Caroline Munro

La goulve (1972) :: Erotic Witchcraft

aka La vergine e l'esorcista

La goulve #1 La goulve #2

La goulve, eli Erotic Witchcraft tarjoaa mystistä ja sensuellia tunnelmaa, joka tuo mieleen Suomen valoisat juhannusyöt. Bepi Fontanan ja kirjailija Mario Mercierin yhdessä ohjaama elokuva on Mercierin kirjoihin pohjautuvan "witch-cineman" tärkein edustaja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Mercierille toden ja unimaisen fantasiamaailman välinen alue on vähintäänkin utuinen ja molemmista annetaan outo, hypnoottinen vaikutelma. Ohjaajat esittävät erikoisena noitafantasiana ohuen tarinan, joka on käytännössä pohjimmiltaan melko yksioikoinen mustasukkaisuus- ja pettämisdraama.

Mystinen velho ottaa opetuslapsekseen murhaajan nuoren pojan, Raymondin. Taikuuden harjoittamiseen kuuluvat ankarat säännöt, jotka velho koettaa saada oppilaansa omaksumaan. Tärkeä tehtävä on pitää taikaesineillä Golemin tytär, Goulve (Marie-Ange Saint Clair) kurissa. Tällä olennolla on mahtavia kykyjä, joita ei saa käyttää vääriin tarkoituksiin.

Kymmenisen vuotta myöhemmin aikuiseksi kasvanut Raymond (Hervé Hendrickx) on omillaan ja ihastuu kauniiseen Nadineen (Anne Varèze). Vaikka pari kiehnää yhdessä niityillä, ei Nadine suostu päästämään Raymondia pöksyihinsä, sillä hän on kihlautunut tasapainoisemman Constantin (César Torres) kanssa.

Hylätyksi tullut Raymond hautoo kostoa, ja päättää päästää Goulven irti viettelemään Constantin. Mutta päästessään irti naispaholainen ei tyydy yhteen sieluun vaan viettelee sukupuolesta riippumatta kaikki eteensä sattuvat ja imee nämä kadotukseen.

Puolitoistatuntista eroottista unelmaa odottavat saavat törmätä siihen ongelmaan, elokuva kulkee eteenpäin hieman töksähtelevästi. Tarina on toki sivuseikka viettelevälle tunnelmalle ja värikkäälle kuvastolle, mutta käsikirjoitus on silti hieman liian kirjallisesti etenevä ja jaksottainen. Toisaalta pienet karut herätykset pitkin elokuvaa pitävät kiinnostusta yllä. Naisen suloja ihailevilla voi elokuvassa olla tarpeeksi kiinnostavaa muutenkin, sillä naispääosien esittäjät ovat varsin hyvin muodostuneita.

Jaksojen vaihtuessa myös elokuvan tunnelma kehittyy omiin suuntiinsa. Alun sarjakuvamaisesta alkemistin laboratoriosta värikkäine putkiloineen ja kojeineen siirrytään euroerotiikan peruskiville kukkiville niityille luonnon ääreen.

Loppupuoli elokuvasta on ohjattu liioittelevasti kuin ekspressionistinen mykkäelokuva. Tri Caligarin kabinetti on ollut selkeä esikuva, sillä La goulven pääosanesittäjät toimivat kuin hypnoosin vallassa. Sääli, ettei Mercierin ja Fontanan budjetti ole riittänyt saamaan aikaan aivan yhtä näyttävää menoa. Etenkin lavasteet ovat melko tylsiä ja eri tapahtumapaikkoja nähdäänkin elokuvassa varsin vähän.

Kuitenkin Mercier ja Fontana osaavat ohjaajina hyödyntää rajallisia toimintamahdollisuuksiaan loppuun asti. Askeettisuus istuu hyvin, koska kyseessä on muutenkin kertomus, joka sijoittuu korostetusti luonnon ääreen. Tuuli suhisee kulissimaisissa asunnoissa kun Goulve ilmoittaa läsnäolostaan. Puhdasta naisen seksuaalisuutta edustava, muotoaan muuttava hirviö on kuin hallitsematon luonnonvoima, jonka toiminta menee yli (miehisen) ymmärryksen.

Kirjailijana pitempään kunnostautuneen Mercierin elokuvaura jäi lopulta lyhyeksi, kenties koska hänen visionsa olivat liian erikoisia eurooppalaisen eroottisen elokuvan markkinoille. Hän teki La goulven lisäksi vain yhtä erikoislaatuiseksi kehutun kauhuelokuvan La papesse (A Woman Possessed, 1975) sekä 50-minuuttisen elokuvan Les dieux en colere (1970). Hämärien tekijänoikeussyiden vuoksi vain La papesse on julkaistu dvd:nä. Tämän vuoksi niiden elokuvien näkeminen voi nykyään olla kiven alla. Tämä on suuri sääli, sillä Mercierin esoteerisyys on kaunista tavalla, jolle harvat psykedeelisiksikään tarkoitetut elokuvat pääsevät.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 19.6.2014
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (5)
 JSSMKKMMPI
  3.0 3.0 3.5 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
La goulve (1972)  La goulve (1972)Erotic Witchcraft