ainoaksi suurmenestykseksi, on vitsejä veistelevän Freddy Kruegerin hahmo jättänyt jälkensä pääosaan ohjaajan myöhäistuotannosta. Selkein esimerkki on melko hiilipaperimainen kopio Shocker vuodelta 1989. Ottakaapa pistekortit esille ja laskekaa, kuinka monta entuudestaan tuttua elementtiä juoni sisältää.

Shocker [1]
Shocker [2]

Yliopiston jalkapallojoukkueen tähtipelaaja Jonathan Parker (Peter Berg) näkee unessa kaupungissa riehuvan sarjamurhaajan teurastavan perheensä. Hän kertoo poliisitutkijana työskentelevälle isälleen (Michael Murphy) osaavansa tunnistaa rikollisen, mutta isäukko ei suostu uskomaan. Eiväthän aikuiset vain voi ymmärtää nuorisoa. Tällä on turmiolliset seuraukset ja mamma muussataan veripaltuksi.

Unen avulla Parker onnistuu jäljittämään ja nappaamaan murhamies Horace Pinkerin (Mitch Pileggi). Kuolemanselliin päätyvä Pinker hieroo televisioon kytkettyjä akkukaapeleita ja polttaa jostain saamiaan mustia kynttilänpätkiä lattialla. Telkkarista ilmestyvä rempseä demoni suo hänelle maagisen sähköiskun. Sähkötuoliin saatettava Pinker ei menehdy ihmisbarbecuena, vaan jatkaa elämäänsä epäkuolleena sähkövirtana. Murhaaja käyttää voimiaan pääasiassa valtaamalla tielleen sattuvien ihmisten ruumiita ja käyttämällä näitä Jonathanin jahtaamiseen.

Shocker [3]
Shocker [4]

Sähkömörkö ei ole turhan käytetty aihe elokuvissa (tulevan kesän Amazing Spider-Man 2:ssa nähdään sellainen), mutta konseptia ei nytkään hyödynnetä aivan loppuun saakka. Huolimatta siitä, että vastassa on muotoaan vaihtava olento, on yleensä varsin päivänselvää, kenen ruumiissa hirviö majailee. Hassunhauskasti Pinker pikkutytön tai vanhan mummon hahmossa oleskellessaan suoltaa silti kirosanoja pursuavia härskejä uhkauksia. Myöskään sähkövirtaa pursuavia ympäristöjä ei liiemmälti käytetä hyväksi, kunhan Pinker kerää lisävirtaa tökkäämällä spirituaalisen sormensa pistorasioihin. Vanhan ajan Ghostbusters-tyylisen sinisten sähkösäikeiden kuvauksessa elokuvan visuaalisuus on parhaimmassa terässä.

Shocker [5]
Shocker [6]

Paranoia ei siis pääse yllättämään, vaan säikytykset tulevat tutuissa ja turvallisissa paikoissa. Tunnelmaakaan ei oikein synny. Jopa yökohtaukset on kuvattu selvästi kirkkaassa valossa sinisen filtterin läpi. Muutenkaan elokuvaa ei voi liiasta omaperäisyydestä syyttää. Hahmot ovat arkkityyppejä ja henkimaailman asiat jäävät noloiksi luonnostelmiksi. Taustalla pauhaa jo elokuvan tekoaikana vanhanaikainen tukkahevi.

Elokuva alkaa irrotella vasta loppupuolella, jossa Pinker imaisee Jonathanin mukanaan television syövereihin. Parivaljakko tappelee läpi toisen maailmansodan kuvamateriaalin, uutiskatsausten, nyrkkeilymatsien ja huonojen tilannekomedioiden. Craven uskaltautuu hieman huvittelemaan ajatuksella transmediaalisesta superroistosta. Olihan Freddykin noussut jo suosioon jo elokuvien lisäksi esimerkiksi televisiossa, videopeleissä, rap-levyillä ja musiikkivideoissa (joiden suomasta rahavirrasta Craven oli ikäväkseen jäänyt vaille). Pileggin maanisesta roolisuorituksesta huolimatta on hankala nähdä, että Pinker olisi koskaan pystynyt nousemaan samaan arvoon.

Shocker [7]
Shocker [8]

Craven on noukkinut yhden high concept -idean ja roppakaupalla aiemmalta uraltaan tuttuja ja turvallisia elementtejä ja kyhännyt niistä itseään miellyttävän keitoksen. Ikävä kyllä lopputulos on varsin epätasainen useine kliimakseineen eikä tylsä päähenkilö saa pidettyä katsojan kiinnostusta yllä. Elokuvassa piipahtaa myös mm. scream queen Heather Langenkamp ja LSD-lääkäri Tri Timothy Leary telesaarnaajan roolissa. Kyllä lopputulos silti jotakin viihdykettä kertakatsomista varten tarjoaa.

**½--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 3.4.2014
keskiarvo
toimitus
2.44/5.00 (8)
 JSSMJLJMMMPITMPV
  2.0 2.5 2.0 2.5 2.0 2.5 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -4 (8)
50%
Shocker (1989)  Shocker (1989)Shocker: No More Mr. Nice Guy  

kommentit

odota...
QCine kommentoi (5.4.2014 19:08:17)
user avatar Tämä oli aikoinaan tuoreeltaan tasan se artikkelinmukainen "ei yhtään niin hyvä kuin fredi"-pettymys, joka avasi meidän silloisten teinien silmät siihen todellisuuteen, ettei Wes Craven välttämättä ollutkaan maailman kovin jätkä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa