Caroline Munro

Vettai (2012)


Vettai #1 Vettai #2

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä eteläintialainen populaarielokuva oli vielä ehkä maailman piristävintä ja energisintä lajityyppielokuvaa, mutta viime vuosina meno on alkanut hyytyä. Perinteisten juonikuvioiden korvaaminen uusilla, "älykkäämmillä" narratiiveilla ei ole aina oikein onnistunut ja yletön tietokonegrafiikan käyttö vaivaa toimintakohtauksia. Vettai on yksi 10-luvun valopilkkuja, yksinkertaisella mutta riittävän omaperäisellä juoni-idealla varustettu ja jäntevästi ohjattu viihdyke, jossa ei silmiinpistävän huonoja digiefektejä nähdä.

Poliisin pojat Thiru ja Guru ovat täysin erilaisia luonteeltaan: edellinen on arkajalka ja jälkimmäinen rämäpää. Isän kuoltua Guru ylipuhuu veljensä jatkamaan isän uraa, argumentoiden että kunnioitusta herättävän poliisiunivormun suojassa pelkurikin pärjää. Koulut käytyään ja ensimmäisen virkanimityksensä saatuaan Thiru huomaa velipojan puhuneen paskaa. Kaupunki on täysin kilpailevien rikollisjengien kontrollissa ja poliisin auktoriteetti on nolla. Lisäpaineita luo Thirun edellä kulkenut maine, että nyt paikalle on tulossa todellinen kovanaamakyttä, joka pistää konnat kuriin. Konnia kuritetaankin, mutta kurittajana on todellisuudessa Guru, joka aina ovelasti saa lavastettua veljensä tekijäksi. Gangsterit pääsevät lopulta jyvälle asioiden oikeasta laidasta ja heidän kostonsa on kaamea.

Vettai [1]
Vettai [2]

Vettai on osaksi vanhaa masala-tyyliä ja osaksi uutta, lineaarisempaa elokuvakerrontaa. Suoraviivaisuutta elokuvaan tuo ennenkaikkea se, ettei mukana ole juoneen kuulumattomia sketsikohtauksia, eikä niin ollen yhtään ammattikoomikkoa vääntelemässä naamaansa. Huumoria elokuvassa toki on, mutta se syntyy luontevasti romanttisen sivujuonen kiemuroista ilman ulkopuolista apua. Puhdasta masalaa ovat oikeastaan vain ne pakolliset tanssikohtaukset, jotka toimivat sinä minä ne on tarkoitettukin, eli kerrontaa rytmittävinä välipaloina.

Muodollisesti Vettai on pätevää työtä. Hyvä juoni-idea kantaa aina puolivälin loisteliaaseen toimintakohtaukseen asti, jossa gangstereille lopullisesti selviää kumpaa veljestä heidän oikein pitää pelätä. Sen jälkeen hengähdetään hieman, kunnes uuden juonenkäänteen myötä lähdetään kohti loppunousua. Loppuratkaisu tuo nautittavalla tavalla mieleen 80-luvun buddy cop -elokuvat ja niiden reteän meiningin. Suurten kuvioiden lisäksi Linguswamy ymmärtää myös pienten yksityiskohtien päälle. Liikenteessä vammautunut koiranpentu, mahdollisimman huonoon aikaan soittava puhelinmyyjä ja ovesta tulevassa vedossa sammuva tulitikku ovat muutamia Vettain pienistä, mieleenjäävistä jutuista.

Vettai [3]
Vettai [4]

Arya veljesparin komeana ja tyylikkäänä osapuolena ja Madhavan perästävedettävänä nörttinä tarjoavat tasavahvat näyttelijäsuoritukset, ja kaksikon saumatonta yhteispeliä on ilo katsella. Madhavankin oli ennen sutjakassa kunnossa ja teki sankarirooleja, kuten Linguswamyn semiklassikossa Run (2002), mutta pystyy nyt kääntämään lievän ylipainonsa vahvuudeksi. Veljesten naljailevan suhteen hienoinen vakavoittaminen elokuvan loppupuolella onnistuu hyvin ja pelkurin kasvaminen omien pelkojensa voittajaksi riittää draaman kaareksi erinomaisesti. Sameera Reddy ja Amala Paul veljesten romanttisen kiinnostuksen kohteina tuovat elokuvaan sen tarvitseman määrän naisenergiaa. Loppukohtauksessa naisten roolina on taas kerran yllyttää sankareita entistä kovempaan väkivaltaan, ganstereiden uskallettua hyökätä heidän kaikkein pyhimpäänsä, eli kotiin.

Vettai [5]
Vettai [6]

Toimintaa ei ole ylettömästi mutta kaikki mitä on on hyvää. Stuntmestari Silvan suunnittelemissa tappelukohtauksissa mennään pääsääntöisesti realismin ehdoilla, eli fysiikan lakeja ei rikota, mikä ei kuitenkaan tarkoita tyylin puutetta. Koreografiat ovat sulavia, ja kerrankin hidastuksilla ei mässäillä liikaa. Plussaa myös treenimontaasista! Kun vielä kuvaaja Nirav Shahin kameratyöskentely on taatun laadukasta, niin Vettain ainoaksi puutteeksi jääkin se, että se on pelkkää viihdettä. Se pyrkii antamaan katsojalle hyvä mielen ja tunteen siitä, että hyvät kaverit voittavat lopulta pahat kaverit. Nämä eivät kuitenkaan ole mitenkään väheksyttäviä pyrkimyksiä, eikä niissä onnistuminen ole nykyelokuvalta mikään pieni saavutus.

Versioinfo (13.11.2014):

Vettain alkuperäinen dvd-julkaisu on jo loppuunmyyty. Tänä vuonna (2014) siitä julkaistiin myös Blu-ray.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 13.11.2014
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Vettai (2012)  Vettai (2012)