Caroline Munro

Zítra vstanu a oparím se cajem (1977) :: Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea

Huomenna herään ja tee läikkyy

Zítra vstanu a oparím se cajem #1 Zítra vstanu a oparím se cajem #2

Lähitulevaisuudessa aikamatkustus on yleistä loma- ja opetusmatkoja varten, eikä kukaan vanhene jos muistaa napata silloin tällöin vanhenemisenestopillerin. Mutta vanhat natsit eivät ole tyytyväisiä. Toinen maailmansota meni aikanaan reisille, mutta sittemmin tiede on kehittänyt kaksi keksintöä, jolla tämä voidaan muuttaa: aikakoneen lisäksi vetypommin.

Natsit ovat saaneet tärkeän liittolaisen: rakettilentäjä Karel Buresin (Petr Kostka). Häijyllä Karelilla on myös kiltti kaksoisveli Jan, jolle tapaa jäädä veljensä seikkailuista niin aika-avaruuden kuin naistenkin kanssa vain luu kouraan. Kun eräänä aamuna Karel tukehtuu aamiaissämpyläänsä, päättää Jan ottaa tilaisuudesta vaarin ja lähteä hänen sijastaan aikamatkalle. Pahaksi onneksi hänellä ei ollut aavistustakaan että tarkoituksena oli heittää natsit vuoteen 1944 pommittamaan sodan kulku Saksalle suotuisammaksi. Saati elämyksenjanoisilla turisteilla. Matkaajat päätyvätkin kokemattoman pilottinsa vuoksi vuoteen 1941, jolloin Adolf Hitleriä (Frantisek Vicena) on huomattavasti vaikeampi vakuuttaa siitä, että Saksa on suuntaamassa kohti tappiota.

Zítra vstanu a oparím se cajem [1]
Zítra vstanu a oparím se cajem [2]

Jindrich Polákin elokuva yhdistää mukavalla tavalla itäblokin fantasiaelokuvien naivistista viehätysvoimaa ja tsekkiläisen elokuvan mustaa ja kieroilevaa huumoria. Kuten monissa aikakautensa elokuvissa, tässäkin tapauksessa natseilla on paljon yhtäläisyyksiä kommunistijohdon kanssa, alkaen kovasta vimmasta muovata historiankirjoituksesta mieleisensä jättämällä ikävät kohdat pois. Näihin irvailuihin ei kuitenkaan kohdisteta liikaa huomiota, vaan elokuva keskittyy huvittelemaan aikamatkustusparadokseilla.

Zítra vstanu a oparím se cajem [3]
Zítra vstanu a oparím se cajem [4]

Elokuva pääsee pisteeseen, jolloin henkilöistä on useampi eri aikaversio juoksentelemassa pitkin Prahan kujia. Hupaisasti hahmot suhtautuvat yhtä välinpitämättömästi vaihtoehtoversioidensa mahdollisiin kuolemiin kuin Jan kaksoisveljensä Karelin menehtymiseen elokuvan alussa. Elokuvassa voi tulkita olevan myös psykologisia sävyjä, joissa hahmojen tietyt piirteet pyrkivät dominoimaan ja kukistamaan muut.

Zítra vstanu a oparím se cajem [5]
Zítra vstanu a oparím se cajem [6]

Elokuva kuitenkin pitäytyy vaatimattomuudessa, yrittämättä haukata liian isoa palaa. Taustalla lienee sensuuriviranomaisten lisäksi myös huoli siitä, miten hyvin katsojat pysyvät kärryillä aikatasoissa ja vaihtoehtomenneisyyksissä. Ainekset irroitella hieman lisää niin visuaalisesti kuin tarinallisesti olisivat paikoillaan, mutta jäävät harmillisesti hieman puolitiehen. Elokuva vaikuttaa sijoittuvan itseään korjaavan aikajanan todellisuuteen, jolloin menneisyyden muuttaminen ei muuta perhosvaikutuksen myötä nykypäivää aivan tunnistamattomaksi. Teekin pääsee läikkymään joka aamu.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 3.9.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Zítra vstanu a oparím se cajem (1977)  Zítra vstanu a oparím se cajem (1977)Huomenna herään ja tee läikkyy