Caroline Munro

Spiklenci slasti (1996) :: Conspirators of Pleasure

aka Conspiradores do Prazer; Verschwörer der Lüste; Los conspiradores del placer; Les conspirateurs du plaisir; Synomotes tis idonis

Spiklenci slasti #1 Spiklenci slasti #2

Kaikki tietävät, kuinka kiehtovaa on seurata vierestä kun joku muu rakentaa jotakin. Olan yli kurkisteltua väsäämistä on erityisen mielenkiintoista tarkastella, jos ei ole aivan perillä siitä, mitä lopputuloksesta on tarkoitus tulla. Stop motion -animaation mestarin Jan Svankmajerin elokuva Conspirators of Pleasure rapsuttelee mukavasti tätä sisäistä kutkaa. Elokuva on pääasiassa kuvattu ihmisnäyttelijöillä.

Spiklenci slasti [1]
Spiklenci slasti [2]

Svankmajer esittelee melko harmaan ja ikävän arkimiljöön, jossa yksinäisillä ihmisillä on kurjaa. Edes lehtikioskilta ei saa tissilehteä ilman myyjän tuomitsevaa katsetta ja duunipäivän aikana näperretyt kojeet on parempi piilottaa työpöydän ylälaatikkoon. Aivan tavallisilla ihmisillä on salaisia projekteja, joita varten he myös puuhaavat omassa yksinäisyydessään outoja, kuten kolvaavat salaa diodeita, kovertavat leipiä ontoksi tai rakentavat paperimassasta valtavaa kananpäätä.

Kyseessä on kiehtovan omituinen sukellus ihmisten sisäisiin perversioihin, himoihin ja haluihin. Tällainen elokuva voi tulla vain entisestä neuvostoblokin maasta, jossa on totuttu siihen, että ihmiset toteuttivat itseään eniten suljettujen ovien takana. Samalla paranoia naapurin tarkastelusta varjostaa jokaista kohtausta.

Spiklenci slasti [3]
Spiklenci slasti [4]

Arvostelu paljastaa jonkin verran, mitä sen henkilöhahmot lopulta väsäilevät, joten elokuvaa katsomattomien kannattaa säästää itselleen yllätys ja jättää lukeminen tähän. Riittänee, että sanoo valmiisiin koneisiin liittyvän roolileikkejä, joiden avulla Svankmajer kykenee hyödyntämään stop motion -animaatiotaitojaan.

Keskeisessä osassa on yksin asuva vanhapoika (Petr Meissel) ja tämän häijy vuokraemäntä (Gabriela Wilhelmová). Näiden kahden suhdetta kuvastaa lähinnä intensiivinen katse rappukäytävässä, mutta lopulta paljastuu koko viha-rakkaus -kuvion mittavuus. Molemmat haaveilevat toistensa kidnappaamisesta, nöyryyttämisestä ja eri tasoisesta kiduttamisesta. Keskinäiset tunteet vaikuttavat olevan niin väkevät, että jos niitä ei saisi purettua omituisten nukkeja ja roolileikkejä sisältävien projektien avulla, olisi yhteiselämä sietämätöntä.

Spiklenci slasti [5]
Spiklenci slasti [6]

Toisaalla uutisankkurina toimiva nainen (Anna Wetlinská) turhautuu, koska hänen aviomiehensä viettää liikaa aikaa vajassaan itsekseen. Mies (Pavel Nový) kaipailee rajuja otteita ja piikin pistoja lihaansa, jotka voi vain itse antaa itselleen. Tämän vuoksi hän rakentaa tähän soveltuvaa kojetta itselleen, eikä naisia lasketa paikalle.

Naisen tietämättä lieron näköinen lehtikauppias (Jirí Lábus) haaveilee hänestä. Salaa tarkkaillen hän löytää myös tavan tyydyttää ankkurinaisen intohimot. Nainen testaa jippoa suorassa tv-lähetyksessä, jolloin ihailija onnistuu käyttämään tämän orgastisia kasvoja myös omaksi hyödykseen. Lehtikauppias on rakentanut koneellisen simulaation ihailemansa naisen kanssa rakastelemisesta, joka hyödyntää televisiokuvaa ja vilkkaita mekaanisia, joka paikasta hyväileviä käsiä. Vekotin on kuin Pelle Pelottoman pajan pimeän jälkeen ulos syytämä mielihyvämasiina.

Spiklenci slasti [7]
Spiklenci slasti [8]

Svankmajerin elokuva on kuin David Cronenbergin märistä unista. Crashin tai Videodromen esittelemät mediavälineen, väkivallan ja seksuaalisuuden keskinäiset suhteet ovat pohjimmiltaan varsin outoja ja häiriintyneitä. Ne pohjautuvat patoutuneisiin tunteisiin ja ihmiskontaktin tarkoitushakuiseen välttelyyn. Svankmajerin lähestymistapa näihin on kuitenkin inhimillisen ymmärtävä, käsin kosketeltavan tuntuinen ja hilpeä.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 4.6.2014
keskiarvo
toimitus
3.88/5.00 (4)
 JSJM*MMPI
  4.0 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (10)
70%
Spiklenci slasti (1996)  Spiklenci slasti (1996)Conspirators of Pleasure