Caroline Munro

Samurai Cop (1991)

aka Le Samuraï de L.A.

Samurai Cop #1 Samurai Cop #2

Internetin ja YouTuben kaltaisten videopalveluiden ansiosta kökköleffojen kulttimaine saattaa nousta äkistikin arvoon arvaamattomaan. Nopeasti leviävät hölmöimpien kohtausten koosteet herättävät kiinnostusta, jonka ansiosta vuosikausiksi unholaan vajonneet tekijät ja tähdet voivat alkaa elätellä toiveita uudesta renessanssista. The Roomin (2003) tähti Tommy Wiseaukin tienannee oheiskrääsällään melko hyvin, ja hänen mahdolliset uudet elokuvaprojektinsa ovat heti laajalti uutisoituja.

Valokeilaan on nyt sattunut toimintaleffa Samurai Cop vuodelta 1991. Tappava ase -sarjaa apinoiva pennibudjetin rikosseikkailu lyö yhteen vakavamielisen mullettimiehen Joe Marshallin (Matt Hannon) ja kepeämmän mustan poliisiparin Frank Washingtonin (Mark Frazer). Näiden tutkimat losangelesilaiset rikokset johtavat japanilaisten rikosperheiden bisneksiin. Nimellisesti pääosassa on lähinnä laatikon muotoisesta päästään tunnettu ö-luokan näyttelijä Robert Z'Dar, joka elokuvassa esittää yakuzan palkkalistoilla olevaa pahista.

Samurai Cop [1]
Samurai Cop [2]

Tunnetuimmassa kohtauksessa kyttäpari tuo takaa-ajossa pahasti käristyneen rikollisen sairaalaan (vaikka ovessa lukee dental office), jossa seksinnälkäinen hoitaja alkaa heti vongata Marshallilta panoa. Samalla Washington vääntelee naamaansa kuunnellessaan neuvotteluja. Hoitsun nopean käsikopelon perusteella Marshallin tykki ei kuitenkaan täytä nymfomaanin standardeja, ja asia jää siihen. Musta mies yrittää selittää olevansa paremmin varusteltu, mutta kukaan ei kuuntele.

Samurai Cop [3]
Samurai Cop [4]

Homma on siis tarkoitettu humoristiseksi, vaikka sen tökerö seksistisyys (ja myöhemmin japanilaisia gangstereita puhutellessa ilmikäyvät rasistiset asenteet) tekevät menosta överimpää. Joskus tämä voi toimia (esim. Traxx; 1988), mutta tässä tapauksessa vain vaihtelevasti. Päätähti Matt Hannon on todennut haastattelussa, että koko elokuva purkitettiin yhdellä otolla per kohtaus, joten hän ei toisinaan malttanut olla improvisoimatta tyhmiä repliikkejä tai hölmöjä ilmeitä.

Samurai Cop [5]
Samurai Cop [6]

Mukana on eksploitaatiolle sopiva määrä seksiä ja väkivaltaa - harmi vain että molemmat on toteutettu niin vaivaannuttavasti. Samurait eivät elokuvaan liity, muutoin kuin Marshallin usealta hahmolta saaman liikanimen myötä. Myötähäpeän huipentumana lopussa nähty katanataistelu on toteutettu kuvaamalla lyönnit todella hitaasti ja nopeuttamalla nauhaa jälkituotannossa. Taistelun kuvaamiseen meni useampikin kuukausi, mutta tuottajat eivät vaivautuneet kuvaamaan ottoja samassa paikassa, minkä takia taustalla oleva metsä saattaa välillä muuttua kiviseksi erämaaksi. Matt Hannonin tukkakin kasvaa ja lyhenee otosten välissä reilunlaisesti.

Samurai Cop [7]
Samurai Cop [8]

Yleensä on hauskempaa löytää älytön sekoiluelokuva itse, eikä kuunnella internetin sanelua. Samurai Copissa on älyttömät hetkensä, mutta koko ajan sitä odottaa täysin aivot sulattavaa mielisairautta, kun tarjolla on lähinnä puolihuolimatonta säätämistä. Odotus palkitaan oikeastaan vasta lopussa, kun tulitaistelussa läski rikollinen piiloutuu ohuen puuntaimen taakse suojaan.

Ohjaaja Amir Shervan sekä Hannon ovat uudelleen löytyneen kulttisuosionsa ansiosta lähteneet ajamaan elokuvalle uutta jatko-osaa, johon haetaan joukkorahoitusta. Jo epätodellisiin mittasuhteisiin pöhöttynyt Z'Dar on suostunut mukaan - kuten myös Tommy Wiseau.

**½--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 22.9.2014
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (6)
 JSKKMMMK*EMPI
  3.0 4.5 2.0 3.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (3)
0%
Samurai Cop (1991)  Samurai Cop (1991)  

kommentit

odota...
Namfoodle kommentoi (22.9.2014 12:58:39)
user avatar "Matt Hannonin tukkakin kasvaa ja lyhenee otosten välissä reilunlaisesti." Sehän muuttuu peruukiksi joissakin otoksissa, koska tukka oli leikattu lyhyeksi ja sitten kuvaukset yllättäen jatkuivatkin.
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (22.9.2014 13:22:07)
lainaus:
"Matt Hannonin tukkakin kasvaa ja lyhenee otosten välissä reilunlaisesti." Sehän muuttuu peruukiksi joissakin otoksissa, koska tukka oli leikattu lyhyeksi ja sitten kuvaukset yllättäen jatkuivatkin.
user avatar Joo, olihan tämä tiedossa, mutta en jaksanut selittää tätä noin pitkästi.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa