Caroline Munro

Fehér Isten (2014) :: White God


Fehér Isten #1 Fehér Isten #2

Labradorinnoutajan ja shar pein risteytys, sekarotuinen Hagen johtaa valtavan lauman kulkukoiria läpi aution Budapestin katujen. Ne ovat saaneet tarpeekseen ihmisten julmuuksista. Takaumana nähdään, kuinka ei-toivotusta lemmikistä tuli koirien kansannousun johtaja.

Eläimellinen Spartacus on toteutettu jo Hollywoodissakin yllättävän ryhdikkäänä Apinoiden planeetan syntynä (2011). Mutta White Godissa on erona se, että eläimet eivät nouse vain puolustamaan omia oikeuksiaan, vaan hakevat veristä kostoa kaltoinkohtelulleen I Spit On Your Grave -rakenteen mukaisesti. Ensin näytetään päähenkilön kokemat julmuudet ja lopussa pöydät kääntyvät raa'asti. Elokuvassa ei ole kuitenkaan kyse vain eläinten oikeuksista.

Fehér Isten [1]
Fehér Isten [2]

Kornél Mundruczón elokuva on läpeensä poliittinen allegoria köyhien ja heikkojen asemasta nykypäivän äärinationalistien hallitsemassa Unkarissa. Ratkaisu kertoa tämä hauvoilla on samaan aikaan laskelmoitu sekä nokkela - ihmisten tuntuu olevan helpompi sympatisoida söpöjä koiria kuin kärsiviä kanssaihmisiä. Mundruczó on lähestymistapansa hallinnassa. Aina kun uhkaa vaara näyttää elikot liian inhimillisinä Beethoven-tyylisinä sarjakuvahahmoina, hän osaa nopeilla eläimellisen käytöksen väläyksillä tehdä koirista koiria.

Fehér Isten [3]
Fehér Isten [4]

Hagenin tarina voisi olla kenen vain unkarilaisen, jolla sattuu käymään huono onni. Hallituksen tiukat määräykset ei-unkarilaisten ja sekarotuisten koirien rekisteröintimaksusta näyttelevät siinä omaa osaansa. Samoin naapurin kyylä, joka soittaa heti kytät paikalle, kun jokin naapurin teko ei miellytä. Mutta keskeisimmässä osassa on Hagenin omistajan Lilin etääntynyt isä Dániel (Sándor Zsótér), jolla ei ole lainkaan empatiaa eläintä kohtaan.

Fehér Isten [5]
Fehér Isten [6]

Kulkukoiran silmin Budapest näyttäytyy maisemiltaan kauniina kaupunkina, jossa kulissien takana pitävät valtaa eri tasolla väkivaltaa käyttävät; viranomaiset ja gangsterit. Kauppahallin takapihan kulkukoirien paratiisi kuralammikossa on nopeasti tuhottu kun yli-innokkaat rankkurit käyvät väkivalloin nappaamaan joukkiota kiinni. Budapestissa kodittomien on nykyään laitonta nukkua kadulla. Tästä voi seurata tuntuvat sakot tai vankilareissu.

Elokuvassa kulkee samaan aikaan myös kasvutarina. Peräänanatamaton ja tinkimätön Lili (Zsófia Psotta) saa itsekin (melko tavanomaisen) opetuksen rajojen tärkeydestä. Lili on elokuvan ainoa täysin sympaattinen ihmishahmo, sillä hän on päättänyt, ettei koskaan tuomitse tai alista ketään, vaikka on rikkaasta perheestä ja siten monia paremmassa asemassa.

Fehér Isten [7]
Fehér Isten [8]

Mundruczólla on ohjaajana kuvainraastajan elkeet. Lars von Trierin tavoin hän ei usko alkuunkaan viranomaisten tasapuolisuuteen tai reiluuteen. Hänellä on myös kiinnostava tapa käsitellä unkarilaisia kansallissymboleja. Lihaisan illallislautasen alkuperä esitetään inhorealistisissa lihanpaloittelukuvissa. Franz Lisztin "Unkarilainen rapsodia 2" osoittautuu unkarilaisia yhdistäväksi tekijäksi, esitettiin se sitten Tom & Jerry -piirretyssä tai minimalistisena torvisoittona.

Loppukohtaus versioi osuvasti Hitchcockin Lintuja, mikä jättää katsojalle epävarman olon. Ensi askel tasa-arvoon on otettu, mutta välittömästi elokuvan loppumisen jälkeen tuskin seuraa mitään hyvää.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 21.1.2015
keskiarvo
toimitus
3.42/5.00 (6)
 JSSMTPJMJM*PI
  3.5 3.5 3.0 3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Fehér Isten (2014)  Fehér Isten (2014)White God