Caroline Munro

Machine Gun Preacher (2011)

aka La loi et l'ordre; El soldado de Dios; Machine Gun

Machine Gun Preacher #1 Machine Gun Preacher #2

Gerard Butler tullaan joskus tulevaisuudessa muistamaan näyttelijänä, joka syntyi maailmaan väärillä kasvoilla. Hän tulee aina näyttämään Russell Crowen nilkiltä pikkuveljeltä vailla karismaa. Se ei kuitenkaan ole estänyt häntä tähyämään urallaan kohti korkeuksia ja välillä onni onkin ollut myötä, mistä todisteena mieleenpainuva rooli Zack Snyderin elokuvassa 300 (2006). Kyseisen elokuvan äärimmilleen hiottu kerronta sai myös Butlerin näyttämään elokuvatähdeltä. Rooli Machine Gun Preacherissä palauttaa fanit takaisin maanpinnalle.

Machine Gun Preacher [1]
Machine Gun Preacher [2]

Machine Gun Preacherissä jo elokuvan juliste kertoi yleisölle mistä on kyse, pieteettisen republikaanisesta yhden miehen egotripistä. Osuvampi nimi olisikin ollut Machine Gun Trauma. Julisteessa vakavailmeinen Butler poseeraa musta napero vieressään, rynnäkkökivääri kädessään ja sydämensä korkeudella iskulause: "Hope is the greatest weapon of all". Eli afrikkalaisille aseita ja toivoa, siirtomaavalta-aikojen lähetystyön tyyliin. Varsinaisessa tositapahtumiin pohjaavassa tarinassa nähdäänkin, kuinka vankilasta vapautunut pikkurikollinen ja huumeidenkäyttäjä Sam Childers kokee uskonnollisen herätyksen, minkä jälkeen hän jättää paheellisen elämänsä ja lähtee aseet ja Jumala apunaan puolustamaan Etelä-Sudanin orpoja.

Niin kauan, kun Childersia näyttelevä Butler sekoilee ja ryyppää, vaikuttaa elokuvalla olevan toivoa. Mutta koska tarina perustuu Sam Childersin tosielämään, joutuvat tekijät kuljettamaan myös karikatyyriä nimeltä Butler kohden uskoa ja sankaruutta. Ensin hän tulee uskoon ja sitten nähtyään julmuuksia, päättää mies rakentaa orpokodin. Herran vastarinta-armeija (LRA) ei ajatuksesta tykkää ja pian Butlerin orpokoti sotilaineen ja kristilliset afrikkalaississit ovat täydessä nokkapokassa rynnäkkökiväärit tanassa. Lisää lapsia kuolee. Kukaan ei kuitenkaan kysy, eikö kaikille olisi ollut paras vaihtoehto, että mies olisi alun perinkin jäänyt vain kotiin. Asiaa eivät auta miehen kotimaassaan pitämät uskonnolliset moraalisaarnat.

Ei, sen sijaan hikeä tihkuvan Butlerin annetaan liukastua naamalleen paskaan hänen esittäessään, kuinka väkivalta luo oikeutettua väkivaltaa. Välillä uppoudutaan miehen kutsumuksen aiheuttamiin perheongelmiin, sitten taas tapellaan.

Machine Gun Preacher [3]
Machine Gun Preacher [4]

Konsepti toimisi, jos se olisi rehellinen. Pahoin taloudellisesti flopannut elokuva onnistui keräämään jostain syystä itselleen kolmenkymmenen miljoonan dollarin budjetin, joten toiminnan visuaalisuudessa ei ole ongelmia ja miljööltään elokuva on uskottava, mutta yhden miehen sodan perusteleminen uskolla Jumalaan jättää suuhun kaksinaamaisen fiiliksen. Hieman sama kuin jos Rambo ei neljännessä elokuvassaan tappaisi kymmenittäin burmalaisia sotilaita vain sen takia, että he ovat hänen mielestään kusipäitä, vaan koska on löytänyt elämäänsä Jeesuksen.

Toisaalta, jos katsoo Machine Gun Preacherin pinnan alle, löytää lupauksen jotain hyvästäkin. Sillä, jos Marc Forster lakkaisi kuvittelemasta olevansa aikansa suuria ohjaajia, ja Butler omaavansa normaalin ihmisen karisman, voisi kaksikolla olla suuri tulevaisuus asenteellisen toimintaelokuvan palauttamisessa maailmankartalle. Butler voisi samalla kaapata itselleen valtikan "suoraan videolle" -toiminnan uutena friikkinä.

Kaikki kunnia Childersin tosielämän työlle.

**---
© Jari Mustonen, julkaistu: 27.2.2015
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSJMPV
  3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!