Caroline Munro

Event Horizon (1997)

Viimeinen horisontti

aka Event Horizon - Le vaisseau de l'au-delà; The Stars My Destination; Event Horizon - Am Rande des Universums; Horizonte final (Event Horizon); Punto di non ritorno; Den sista horisonten

Event Horizon #1 Event Horizon #2

Genre

Vuonna 2047 tähtienväliseen matkaan kykenevä kokeellinen prototyyppialus Event Horizon katoaa jäljettömiin ensimmäisellä matkallaan. Seitsemän vuotta myöhemmin se ilmestyy katoamispaikkaansa näennäisen kunnossa. Event Horizonin suunnittelija (Sam Neill) matkaa pelastusretkikunnan mukana selvittämään mitä on tapahtunut. Alukseen on matkan aikana tarttunut jotain epäinhimillistä ja alkuperäinen miehistö on surmannut toisensa.

Event Horizon [1]
Event Horizon [2]

Viimeisen horisontin sisältö poikkeaa yliluonnollisen elementtinsä osalta perinteisistä avaruuskauhuista. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa aluksen tapahtumat olivat ulkopuolisten elämänmuotojen tekosia. Ohjaaja Paul W.S. Anderson ei halunnut lähteä Alienia (1979) plagioivalle linjalle vaan vei elokuvan kauhuelementit sen sijaan enemmän The Shining - Hohto(1980) ja The Haunting (Yö kauhujen talossa, 1963) -elokuvien kaltaiseen suuntaan, jossa itse ympäristö on kirottu. Mukaan sisällytettiin myös runsaasti uskonnollista symboliikkaa. Aluksen ulkoasu on rakennettu Notre Damen katedraalin mukaan ja sisätiloissa toistuu samankaltainen arkkitehtuuri.

Uskonnollisia aihepiirejä käsittelevät kauhuelokuvat päätyvät usein provokatiivisesti hyödyntämään uskontoihin leivottua ristiriitaista käsitystä alun ja lopun, seksin ja kuoleman välisestä suhteesta. Viimeinen horisontti yhdistelee näitä eksploitatiivisella asenteella, mutta osaa sitoa avaruuden loputtomuuden, pimeyden ja näihin liittyvät pelot uskonnolliseen kontekstiin, joka ei ole liian alleviivaava. Vieraan ulottuvuuden visualisoinnit ovat kaikessa groteskiudessaan onnistuneita ja voipahan niistä löytää myös rutkasti Hellraiseria (1987) ja HR Gigeriä; seksuaalisesti kieroutunutta dekadenssia ja väkivaltaa.

Event Horizon [3]
Event Horizon [4]

Mortal Kombatin (1995) menestyksen jälkeen Paul W.S. Andersonilla oli (lähes) vapaat kädet Viimeinen horisontti -projektiin. Aikataulu oli kuitenkin liian tiukka ja vain kymmenessä kuukaudessa piti edetä kuvauspäätöksestä valmiiseen elokuvaan. Yleisönäytökset epäonnistuivat, kun elokuvan rytmitys ja efektit olivat pahasti keskeneräisiä. NC-17 -ikäraja oli myös konkreettinen uhka sisällön aihepiirin ja verisyyden vuoksi. Studion vaatimuksesta lopulliseen versioon päätyi yli 30 minuuttia lyhempi versio, josta oli poistettu mm. miehistön taustoja valottavia kohtauksia sekä rankimmat helvettivisiot; kuvamontaaseja oli leikattu ja aluksen alkuperäisen miehistön irvokkaiden orgioiden videotallenne poistettu. Teatterikierroksella elokuva floppasi.

Event Horizon [5]
Event Horizon [6]

Viimeinen horisontti sijoittuu aikakauteen juuri ennen digitaalisia formaatteja. Studioilla ei ollut kiinnostusta säilyttää käyttämätöntä kuvamateriaalia ja lähes kaikki onkin mennyt leikkaamon lattian kautta roskiin. Vuonna 2005 julkaistussa Event Horizon Collector's Editionissa nähdyt harvat poistetut kohtaukset olivat säilyneet mm. tekijöiden VHS-kaseteilta. Vuonna 2012 löytyi taasen ensimmäisestä 130-minuuttisesta versiosta kopio. Pidemmän version tuominen katsojien ulottuville on silti todennäköisesti mahdotonta keskeneräisten efektien ja alkuperäisen filmimateriaalin puuttumisen vuoksi.

Event Horizon [7]
Event Horizon [8]

Paul W.S. Andersonin tuotokset ovat kautta linjan samankaltaisia kuin brittiläisen kollegansa Neil Marshallin (Descent, 2005; Doomsday, 2008). Populaarikulttuurinen tiedostavuus, fanimainen asenne ja pastissimaiset plagioinnit jättävät kokonaisuuden aina hieman vajaaksi ja synnyttävät tunteen hukatusta potentiaalista. Lopputulos on silti useimmiten mukavan rosoinen lajityyppien sekoitus. Viimeinen horisontti ei tee poikkeusta - ainakaan saatavilla oleva versio.

Versioinfo (29.3.2015):

Elokuvasta löytyy vanha suomijulkaisu ja vuonna 2005 ilmestynyt "Event Horizon Collector's Edition" dvd-formaatissa. Uudempaan Blu-ray-julkaisuun on sisällytetty samat extrat, jotka löytyvät dvd-erikoisversiosta. Elokuvaversio on kaikissa sama.

***½-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 29.3.2015
keskiarvo
toimitus
3.08/5.00 (12)
 JSSMJLTPJMKKJM*MMMK*EMPITM
  3.5 4.0 3.5 2.0 3.5 3.0 3.0 2.0 3.5 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.29/5.00 (34)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  24 (76)
32%
Event Horizon (1997)  Event Horizon (1997)Event horizon - viimeinen horisontti