Caroline Munro

Flash Gordon (1980)

Flash Gordon - iskevä salama

aka Blixt Gordon

Flash Gordon #1 Flash Gordon #2

"(Hän on) vain mies, miehen rohkeudella..."

Pellavapää Flash Gordon on matkalla avaruuteen. Queenin Freddie Mercury laulaa miehestä, joka on vain mies ja puhdas sydämeltään. Avaruudessa Gordonia odottaa armoton keisari Ming yhdessä viettelevän prinsessa Auran ja kahden riitoihin keskenään ajautuneen prinssin kanssa. Panoksena ei ole sen vähempää kuin Maan pelastaminen.

Alex Raymondin luoma Flash Gordon on 80-vuotisen olemassaolonsa aikana saanut monet kasvot, myös pornosellaiset (Flesh Gordon, 1974). Dino De Laurentiisin 80-luvun filmatisoinnissa ne antoi sankarille - kuin hahmon psykologisen kehityskulun jatkeena - tyhmän puoleinen, mutta luustoltaan raamikas alastonmalli Sam J. Jones. Visionääriselle Laurentiisille tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt elokuvan täkyksi, joten hän toi mukaan seikkailuun kissamaisen Ornella Mutin (prinsessa Aura). Mutin ainoa tarkoitus on raadella Gordonia ja katsojia seksikkyydellä. Varsinainen seikkailu tapahtuu Mingin (Max von Sydow) hallitsemalla punasävyisellä Mongon planeetalla. Sen huikean ulkoasun rikkaine yksityiskohtineen sai luodakseen italialaisen pukutaiteilun ja lavastesuunnittelun tähti Danilo Donati.

Flash Gordon [1]
Flash Gordon [2]

Flash Gordonin tuo planeetalle Mingin jekku, sillä keisari on keksinyt tavan, jolla voi vaikuttaa Maan luonnonilmiöihin. Hän päättää viimeistellä tekonsa tuhoamalla koko paskan. Samaan aikaan maan päällä sataa taivaalta rakeita ja kiviä, mikä kertoo maanasukeille, ettei kaikki ole hyvin. Gordonin täytyy siis puuttua peliin ja sattuman kautta hän päätyy kuin päätyykin Mongoon hullunpuoleisen tiedemiehen kyhäämällä raketilla yhdessä kauniin Dalen (Melody Anderson) kanssa. Perillä he eivät kuitenkaan ehdi tehdä juuri mitään ennen kuin Ming vangitsee heidät ja päättää naida Dalen. Gordon puolestaan saa kimppuunsa sekä prinsessa Auran himoineen että toisiinsa vihastuneet prinssit. Käy ilmi, että pelastaakseen Maan, täytyy hänen pelastaa myös Mongo.

Yksinkertainen juoni on rehellistä Gordonia ja edustaa realismista vapaata suoraviivaista ylimiehuusfantasiaa, jonka ainekset syntyivät vahvoina 1930-luvun todellisuuspaossa. Aikakauden kerronta oli puhdasraamista ja suosi urheilullista jäntevyyttä yhdistettynä mustavalkoiseen sankarinasetteluun - mikä edustaa yhä myös tämän päivän tarpeita.

Flash Gordon [3]
Flash Gordon [4]

80-luvun tieteisfantasiaelokuvan voisi kohta jo kategorisoida klassiseksi elokuvataiteeksi. Sen verran silmiin pistävä on sen ero nykyelokuvaan. Kyse on artesaanihenkisen visuaalisen elokuvailmaisun huipusta, jonka ydin näyttäytyy 2000-luvun efekteihin verrattuna hyvällä tapaa kotikutoiselta. Erityisen hyvin tämä pätee Flash Gordoniin käsinukkeineen ja visuaalisine trikkeineen, jotka antavat itsestään todella paljon läpi, mutta eivät kuitenkaan sen enempää kuin modernia scifiä edustava koodaustaide. Laurentiisin muiden fantasiaelokuvien (esim. Conan Barbaari, 1982) tavoin käsintekemisen riemu näyttäytyy Flash Gordonissa positiivisena elementtinä, ja elokuvan yksityiskohdat muovaavat seikkailusta kuvan katoamaisillaan olevasta viihteen aikakaudesta.

On oikeastaan sääli, että Flash Gordonin, Excaliburin ja Conan Barbaarin kaltainen rehdin asenteellinen fantasiaelokuva tyystin katosi 80-luvun loppuun mennessä. Nykyelokuvaa leimaava kyvyttömyys rakentaa pessimistisiä juonenkaaria juontaa juurensa elokuvien kaupalliseen lastenomaistumiseen, ja ylipäätään pyrkimykseen miellyttää kaikkia. Tämän päivän Flash Gordonia esittäisi todennäköisesti The Rock valkoisessa peruukissa ja elokuvan miljöö jälkituotettaisiin siniselle taustaseinälle tarinan ollessa kuin minkä tahansa 2000-luvun toimintaelokuvan variaatio. Alastonmallina aiemmin työskennellyt Jones toimii radikaalina näpäytyksenä lapsenomaista konservatismia vastaan. Lisäksi Mutin tyttömäinen seksikkyys virittää sähäkästi elokuvaan eroottisen latauksen.

Flash Gordon [5]
Flash Gordon [6]

Toki Flash Gordon draaman kaari sisältää myös puutteensa. Se on sitä samaa hyvä vastaan paha -fantasiaa, jota Hollywood on kohta syöttänyt meille sata vuotta, mutta onneksi tällä kertaa paketti on tarpeeksi erilainen. Pintansa alla elokuva toimii myös esimerkkinä siitä, mihin Laurentiis olisi saattanut pystyä toisella käsiinsä päätyneellä tieteistarinalla Dune (1984), jos vain kaikki olisi mennyt putkeen. Frank Herbertin alkuperäisromaani olisi tarjonnut huomattavasti syvemmät puitteet lsd-tyyliselle kokemusfantasialle kuin Raymondin alkujaan kehittämä selkeäraaminen seikkailija.

Dune ei koskaan päässyt toteutumaan koko loistossaan ja osittain siksi Laurentiisin tieteisfantasiaelokuvauran kruununjalokivi jäi uupumaan. Flash Gordon seilaa tarinansa voimin turhankin turvalliset vedet, mutta sen rohkea yleisilme punasävyineen riittänee inspiroimaan vielä sukupolvien ajan.

Versioinfo (8.7.2014):

Elokuvasta on olemassa mm. Universalin kohtuullisen laadukas blu-ray -julkaisu.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 8.7.2014
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSSMTPJMMMPITM
  4.0 3.0 3.0 3.5 3.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  11 (29)
38%
Flash Gordon (1980)  Flash Gordon (1980)Flash Gordon - iskevä salama