Caroline Munro

Out of the Blue (2006)


Out of the Blue #1 Out of the Blue #2

Aurinkoisena syyspäivänä vuonna 1990 uusiseelantilaisen David Grayn päässä "naksahti". Hän hyökkäsi varoittamatta naapurinsa kimppuun ja teki hetkessä kahdesta lapsesta orpoja. Harmittomasta reviirikiistasta käynnistynyt konflikti oli kuitenkin vasta alkua joukkomurhalle, jota kukaan idyllisen pikkukylä Aramoanan asukkaista ei tule koskaan unohtamaan. He olivat saaneet oman mikamurasensa, jonka silmissä jokainen ihminen ikään tai kokoon katsomatta sai luvan toimia elävänä maalitauluna yhden kauhuntäyteisen vuorokauden ajan.

Out of the Blue [1]
Out of the Blue [2]

Out of the Blue on läheistä sukua elokuville Targets (1968) ja Jäähyväiset presidentille (1987), mutta se tulee näitä huomattavasti tehokkaammin iholle paikoin dokumentaarisen toteutuksensa ansiosta. Robert Sarkiesin hienovaraisesti ohjaama, ylimääräistä mässäilyä välttävä psykologinen rikosdraama pyrkii taltioimaan tapahtumat mahdollisimman autenttisen tuntuisesti monesta näkökulmasta katsoen. Suurinta osaa kohtauksista ei päästy purkittamaan oikeissa lokaatioissa, mutta kuvaustyyli itsessään tukee realistisuuteen tähtäävää tavoitetta siinä määrin vetoavasti, että elokuva mahdollistaa mahanpohjasta kouraisevan pääsyn tapahtumien keskipisteeseen.

Out of the Blue [3]
Out of the Blue [4]

Murtovarkaalta näyttävää Graytä (Matthew Sunderland) pidetään kyläläisten keskuudessa "eksentrisenä" ja syystä tai toisesta poliisikin tekee vierailuja hänen luokseen. Koulubussilla ohi ajavat lapset nauravat pyöränsä selässä tärisevälle Graylle, eikä pankissa asiointikaan ota luonnistuakseen. Asekaupassa poiketessaan hän on kuitenkin elementissään. Kotiinsa linnoittautuessaan mies kyhjöttää nurkassa postinkantajaakin peläten, kuin todellisuudentajunsa menettämistä odottaen. Hänen jääkaappinsa on täytetty suklaapatukoiden sijaan patruunoilla ja Kalashnikov toimittaa parhaan ystävän virkaa. Gray käyttäytyy hieman kuin traumatisoitunut sotaveteraani, oman elämänsä Rambo, joka ei tarvitse kuin yhden silmittömän raivon laukaisevan kipinän.

Out of the Blue [5]
Out of the Blue [6]

Yhden miehen verisiä ristiretkiä on totuttu nyttemmin pitämään erityisesti länsimaiden vitsauksena, vaikka historia osoittaa niiden olevan yleisiä koko maailman mittakaavassa. Uhka on mantereesta riippumatta aina olemassa ja se toteutuu nimenomaan silloin kun sitä vähiten odottaa. Tavallisimmissa tapauksissa kyseessä on syrjäytynyt ja ahdistunut individualisti, joka yrittää oikeuttaa olemassaolonsa valtakulttuurin paineistuksessa. Yleensä tällainen sankari koettaa sopeutua ympäristöönsä kehittelemällä päässään helposti sortuvia rakennelmia omaan erinomaisuuteensa luottaen. Grayllä ei kuitenkaan tunnu olevan muuta ideologiaa tekojensa turvana kuin mielivaltainen survivalismi, mikä tekee elokuvan yhteen hiileen puhaltavasta yhteisöllisestä sanomasta tarkoituksenmukaisen.

Out of the Blue [7]
Out of the Blue [8]

Emme tule välttämättä koskaan saamaan selville yhteiskuntarauhaa rikkovien tappajien perimmäisiä tarkoitusperiä, mutta Sunderlandin onnistuneesti ruumiillistama Gray vihjaa koko elokuvan ajan rauhattomilla, pienillä eleillään ja ilmeillään, ettei tämä pelannut täydellä pakalla. Häntä sopii kuvailla klassisesti ilmaistuna totaaliseksi seinähulluksi, jonka motiiveja voidaan vain arvuutella.

Out of the Blue on nimensä mukainen elokuva, jossa silkka pelko näyttelee ainoaa pääosaa. Tapahtumat yllättävät pientä poliisilaitosta (Dreddistä, 2012, tuttu Karl Urban konstaapelina) myöten kaikki asianomaiset housut kintuissa, koska kukaan ei ole varautunut pahimpaan skenaarioon. Tässä mielessä elokuva antaa kasvot odottamattomasti eskaloituneelle harhaisen mielen raivotautiselle purkaukselle paremmin kuin osuvasti. Lopputuloksesta tulee vakuuttava tunne siitä, että kaikki olisi voinut mennä juuri näin.

****-
© Esa Meisalmi, julkaistu: 9.4.2015
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 JSJMEM
  3.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Out of the Blue (2006)  Out of the Blue (2006)