Caroline Munro

Robinson Crusoe on Mars (1964)

Robinson Crusoe Marsissa

aka Vimata sto diastima; Robinson Crusoe sur Mars; Daniel Defoe - Robinson Crusoe auf dem Mars; Robinson Crusoe de Marte; Robinson Crusoé sur Mars

Robinson Crusoe on Mars #1 Robinson Crusoe on Mars #2

Tapahtuipa kerran 60-luvulla, että muuan Christopher Draper tutkiessaan avaruutta joutui tekemään pakkolaskun Mars-planeetalle. Seuranaan hänellä oli pelkkä apina. Alkoi kulttimainetta vuosien saatossa niittänyt selviytymistaistelu.

Robinson Crusoe on Mars [1]
Robinson Crusoe on Mars [2]

Happi, vesi, lämpö ja ruoka. Nämä neljä elementtiä Draperin olisi elokuvan aikana voitettava omakseen. Koska sankarimme päätä ei pahemmin pakota, keksii hän aloittaa tutustumisensa planeetan vihamieliseen ympäristöön lyhyin iloisin huudoin, eli nostamalla kypäränsä visiirin ja huutamalla "Mac!" Hänen happipullonsa sisältö kuitenkin ehtyy ehtymistään, eikä edessä odota pian kuin vääjäämätön kuolema. Lohtua tuo kuitenkin Mona-niminen villa-apina, joka jostain syystä hengittää ilman kypärää ja kirmaa Marsissa kuin kotikonnuillaan Boliviassa.

Happisäiliöiden tyhjetessä vetää Draper viimeiset henkäyksensä, kun elokuvaa on kulunut puolisen tuntia. Tässä vaiheessa päätuottaja kuitenkin kaiketi puuttui peliin ja ilmoitti, ettei aio rahoittaa elokuvaa, jos sen nimeksi vaihtuu Mona-apina Marsissa. Käsikirjoittajien tehtäväksi tuli siis keksiä miten pitää Draper hengissä. Jo silmiensä sumennuttua ja elämän kadotessa, päättää Draper viimeisillä voimillaan nuuhkaista metrin päässä olevaa kiveä - joka sisältää happea! Sitten hän löytää lammen ja lammesta ravinnokseen nakkikasvin.

Enää vain yksinäisyys voi hänet nujertaa ja sen se on tehdäkin. Sitten eräänä päivänä Draperin avaruusluolaan astuu puolialaston mies.

Robinson Crusoe on Mars [3]
Robinson Crusoe on Mars [4]

Paul Mantee (Draper) ja Victor Lundin (Perjantai) tekevät kumpikin näyttelijöinä parhaansa, mutta jäävät silti hämähäkkiapinoiden heimoon kuuluvan Monan jalkoihin, joka ainoana on ymmärtänyt suhtautua elokuvan kaoottiseen ilmapiiriin sen ansaitsemalla kunnioituksella. Death Valleyn maisemissa kuvattu seikkailu ottaa luulot pois katsojilta hitaasti, mutta varmasti. 60-luvun pulp-scifistähän ylipäätään ei kannata etsiä realismia, mutta Robinsonissa tarinapuolen tekemisessä paistaa selvä laiskuus.

Draper ei ainoastaan voita Marsin olosuhteita, vaan suorastaan pilkkaa niitä kehittäessään ensin happikivipillereitä ja rakentamalla sen jälkeen vähistä tarvikkeistaan säkkipillin.

Ennen happikivienkään löytämistä, sankarimme on jo tuon tuosta vetänyt keuhkonsa täyteen Marsin puhtoista ilmaa ja kuten todettua, apinoi Mona planeetan kivikoissa jo alun alkaenkin ilman kypärää. Ulkoisen ja sisäisen logiikan päämäärättömyys sekä käsikirjoituksen ratkaisu-pulmaan-kuin-pulmaan-minuutissa -rakenne syö tehokkaasti pois elokuvan jännitteet. Jäljelle jää lapsekkaalla tavalla viaton sarjakuvamainen tieteisseikkailu, joka loistaa ajoittain komeissa Techniscope-väreissä.

Robinson Crusoe on Mars [5]
Robinson Crusoe on Mars [6]

50-luvun perintönä Robinson Crusoe on Marsissa nähdään myös ufoja, ja elokuvaa leimaa Star Trekistä tutuksi tullut usko ihmisen hyväntahtoiseen voimaan. Jos siis kestää hieman epäjohdonmukaisuuksia, tarjoaa elokuva sympaattisen ja vuosikymmenensä näköisen tieteisseikkailun, joka on täysin mielipuolinen mutta myös toiveikas.

Versioinfo (29.4.2014):

Elokuvasta löytyy The Criterion Collectionin laadukas blu-ray. Elokuva on nähtävissä myös Netflixissä.

***--
© Jari Mustonen, julkaistu: 29.4.2014
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 JSJMMM
  2.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
QCine kommentoi (29.4.2014 18:10:56)
user avatar "Ib Melchior" kuulostaa kyllä joltain välibossidemonilta, joka on päässyt Helvetistä karkuun maan päälle tekemään laadukkaita käsikirjoituksia. "To-watch"-listalle meni tämä laakista.
vastaa »
Meller kommentoi (29.4.2014 19:15:04)
user avatar Sankarimme myös muistaa happikivilöytönsä jälkeen aina välillä hönkiä armollisesti avaruusapinansa naamalle, ilmeisesti hyvissä aikeissa ja tarkoituksenaan pitää uskollinen sidekickinsä ns. hyvässä hapessa. Aina kun tätä tapahtui, oli huutonauru lähellä.
vastaa »
Mies Mikkonen kommentoi (30.4.2014 14:42:17)
user avatar Lapsuuden suosikki kun katoin Ruotsin Kanal Femin loistavissa yöelokuvissa, joissa oli vaikka minkälaista obskuuria kamaa. Joku työntekijä Criterionilla taitaa olla elokuvan superfani; hehän julkaisivat sen jo laserdiskinä aikoinnaan!
Herkullista konseptia ei tosin hyödynnettä tarpeeksi; Perjantai-hahmokin olisi voinut reippaasti olla örkki-mulkosilmä-alieni.
Ja Adam West saisi vetää toki pääroolin!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa