Caroline Munro

Puzzle (2014)

aka Pazuru

Puzzle #1 Puzzle #2

Ohjaaja Eisuke Naito ei ole vielä lunastanut paikkaansa japanilaisen genre-elokuvan mestarien joukossa, mutta hänen jokainen uusi elokuvansa tuntuu olevan vuoden pippurisimpia tapauksia. Nyt nuori lupaus lataa kankaille häijyimmän japanilaisen väkivaltatrillerin vähään aikaan. Kirjailija Yusuke Yamadan mysteeri- ja takaa-ajoromaanien (The Chasing World, 2008; Live, 2014) ystävät saavat varata yrjöpussit mukaansa.

Puzzle [1]
Puzzle [2]

Yamadan kirjoista on kuvattu viime aikoina paljon elokuvia. Noboru Iguchin kieli poskessa ohjaamassa Livessä joukko ihmisiä suoritti bisarreja tehtäviä pelastaakseen kidnapatut omaisensa. Niin ikään Yamadan teksteihin pohjaavan Puzzlen lähtökohta on hieman samankaltainen. Elokuvan aloitusjaksossa neljä naamioitunutta miestä valtaa liki tyhjillään olevan koulun ja pakottaa joukon aikuisia suorittamaan tehtäviä, joihin kuuluu mm. palapelin palasten metsästäminen radio-ohjattavista, toisinaan ansoitetuista leluautoista.

Verisesti päättyvän johdannon jälkeen juttu saa uuden käänteen. Pahantekijät löytävät itsensä köytettyinä ja aikapommit kaulassa odottamassa, että joku pelastaisi heidät ennen aivot seinille roiskivaa räjähdystä. Tarinan keskiöön nousevat nyt kiusattu koulupoika (Shuhei Nomura), tapausta tutkiva etsivä (Kazuya Takahashi) sekä itsemurhayrityksestä toipuva tyttö (Noboru Yamashitan viehättävästä pikkukylädraamasta A Gentle Breeze in the Village muistettava Kaho).

Puzzle [3]
Puzzle [4]

Puzzlen todellinen palapeli on elokuvan rakenne, joka starttaa tapahtumaketjun puolivälistä ja liikkuu sen jälkeen villisti eteen- ja taaksepäin paljastaen hahmojensa motivaatioita. Rakenne on hieman kikkaileva ja raskas jatkuvine "viisi tuntia ennen" tai "34 päivää ennen" huomautuksineen. Kokonaisuus olisi voinut toimia paremmin harvalukuisemmilla, mutta hiotummilla aikasiirtymillä.

Ohjaaja Naiton tyyliin hektinen kerronta sopii kuitenkin hyvin. Naito keräsi huomiota jo splatterlyhärillään Prince of Milk (2009), jonka jälkeen ovet avautuivat ilkeän tehokkaalla koulutyttötrillerillä Let Make the Teacher Have a Miscarriage Club (2011). Molemmat elokuvat ihastuttivat maanisella energialla ja visuaalisilla ratkaisuillaan, mutta jäivät osittaisen amatöörimäisyytensä vuoksi marginaalin herkuiksi. Puzzle omaa samat vahvuudet, mutta kärsii valitettavasti myös samoista ongelmista. Näytteleminen on ajoittain kankeaa eikä haalea digitaalinen kuvaus tee kunniaa elokuvan värikkäille visioille. Kameratyöskentelyn taso vaihtelee sekin kohtausten välillä todella paljon. Naiton odotettu askel genreohjaajien eturiviin jää vajaaksi.

Puzzle [5]
Puzzle [6]

Puzzlen taustalla vaikuttaa suuri valtavirtayhtiö Kadokawa, mikä saattaa kuitenkin johtaa katsojaa harhaan. Vaikka elokuvan alku on vielä leikkisä värikkäine auringonkukkamaskeineen ja kepeine musiikkeineen, pinnan alla sykkii yllättävän sairas sydän. Pahimmissa väkivallanteoissa on häijyä 1980-luvun splatter-elokuvien henkeä. Verta ei lennätetä yliampuvan visuaalisesti, vaan sen sijaan nähdään kuinka sormet leikataan irti yksi kerrallaan. Postmoderni itseironia tai CGI-roiskuttelu eivät kuulu Naiton repertuaariin.

Elokuvan hahmot ovat poikkeuksellisen vastenmielisiä aina päähenkilöitä myöten. Kukaan heistä ei vaikuta tuntevan sympatiaa toisiaan kohtaan, pikemminkin päinvastoin. Kyseessä onkin Killersin ohella jo toinen vuoden 2014 elokuva, jossa seurataan tappamisen ilon löytäviä ihmisiä. Loppua kohden Puzzle muuttuu ultrakipeiden kaksintaistelujen sarjaksi, joissa kukaan ei kohtaa nopeaa kuolemaa. Naito osoittaa myös aivan erityistä julmuutta hahmojen perheenjäseniä kohtaan - edes raskaana olevat naiset ja heidän vielä syntymättömät lapsensa eivät ole turvassa.

Puzzle [7]
Puzzle [8]

Puzzle on osittain ankea, osittain energinen ja hyvällä tavalla iljettävä väkivaltajännäri. Elokuvan vastemielinen vetovoima tulee silti tehoamaan ainoastaan halvahkoja tuotantoarvoja sietäviin rajumman kauhun harrastajiin. Naito ei vielä lunasta häneen osoitettuja odotuksia, mutta ohjaajaa kannattaa pitää silmällä jatkossakin. Varma todiste siitä nähdään Puzzlen huikean lopputekstisekvenssin muodossa, mikä yksinään lisää arvosanaan vielä plussan päälle.

Versioinfo (15.12.2014):

Pony Canyon on julkaissut elokuvan Japanissa dvd:llä ja blu-rayllä ilman tekstityksiä.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 15.12.2014
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!