Caroline Munro

Lady in a Cage (1964)

Kiikissä

aka Una mujer atrapada; Une femme dans une cage; Un giorno di terrore; Cellskräck

Lady in a Cage #1 Lady in a Cage #2

Vuonna 1964 oli entisistä Hollywood-suuruuksista Olivia de Havillandin vuoro antaa oma panoksensa häiriintyneitä rouvashenkilöitä valkokankaille marssittaneisiin psycho-biddy -genren elokuviin. Kaksinkertainen Oscar-voittaja ehti tehdä niitä lyhyen ajan sisään jopa kaksin kappalein. Ensin tässä arvosteltavana olevan Lady in a Cagen lähinnä television parissa työskennelleen Walter Graumanin ohjauksessa ja myöhemmin samana vuonna Hush… Hush, Sweet Charlotte -elokuvan Robert Aldrichin kanssa.

Molemmissa tapauksissa de Havilland korvasi alun perin rooleihin kaavaillun Joan Crawfordin. Jälkimmäisen elokuvan kohdalla syynä olivat hyvin tiedossa olevat Crawfordin erimielisyydet Bette Davisin kanssa. Niinpä Aldrichin suunnitelmat kahden suuren diivan jälleenkohtaamisesta valkokankaalla What Ever Happened to Baby Jane?:n (1962) hengessä jäivät toteutumatta. Asiaa ei kuitenkaan kannata suuremmin pohtia, sillä de Havilland on omalaatuisen suhteen poikaansa omaavan rouva Cornelia Hilyardin roolissa erinomainen.

Lady in a Cage [1]
Lady in a Cage [2]

Luther Davisin (Across 110th Street, 1972) käsikirjoittama Lady in a Cage antaa uskomattoman tylyn kuvan ihmisen välinpitämättömyydestä ja julmuudesta jo ensihetkistään lähtien. Aiheeseen liittyvää häkkitematiikkaa ja pysäytyskuvia taitavasti hyödyntävä alkutekstijakso luo kylmäävän tunnelman jo ennen kuin kamera siirtyy kadulta varakkaan leskirouvan talon sisätiloihin ikään kuin tirkistellen. Lonkkaleikkauksesta toipuva rouva Hilyard on asennuttanut tilavaan kotiinsa sisähissin kahden kerroksen välille, sillä portaiden käyttö ei toipilaalta onnistu. Apuna hääräilee kotona asuva, otaksuttavasti homoseksuaali aikamiespoika Malcolm (William Swan), jolla on traumoja ongelmallisesta äitisuhteesta. Malcolmin epätoivoisen ja itsetuhoisen sävyistä kirjettä äidilleen vilautetaan ensimmäisissä kuvissa myös katsojalle.

Toisistaan "darling"-nimitystä käyttävät äiti ja poika eivät ilmiselvästi ole olleet erossa pitkiä aikoja, mutta Malcolmin viikonloppumenojen vuoksi tämän on nyt jätettävä jalkavaivainen äitinsä muutamaksi päiväksi yksin helteiseen Los Angelesiin. Suoraan suulle annettavan suudelman myötä Malcolm hyvästelee pärjäämistään vakuuttavan äitinsä, mutta luonnonvoimat ovat päättäneet toisin; Cornelia Hilyard tulee saamaan seuraa komeaan taloonsa.

Lady in a Cage [3]
Lady in a Cage [4]

Onnettoman vahingon vuoksi talosta katoaa sähkövirta ja omassa erinomaisuudessaan elävä Cornelia jää suurta lintuhäkkiä muistuttavaan hissiinsä vangiksi kerrosten väliin. Naisen ainoa oljenkorsi on vara-akulla toimiva hissin hälytyskello, jonka kaiutin on sijoitettu talon ulkoseinään ja täten ohikulkijoiden kuultaville. Kylmässä ja piittaamattomassa maailmassa Cornelian epätoivoiset avunpyynnöt kaikuvat kuitenkin vain epätoivotuille korville ja Walter Graumanin realistisen vangitsevasta ohjaustyöstä kehkeytyy yksi 1960-luvun tehokkaimpia home invasion -elokuvia.

Hissin hälytyskello houkuttelee ensin paikalle vain varastelevan pultsari Georgen (Jeff Corey), sekä tämän prostituoidun tyttöystävän Saden (Ann Sothern) talon viinikaappeja tyhjentämään. Näiden kanittaessa Cornelian kodista vohkimaansa tavaraa kuulee asiasta myös häikäilemättömän ja sadistisen Randallin (intensiivinen James Caan) johtama hylkiökolmikko ja pian hissiinsä vangitun Cordelian talossa ovat helvetti ja kauhu valloillaan. Sukkahousumaskit päässään sisään tunkeutuva ja mielipuolisesti riehuva eksentrinen pervojoukko on hyytävä, ja kaiken nähnyt paatunut nykykatsoja voi vain kuvitella aikalaisreaktioita elokuvan valmistumisvuonna. Etenkin Caan psykopaattisena Randallina tekee kolkon vakuuttavaa työtä ensimmäisessä varsinaisessa elokuvaroolissaan.

Lady in a Cage [5]
Lady in a Cage [6]

Randallin ja yhä harhaisemmaksi häkissään murtuvan Cordelian keskinäinen hermopeli on lähikuvineen kirjaimellisesti vangitsevaa. Paul Glassin epätavallisen perkussiivinen soundtrack säestää kauheuksia omintakeisesti sortumatta turhaan alleviivaamiseen.

Versioinfo (23.2.2015):

Maassamme aikoinaan Kokonaan kielletty -statuksen saaneesta Lady in a Cagesta löytyy Paramountin suomijulkaisu dvd:llä. Levy on ekstraton.

***½-
© Mika Helminen, julkaistu: 23.2.2015
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (6)
 JSSMJMMHEMTM
  3.5 4.0 3.0 3.5 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
Lady in a Cage (1964)  Lady in a Cage (1964)Kiikissä