Caroline Munro

Strait-Jacket (1964)

aka El caso de Lucy Harbin; La meurtrière diabolique; Cinque corpi senza testa

Strait-Jacket #1 Strait-Jacket #2

Ohjaamiaan elokuvia tehokkaasti erilaisilla gimmickeillä markkinoinut William Castle oli 1960-luvun alkupuolella jo luopunut hurjimmista tempauksistaan. B-leffojen erikoismies esimerkiksi tarjosi katsojille 1000 dollarin pelkovakuutuksia kuoleman varalta (Macabre, 1958) tai varusti elokuvateatterin penkit sähköisellä vibraattorilla lisää säväreitä antamaan (Värisyttäjä; The Tingler, 1959). Vuoden 1964 tammikuussa Strait-Jacketin USA:n ensi-iltaan saapunut yleisö sai tyytyä heiluttelemaan pikkuruisia pahvikirveitä.

Strait-Jacket [1]
Strait-Jacket [2]

Night Visions -festivaalin vieraana vuonna 2012 nähty roskan kuningas John Waters pitää Castlea kaikkien aikojen show-miehenä sekä suurimpana vaikuttajanaan ja onkin todennut, että Strait-Jacketin suurin gimmick on sen pääosanäyttelijä, legendaarinen Joan Crawford. Castle oli suuri Whatever Happened To Baby Jane (1962) -elokuvan ihailija ja halusi ehdottomasti tehdä oman psycho-biddy -genren elokuvansa - ja mieluiten vielä Baby Janen toisen päätähden kanssa.

Aikoinaan maailman suurimpiin elokuvatähtiin kuulunut Crawford saatiin mukaan, mutta vain tämän omilla ehdoilla. Suuri diiva oli kuvausten aikaan 58-vuotias ja hänellä oli tiukat vaatimukset esimerkiksi valaistuksen, kuvaustaukojen ja oman kameramiehen suhteen. Tähden erikoisvalmisteinen takahuone tuli olla varustettu kalliilla viinaksilla sekä kaviaarilla ja käsikirjoitus sekä vastanäyttelijät tulisi luonnollisesti hyväksyttää hänellä. Crawfordin esittämä mielipuoli kirvesmurhaaja Lucy Harbin on Strait-Jacketin eri aikatasoilla sekä parikymppinen että nelikymppinen, jokainen voi päättää itse miten hyvin kuuttakymmentä lähestyvä näyttelijätär suoriutuu tehtävästä.

Strait-Jacket [3]
Strait-Jacket [4]

Crawford esittää mielisairaalasta kahdenkymmenen vuoden jälkeen vapautuvaa ja tyttärensä luo palaavaa hermoherkkää kaksoismurhaajaa kuitenkin antaumuksella ja sydänverellä. Crawfordin suuruuden ajat olivat takanapäin, mutta Castlen sensaatiohakuisen b-elokuvan päähahmo sai esittäjäkseen ensimmäisen luokan tulkin. Se luo mielenkiintoisen kontrastin ohjaajan pettämättömän sleazylle tyylitajulle, josta pääsee osaksi jo ennen alkutekstejä. Lucy Harbinin raastavalla kiljumisella ja lehtimyyjän "lue kaikki hullusta mustasukkaisuusmurhaajasta!" -huudolla alkava elokuva on kohtalaisen nimekkäästä näyttelijäkaartista huolimatta ilahduttavan perinteikästä William Castle -roinaa.

Maatilalle tyttärensä (Diane Baker) luo uutta elämää aloittelemaan saapuva Crawford nähdään myös takaumissa kiljumassa pakkopaidassa, George Kennedy esittää tilan luihun oloista apumiestä ja Lee Majors menettää päänsä jo alkuminuuteilla Lucyn petollisena aviomiehenä. Maatilan kanoilta päitä katkovan Kennedyn touhuissa on koomisen alleviivaavaa symboliikkaa, eivätkä karjafarmilla iltaleningeissä pyntättynä läpi elokuvan liikuskelevan naispuolisen näyttelijäkaartin asuvalinnat varsinaisesti lisää uskottavuutta. Strait-Jacketin käsikirjoituksen laati Robert Bloch, jonka tunnetuin romaani kertoo niin ikään ailahtelevaisen luonteen omaavasta Norman Batesista.

Strait-Jacket [5]
Strait-Jacket [6]

Omalaatuinen lopputwisti selittää omalta osaltaan runsaslukuiset irtopäät, Joan Crawfordin tosielämän suhde Pepsi-yhtiön toimitusjohtajaan hassun tuotesijoittelun ja kuuluisa Columbia Pictures -logokin on saanut viimeisessä kuvassa elokuvan teemaan paremmin sopivan olemuksen. Strait-Jacketin dekapitaatiot hoituvat sujuvasti soundtrackilla kuultavan Paul Tannerin kehittelemän Electro-Theremin -soittimen ujelluksen säestämänä.

Versioinfo (25.8.2014):

Sony on julkaissut Strait-Jacketin sekä yksittäisenä ykkösalueen levynä että osana viiden dvd:n William Castle -kokoelmaa. Jälkimmäisestä julkaisusta löytyvät paremmat ekstramateriaalit, kuten valaiseva making of -dokumentti.

****-
© Mika Helminen, julkaistu: 25.8.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 MHTM
  4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Strait-Jacket (1964)  Strait-Jacket (1964)