Caroline Munro

Maps to the Stars (2014)

aka La carte des étoiles; Bailey's Quest

Maps to the Stars #1 Maps to the Stars #2

Kanadan suuri poika David Cronenberg flirttaili uransa huipulla Hollywoodin kanssa, mutta suureen produktioon häntä ei koskaan palkattu. Monia tunnettuja blockbustereita hänelle kyllä tarjottiin, mukaan lukien Tähtien sota -saagan silloista päätösjaksoa Jedin paluuta (1983). On katsojien onni, että Cronenberg onnistui lopulta aina löytämään omia visioitaan tukeneita tuottajia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että avokätisiä mesenaatteja on sattunut ohjaajan tielle viime vuosina harvoin ja hänen tuoreimmat elokuvansa on tehty verrattain kengännauhabudjetilla.

Vetovoimaa Cronenbergilla on yhä, mistä kertoo se, että A-luokan näyttelijät ovat kernaasti valmiita työskentelemään hänen kanssaan. Maps to the Starsissa mukaan on saatu Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack ja jo Cosmopolis-elokuvassa Cronenbergin etäiseksi näkökulmahenkilöksi soveltuvuutensa osoittanut posteripoika Robert Pattinson. Tyylilajina on Hollywoodin keinotekoisuuden ja kaksinaamaisuuden satirisointi, mitä ei voi sanoa kovinkaan tuoreeksi ideaksi. Kiinnostavampaa on elokuvan tapa tarkastella filmibisneksen tuhoviettiä. Enemmän kuin luoda uutta, Hollywood vaikuttaa polttavan vanhaa maan tasalle.

Maps to the Stars [1]
Maps to the Stars [2]

Tapahtumat pyörivät yhden tähtiperheen, Weissien, ympärillä. Perheen murkkuikäinen poika Benjie (Evan Bird) on heistä menestynein, supersuosittu lapsinäyttelijä, jolla kusi on noussut kunnolla päähän. Isä, Tri Stafford Weiss (Cusack) on hörönlöröä televisiossa kiljuva self help -guru, jota ei tosiassa voisi vähempää kiinnostaa kenenkään ongelmat. Tämän keski-ikäistyvä asiakas Havana (Moore) yrittää pitää uransa rippeistä kiinni yrittämällä kaikin keinoin päästä uusintaversioon elokuvasta, jossa näytteli hänen edesmennyt äitinsä Christina.

Maps to the Stars [3]
Maps to the Stars [4]

Pakka sekoittuu, kun unelmakaupunkiin saapuva, naiivilta tähteydestä haaveilijalta vaikuttava, paloarpia kaulallaan kantava Agatha (Wasikowska) paljastuu perheen etäytyneeksi tyttäreksi. Menneisyydessä on tapahtunut kauheita, eivätkä kaikki perheenjäsenet halua olla Agathan kanssa missään yhteydessä. Twitterissä solmittujen suhteiden avulla Agatha pääsee Havanan apulaiseksi. Tehtävä on yhtä vaativa kuin emäntäkin. Rouva on kyllä kokenut melkoista mielenjärkkymistä, sillä on alkanut nähdä edesmenneen äitinsä haamun ilkkumassa hänelle.

Maps to the Stars [5]
Maps to the Stars [6]

Elokuva jakautuu hahmojensa mukaan karkeasti kolmeen juonenlankaan. Hauskinta on seurata törkysuisen ja häijyn esiteini Benjien sikailua. Kärsimätön nulikka kiusaa fanejaan, kittaa viinaa ja puhuu kavereidensa kanssa avoimesti kaikesta likaisesta seksistä, jota on antamassa 12-vuotiaille bändäreilleen. On hahmossa silti inhimillisiäkin puolia, ja välillä poika vaikuttaa hätääntyneeltä epäsoveliaan elämäntyylinsä kanssa. Hollywoodin unelmatehtaan uhrien kummitukset vierailevat hänenkin luonaan.

Havanan juonenlangan harmiksi tänä vuonna on ilmestynyt jo kaksi elokuvaa, jotka koskettivat samankaltaisia teemoja; vanhenevan naisnäyttelijän uradilemmoja ja elokuvatehtailun epäreiluutta näyttelijän kannalta. Näistä Clouds of Sils Maria oli syvällisempi ja The Congress innovatiivisempi. Vaikka osuus Maps to the Starsissa jää väliinputoajaksi, Mooren näyttelijäntyötä on ilo seurata, ja hänenkin hahmonsa on herkullinen itsekeskeisyydessään, pinnallisuudessaan ja rasistisuudessaan.

Maps to the Stars [7]
Maps to the Stars [8]

Ollakseen koko sotkun yhteen sitova aines, Agathan puhkeavaa uraa ja kasvavaa suhdetta limusiinikuskiin (Pattinson) kuvaava osuus jää hieman raakileeksi. Cronenberg ei selvästikään halua vääntää asioita rautalangasta, mutta elokuvasta jää hieman sellainen olo, että liikaa keskeisiä asioita tapahtuu kohtausten ulkopuolella. Joka tapauksessa on mukavaa, että Cronenberg on viime aikoina löytänyt kuivan huumorintajunsa uudelleen, koska tässä välissä ehtikin varsin kliinisiä elokuvia ilmestyä jo melkoinen litania.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 5.12.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (6)
 JSSMTPJM*MK*PI
  3.0 3.5 4.0 4.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.42/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (10)
60%
Maps to the Stars (2014)  Maps to the Stars (2014)