Caroline Munro

Säälistäjät (2014) :: Mercy All The Way


Säälistäjät #1 Säälistäjät #2

Lyhytelokuva Säälistäjät satirisoi suomalaisen yhteiskunnan arvokylmää ilmapiiriä. Se jatkaa Aamulehdessä esitettyä aivopierua, jonka mukaan kouluammuskelijat sun muut massasurmaajat olisivat jättäneet tekonsa tekemättä, jos heille olisi suotu enemmän naisten tarjoamaa piparia. Siispä säälistäjien universumissa Kela on katsonut kustannustehokkaaksi syrjäytymisenestokeinoksi soluttaa sossun tädit kentälle jakamaan muka sattumalta rakkautta poikalapsille.

Säälistäjät [1]
Säälistäjät [2]

Irvailun kohteena ovat erityisesti sosiaaliset normit ja kollektiiviset ajatukset rakkauden ja seksin olemuksesta. Tässä hyvänä apuvälineenä ovat kaikille tutut romanttisen komedian kliseet, sillä tietysti käy niin, että Kelan täti Mirva (Tanja Heinänen) menee päätä pahkaa rakastumaan asiakkaaseensa(Mikael Karkkonen). Muilta sossun rouvilta asia on pidettävä salassa, koska tilanteen vaikutusta ammatinharjoittamiseen ei katsota hyvällä.

Säälistäjät [3]
Säälistäjät [4]

Elokuvassa yksilön velvollisuudentunto ja vastuu on satirisoitu äärirajoille. Säälistä antajat joutuvat kantamaan harteillaan kaikkia potentiaalisia veritekoja, joita he arvelevat tyytymättömien nuorten miesten mahdollisesti päätyvän tekemään. Vaaran merkkinä tästä nähdään esimerkiksi hevin kuuntelu. Hupaisasti sossun tädit järkyttyvät jo kaikkein mainstreameimmästä raskaasta yhtyeestä, Metallicasta ja sen hölmöistä fanituotteista.

Kapeakatseiset byrokraatit myös pitävät itseään kohtuuttoman suuressa arvossa, yhteiskunnan kantavana rakenteena, eivätkä näe omalle toiminnalleen vaihtoehtoja. Rakkaus on heille kaavamaista toimintaa, lähinnä työkykyä heikentävä vaiva. Elokuvan näkökulma pysyy sossun tädeissä ja nuorten miesten aivoituksia saa vain arvuutella.

Säälistäjät [5]
Säälistäjät [6]

Lopulta on ilahduttavaa nähdä, ettei elokuva toimi pelkästään pisteliään huumorinsa ansiosta, vaan teosta on myös mietitty elokuvallisesti. Anarkistinen loppukohtaus, jossa kuvan taustalla ja reunoilla tapahtuu erilaisia, historiallisia ja absurdeja miesten tekemiä väkivallantekoja ja yleistä riehumista, on karulla tavalla kaunis ja mieleenpainuva.

Jos tälle tehdään jatko-osa, tai täyspitkä versio, niin annetaanhan sille nimeksi Yön säälistäjät, jookos?

Versioinfo (20.11.2014):

Arvostelu perustuu elokuvan demoversioon, jossa ei ole vielä ollut lopullista värimäärittelyä ja ääntä.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 20.11.2014
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSJMPI
  3.0 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Säälistäjät (2014)  Säälistäjät (2014)  

kommentit

odota...
Pirjo kommentoi (2.5.2015 16:01:19)
user avatar Kappas, Finnkinolla voi nähdä tämän: http://www.finnkino.fi/Event/300899/, harvinaista lyhytelokuvalle. Toivottavasti ei liikaa trailereita alkukuvina
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa