Caroline Munro

The 5,000 Fingers of Dr. T. (1953)

Tri T:n 5000 sormea

aka Los 5.000 dedos del Dr. T; Les 5000 doigts du Dr. T; Le 5.000 dita del dr.T; Dr. T:s 5000 fingrar; The Five-Thousand Fingers of Dr. T.

The 5,000 Fingers of Dr. T. #1 The 5,000 Fingers of Dr. T. #2

Theodor Seuss Geisel eli Dr. Seuss oli rakastettu amerikkalainen lastenkirjailija, jonka teoksista on tehty elokuvia sekä oikeiden näyttelijöiden kanssa (How the Grinch Stole Christmas, 2000; The Cat in the Hat, 2003) että piirtämällä (The Lorax, 2012; Horton Hears a Who!, 2008). Kirjojen lisäksi Seuss kirjoitti myös yhden elokuvakäsikirjoituksen, mutta vaikeni asiasta täysin omaelämäkerrassaan. Kun katsoo The 5000 Fingers of Dr. T:n ymmärtää miksi.

The 5,000 Fingers of Dr. T. [1]
The 5,000 Fingers of Dr. T. [2]

Ihmemaa Ozin tavoin The 5000 Fingers of Dr. T on unielokuva, jossa päähenkilön tuntemat ihmiset esiintyvät muuttuneessa hahmossa hänen painajaisessaan. Yhdeksänvuotias Bart näkee unta, että hän on vankina ankaran pianonsoitonopettajansa Terwillikerin johtamassa instituutissa. Yhdessä ystävällisen putkimies Zabladowskin kanssa Bart yrittää vapauttaa äitinsä Tohtori T:n hypnoottisesta vallasta ja sabotoida tämän järjestämää konserttia, jossa viidensadan pikkupojan viidentuhannen sormen on tarkoitus tanssia Terwillikerin pillin mukaan.

Seussin yleensä runomuotoisten kirjojen viehätys perustuu mielikuvituksellisten tarinoiden, nokkelan riimittelyn ja hauskan kuvituksen kolmiyhteyteen. Nokkelia riimejä kuullaan elokuvan lauluissa, eikä tarinassakaan sinänsä ole vikaa, mutta hauskuus kyllä loistaa elokuvassa poissaolollaan. Perusongelma taitaa olla se, että keskitysleirimäinen miljöö kidutuskammioineen ja vankityrmineen soveltuu huonosti hilpeän lastenmusikaalin tapahtumapaikaksi. Tunnelma pysyy painostavana alusta alkaen ja kaikki kevennysyritykset epäonnistuvat surkeasti. Vapauttava hetki koetaan vasta aivan elokuvan lopussa, Bartin juostessa unen loputtua sisältä ulos kirkkaaseen auringonpaisteeseen.

The 5,000 Fingers of Dr. T. [3]
The 5,000 Fingers of Dr. T. [4]

Synkkyyttä elokuvaan luovat myös tarinan psykoanalyyttiset jännitteet. Monet klassiset sadut on helppo tulkita päähenkilön seksuaalisen kehityksen kuvaukseksi, niin myös The 5000 Fingers of Dr. T, paitsi että nyt tätä "piilosisältöä" suorastaan hangataan vasten katsojan naamaa. Bart elää psykoseksuaalisen kehityksensä fallista vaihetta ja oidipuskompleksi jyllää vahvana. Isähahmo on jakaantunut kahtia kiltiksi Zabladowskiksi ja vaativaksi Terwillikeriksi, sekä samaistumisen että vastustuksen kohteeksi. Lopussa Bart kastroi symbolistisesti isänsä poistamalla ilmasta tämän vallan välikappaleen, eli äänen. Vallankaappauksen seurauksena Bart perii itselleen isän "tahtipuikon", jonka heiluttelu päättyy tietysti "ydinräjähdykseen".

Pakostakin tulee ajatelleeksi onko Seuss kuvannut tässä jotain omia traumojaan. Hänen ensimmäinen ja lapseton avioliittonsa päättyi vaimon itsemurhaan, eikä jälkikasvua syntynyt toisestakaan liitosta. Oliko Seussilla kaikki kunnossa?

The 5,000 Fingers of Dr. T. [5]
The 5,000 Fingers of Dr. T. [6]

Hans Conried yrittää kaikin voimin tehdä Dr. T:stä huvittavaa tyyppiä, mutta hahmo jää pahaenteiseksi. T on tulkittu joskus homoksi värikkään pukeutumisensa takia, joskin enemmän hän tuntuu heteronormatiiviselta änkyrältä, joka ei siedä mitään muita soittimia ainoan oikean pianon rinnalle. Poikkeavien instrumenttien soittajat on suljettu vankityrmään, jossa he esittävät vahvasti homoeroottista latausta sisältävän, Hieronymous Boschin helvettinäyt mieleen tuovan baletin.

Frederick Hollanderin säveltämät laulut eivät sinänsä ole huonoja, mutta elokuvan kontekstissa melkoisen vaivaannuttavia. Ihmisten käveltyä joukoittain ulos elokuvan ennakkoesityksestä The 5000 Fingers of Dr. T joutui uudelleen leikkauspöydälle ja iso osa Hollanderin lauluista pudotettiin pois. Täydellinen soundtrack on sittemmin julkaistu cd:llä. Aitoa laatua elokuvaan tuovat Frank Planerin Technicolor-kuvaus ja Seussin piirrosten kiemuraisia muotoja jäljittelevät fantastiset lavasteet, jotka ovat kirvoittaneet arvostelijoilta Dr. Caligari -vertauksia.

**---
© Matti Erholtz, julkaistu: 11.9.2014
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSMEMMTM
  3.0 2.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (10)
60%
The 5,000 Fingers of Dr. T. (1953)  The 5,000 Fingers of Dr. T. (1953)Tri T:n 5000 sormea