Caroline Munro

Utopia Sounds (2012)

aka Yûtopia saunzu

Utopia Sounds #1 Utopia Sounds #2

Genre

Tarinapainotteisuutta on usein pidetty laadukkaan elokuvanteon perustana. Harvoin on kyseinen uskomus tehnyt niin paljon tuhoa kuin Akihiro Miman hetkittäin lupaavassa, mutta lopulta epäonnistuvassa elokuvassa Utopia Sounds.

Utopia Sounds [1]
Utopia Sounds [2]

Utopia Sounds on Tokyo University of the Artsin täyspitkiä opiskelijatöitä esittelevän Geidai Film #6 -satsin ehkäpä mielenkiintoisin edustaja. Neljän elokuvan kokoelmaan kuuluvat Utopia Soundsin ohella Socratic Love (Ryosuke Hayasaka), Invisible Monster (Kenta Matsuo) sekä Munashiidake (Takashi Imahashi). Kumppaneitaan mielenkiintoisemman oloisen Utopia Soundsista tekee sen sisältämä audiovisuaalinen taidokkuus.

Vakuuttavimmissa osuuksissaan Utopia Sounds panostaa elokuvanteon puhtaimpaan muotoon: ääneen ja kuvaan. Alun koleat otokset puistossa talsivasta vanhasta miehestä ovat teräviä ja raikkaita digitaalisen kuvausformaatin ajoittaisesta kylmyydestä huolimatta. Niitä tukeva, tarkasti suunniteltu ja korostettu äänimaailma vaikuttaa tosielämääkin aidommalta. Päähenkilön paljastuminen elokuva-alalla työskenteleväksi äänimieheksi nostattaa odotuksia entisestään ja saa toivomaan uutta, aikuisempaa versiota 20th Century Nostalgiasta (1997).

Utopia Sounds [3]
Utopia Sounds [4]

Innostus osoittautuu ennenaikaiseksi tarinan astuessa mukaan kuvioihin. Ohjaaja nostaa prioriteetikseen vanhan miehen menneisyyden käsittelyn, joka tapahtuu konventionaalisen takaumarakenteen avulla. Aika ajoin leikataan myös elokuvan sisältämään rinnakkaistarinaan, jossa koulutytöt viettävät viimeistä iltaansa ulosottoon menevässä talossa. Samalla kuitenkin unohdetaan elokuvatekninen tyylittely pitkiksi ajoiksi eikä esimerkiksi päähenkilön taustaa äänimiehenä integroida elokuvan tarinaan tai muotoon juuri mitenkään.

Kokonaisuus seilaa kahden tarinan välillä, mutta ei onnistu luomaan kunnollista tarttumapintaa kumpaankaan. Teinityttöjen edesottamukset jäävät pinnallisiksi; vanhuksen tarina puolestaan väkisin väännetyn oloiseksi. Kankean draaman ainoaksi tukijaksi jää pääosan karismaattinen Shinzo Hotta - Toein vanhojen pinky violence -elokuvien (mm. Female Prisoner Scorpion -sarjan ilkeä vanginvartija) luotettu veteraani, jolla ei kuitenkaan ole roolissaan paljoakaan tehtävää.

Utopia Sounds [5]
Utopia Sounds [6]

Epäinnovatiivista kerrontaa puhkovat hienot audiovisuaaliset jaksot sekä nokkela, hienovaraisen fantasian puolelle sukeltava lopetus, jotka ovat kuin eri elokuvasta. Ne ovat sitä missä Utopia Sounds loistaa. Valitettavasti valtaosa elokuvan kestosta vietetään kankeiden ja tekijöiden huonosti hallitsemien juonikuvioiden parissa. Kuka istutti elokuvantekijöiden päähän ajatuksen rautalangasta väännetyn tarinan tarpeellisuudesta elokuvassa, joka voisi toimia puhtaasti audiovisuaalisena elämyksenä?

Versioinfo (13.5.2014):

Geidai Film #6 aloitti kiertueensa kevään 2012 Yokohama Film Festivalilla ja on sittemmin nähty Tokion Eurospace -elokuvateatterissa saman vuoden toukokuussa. Utopia Sounds on esitetty myös Saksan Nippon Connection -festivaalilla.

**---
© Mikko Koivisto, julkaistu: 13.5.2014
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
QCine kommentoi (13.5.2014 12:26:28)
user avatar Viimeiseen kysymykseen tekisi mieli vastata Aristoteles, sidekickinään Tsehov.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa