Caroline Munro

Mad Max: Fury Road (2015)

aka Mad Max 4; Mad Max: La route du chaos; Mad Max: Furia en la carretera

Mad Max: Fury Road #1 Mad Max: Fury Road #2

Mad Max -sarja on 30 vuoden tauon jälkeen palannut isolla ryminällä. Sarjan isä George Miller puuhasteli neljättä osaa 17 vuotta. Projekti vaikutti olevan limbossa, kunnes muutama vuosi sitten nettiin levisi kuvia, joissa Namibian aavikkoteillä liikuteltiin brutaalin näköisiä rekkoja. Mad Max: Fury Road oli viimeinkin varmuudella tuotannossa.

Mad Max: Fury Road [1]
Mad Max: Fury Road [2]

Mad Maxit nostivat Mel Gibsonin maailmantähteyteen, mutta kolmososan jälkeen aikaa kului ja Gibsonkin ehti sekoilla itsensä Hollywoodin mustille listoille. Pääosaan piti löytää uusi, nuorempi kasvo. Tom Hardy (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) on nappivalinta, sillä hän ei ole ehtinyt kuluttaa naamaansa ja tyypittyä tiettyyn rooliin. Tunnetuimmassa hitissään The Dark Knight Risesin (2012) Banena hänen naamaansa peitti maski. Mad Maxinakin Hardy aloittaa rautanaamari päässä, ja kestää tuskastuttavan kauan ennen kuin hän pääsee mutisemaan harvoja repliikkejään.

Mad Max: Fury Roadin maailma on vinksahtanut samaan tapaan kuin Mad Max: Beyond Thunderdomenkin (1985). Aavikon asukkien sanasto on alkanut muuntua, ja jumal-idolina on V8 moottori - ja miksi ei, onhan elokuvamaailmassa palvonnan kohteena nähty Mikki Hiiri ja kokispullokin. Max vangitaan alussa eläväksi veripankiksi, jota pidetään hengissä, koska hänen "korkea-oktaaninen" o-verensä sopii dopingiksi kalpeille warboys-taistelijoille. Immortan Joe -nimisen kummajaisen hallitsema linnoitus diilaa muille asutuskeskuksille vettä eli "Aqua-Colaa", viljaa ja äidinmaitoa. Bisnestä turvaavat warboyt ja näitä komentavat imperatorit. Yksi imperator, Furiosa (kovanaamarooleistaan tunnettu Charlize Theron), pakenee rekalla kohti vehreämpiä seutuja mukanaan Immortanin vaimot ja kannoillaan koko warboys-armeija autoineen. Max valitsee puolensa ja tekee sitä mitä parhaiten osaa, eli kaahaa täysillä läpi liekkien, hiekan ja vihollisten ruhojen. Furiosan ja Maxin välisen luottamuksen syntyminen on yksi elokuvan kantavia teemoja, ja Hardyn ja Theronin kemiat pelaavat nätisti yhteen.

Mad Max: Fury Road [3]
Mad Max: Fury Road [4]

Millerin visiossa älykköjä ei juuri näy. Selitystä ei anneta: ehkä intelligentsija oli liian heikkoa selviämään anarkiassa, ehkä ydinsodan säteily tyhmensi ihmisiä. Max itse on niin lakonisen vähäsanainen, ettei hänen järjestään ole todisteita suuntaan tai toiseen. Ovela soturi ja selviäjä Max toki on, ja juuri siihen Mad Max: Fury Roadkin perustuu. Mad Max -elokuvat ovat vapausfantasioita, joissa autojen tarkastuksen läpimenosta ei tarvitse huolehtia, ja ihmiset pukeutuvat kuten haluavat. Miltei kaikki henkilöhahmot käyttäytyvät kuin menossa olisi hulluuden maailmanmestaruusmittelöt. Mad Max: Fury Road on sarjan hurjin toiminnan puolesta. Meno on suorastaan helvetillinen.

Neljäs Max-elokuva on ollut tuotannossa niin pitkään, että kuvaa täyttää jatkuva ideatulva. Konseptitaiteilijat ovat ehkä intoilleet liikaakin: ämyrirekan lavalla tultasyöksevän skittan soittajan ei tarvitsisi lisäksi näyttää oudolta zombielta. Toisaalta; parempi överit kuin vajarit. Miller on aina osannut olla askeleen edellä kilpailijoitaan ja pistänyt isompaa vaihdetta silmään jokaisessa Mad Maxissa. Hän saa kahden tunnin takaa-ajorälläyksen rytmitettyä niin virtuoosimaisesti, että adrenaliinia riittää lopputeksteihin saakka.

Mad Max: Fury Road [5]
Mad Max: Fury Road [6]

Toimintakohtauksissa on oikeasti vaaran tuntua. Maailman auto-onnettomuuksissa kuolee vuosittain 1.3 miljoonaa ihmistä, ja hyvin suuriin lukuihin päästään Mad Max: Fury Roadissakin. Leffan todelliset starat ovat sitä varten suunnitelleet 150 ajoneuvoa, joita on kasattu Frankenstein-metodilla yhdistämällä kuplavolkkareita, sotilasajoneuvoja, piikkejä, sirkustankoja ja muuta ruosteista roinaa. Autojen erityisominaisuuksista saadaan riittävästi tilanteita pitämään jatkuva takaa-ajo kiinnostavana ja intensiivisenä. Maxin oma auto, Pursuit Special on taas kehissä, mutta sitä ei paljoa nähdä - vielä, Tom Hardy on kiinnitetty kolmeen jatko-osaan eli sen aikakin koittaa. Menopelihän tosin räjähti Mad Max II:ssa, mutta Mad Max: Fury Road ei olekaan suora jatko-osa, vaan ottaa vapauksia unohtamalla etenkin Beyond Thunderdomen käänteet ja väläyttelemällä uudelleenkuvattuja flashbackeja menneisyydestä. Myös Furiosalle on suunnitteilla oma elokuvansa, joka ehkä kertoo mm. miksi tältä neidolta puuttuu toinen käsi.

Pursuit Specialin lisäksi löytyy toinenkin pyhäinjäännös: Immortan Joea näyttelevä Hugh Keays-Byrne, eli ensimmäisen Mad Maxin filosofinen jengipomo Toecutter. Hugh on edelleen vaikuttava ilmestys, etenkin auton ratissa.

Mad Max: Fury Road [7]
Mad Max: Fury Road [8]

Tällainen sarjan virvoittaminen 30 vuoden jälkeen on haastavaa - maailma on muuttunut, tekijät ovat muuttuneet. George Miller on ohjaillut lähinnä Happy Feetiä ja Babe-possun seikkailuja. Toisaalta Stallonekin onnistui 20 vuoden jälkeen Rambolla (2008). Suurin uhka Mad Max: Fury Roadille oli että postapokalyptinen maailma, jonka vahvuus on nimenomaan ollut metallinen fyysisyys ja aidot stuntit, olisi pilattu cgi:llä. Onneksi näin ei ole. Cgi:tä on kuvan täydeltä, mutta sitä on annosteltu oikein, eikä asiaa tule juurikaan mietittyä katsoessa. Millerin tarkoitus oli kuvata aitona 3D:nä, mutta suunnitelmasta luovuttiin ja tilalle tullut jälkikonversio-3D ei ole parasta laatua. Romua lentää katsomoa kohti reilusti, mutta silti 2D-versio on se jota kannattaa suosia, koska silloin voi huomattavasti paremmin nauttia yksityiskohdista ja väreistä.

Mad Max: Fury Road [9]
Mad Max: Fury Road [10]

Valittamisen aiheitakin löytyy. Ensimmäiset kohtaukset suorastaan kylvävät pelkoa sieluun. Maxin kiinnijääminen ja pakoyritys ovat kammottavaa katsottavaa: tarpeettoman cgi-kuvan lisäksi leikkaustyyli on videopelimäisen moderni, eli täynnä tietokoneavusteisia siirtymiä ja salamaleikkauksia. Huumoriakin tipauteltiin Maxin hahmon esittelyn yhteydessä, mutta lopulta naamat vakavoituivat - tähän maailmaan eivät sovi kevyen koomiset one-linerit. Maxin matkassa roikkuu warboy-hahmo Nux (Nicholas Hoult, X-Menin Beast), joka huumorin sijaan ilmentää uuden maailman hulluutta, mutta myös liikuttavaa kasvutarinaa. Markkinavoimat ovat hieman päässeet latistamaan Maxin hulluttelua sikäli, että ikärajaan liittyvät ratkaisut paljaan pinnan ja goren suhteen ovat näkyvissä, ja leimallista aussimeininkiä on enää vain vähän jäljellä, mutta tämä hollywoodilainen kehityshän alkoi jo Mad Max: Beyond Thunderdomessa.

Mad Max: Fury Road [11]
Mad Max: Fury Road [12]

Arviolta 150 miljoonan dollarin budjetilla elokuva on saatu näyttämään eeppiseltä, eikä tympeältä köyhäilyltä kuten taannoinen Death Race 2000 rebootti. Autojen lisäksi lavasteisiin on panostettu: Immortanin linnake ihmislypsykoneineen huokuu Jeunet/Caro-tyyppistä synkkää fantasiaa. Alkuperäinen Mad Max -säveltäjä Brian May kuoli 1997. Uuden sukupolven musiikista vastaa Tom Holkenborg eli Junkie XL, joka sävellyksillään pääosin kunnioittaa juuria, mutta ei pääse lähellekään Mayn nerokkuutta kuvan ja äänen yhdistämisessä. May ei olisi ollut niin laiska, että käyttää puhkisoitettua Verdin Dies Irae'ta.

Miller vie viisaasti fokusta pois itse Maxin hahmosta ja antaa Hardylle enemmän siimaa totutella rooliinsa. Hyljintäreaktiota vaihdettuun näyttelijään ei tule, koska katsoja pidetään kiireisenä hämmästelemässä tulitornadoissa repeileviä autoja ja turboahtimia irti kiskovia albiinojättejä (Nathan Jones!). Toimintapaukkuna uusi Mad Max on vertaansa vailla. Nyt odotellaan että italialaiset tai muut yritteliäät näkevät Mad Max: Fury Roadin, uusi rip-off buumi olisi faneillle vielä jatko-osiakin parempi palkkio pitkästä odotuksesta.

****½
© Kalle Karinen, julkaistu: 14.5.2015
keskiarvo
toimitus
3.88/5.00 (12)
 JSJLTPJMKKJM*MHMEMMMK*EMPI
  3.5 4.0 5.0 3.5 4.5 4.0 4.0 3.0 3.5 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.39/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  38 (39)
97%
Mad Max: Fury Road (2015)  Mad Max: Fury Road (2015)  

kommentit

odota...
anomuumi kommentoi (22.5.2015 11:57:15)
user avatar "Markkinavoimat ovat hieman päässeet latistamaan Maxin hulluttelua sikäli, että ikärajaan liittyvät ratkaisut paljaan pinnan ja goren suhteen ovat näkyvissä"
Häh, eikös tuo ollut jenkeissä rated R eli olisivat voineet pistää niin paljon tissejä ja gorea kuin sielu sietää? Leffanhan on leikannut Millerin vaimo koska Miller halusi välttää turhaa tissi-exploitaatiota.
vastaa »
Jarkko Lehtola kommentoi (22.5.2015 13:09:25)
lainaus:
"Markkinavoimat ovat hieman päässeet latistamaan Maxin hulluttelua sikäli, että ikärajaan liittyvät ratkaisut paljaan pinnan ja goren suhteen ovat näkyvissä"
Häh, eikös tuo ollut jenkeissä rated R eli olisivat voineet pistää niin paljon tissejä ja gorea kuin sielu sietää? Leffanhan on leikannut Millerin vaimo koska Miller halusi välttää turhaa tissi-exploitaatiota.
user avatar R-ikäraja ei salli mitä tahansa. NC-17 on se ikäraja jonne tuupataan kaikki ns. liian rankat (vrt. Showgirls on edelleen yksi harvoista laajaan jakeluun päässeistä NC-17 leffoista). Tuo ikäraja taasen on käytännössä taloudellinen itsemurha, joten siksi tuota vältellään.
vastaa »
Vaeltaja kommentoi (23.5.2015 14:57:02)
user avatar Eipä noissa vanhoissa Maxeissakaan tuota tissi-osastoa ja gorea mitenkään erityisesti ollut, eivätkä ne sitä mielestäni kaipaakaan. Tätä uutta en ole vielä nähnyt, mutta kiinnostus on kyllä koko ajan kasvanut. Itse olisin ehkä mieluummin vain nähnyt Maxin roolissa Jeremy Rennerin. Mitään antipatioita ei Hardya kohtaan ole, kun en ole häneltä nähnyt kuin pari roolisuoritusta. Jotenkin vain aloin mieltämään Renneria sopivaksi Maxin rooliin pari vuotta sitten - mitään erityistä syytä en keksi, että miksi.
vastaa »
Riveiro kommentoi (30.5.2015 04:23:14)
user avatar No jos joku Starship trooperskin oli R-rated, niin kyllä aika paljon saadaan näyttää..(?)

Ihan jeeshän tämä Max oli.
*Spoilaa* Tuliko kellään muulla sellaisia fiboja, että leffa kuitenkin vähän turhankin paljon väsähti sen myrskyyn ajo-kohtauksen jälkeen, joka oli aika lailla elokuvan ideatykityksen ja toiminnan huipentuma?
vastaa »
DARKKi kommentoi (4.7.2015 21:09:31)
lainaus:
No jos joku Starship trooperskin oli R-rated, niin kyllä aika paljon saadaan näyttää..(?)

Ihan jeeshän tämä Max oli.
*Spoilaa* Tuliko kellään muulla sellaisia fiboja, että leffa kuitenkin vähän turhankin paljon väsähti sen myrskyyn ajo-kohtauksen jälkeen, joka oli aika lailla elokuvan ideatykityksen ja toiminnan huipentuma?
user avatar Tohon kysymykseen mitä sanoit niin aloin miettimään näin jälkikäteen ja en voi sanoa, että se olisi väsähtänyt sen jälkeen vaan enemmänkin siitä alkoi parempi hahmojen kehitys.

Mutta mielipidekysymyksiähän nämä ovat.
vastaa »
anonyymi kommentoi (5.7.2015 06:17:02)
lainaus:
Tohon kysymykseen mitä sanoit niin aloin miettimään näin jälkikäteen ja en voi sanoa, että se olisi väsähtänyt sen jälkeen vaan enemmänkin siitä alkoi parempi hahmojen kehitys.

Mutta mielipidekysymyksiähän nämä ovat.
user avatar Ehkäpä niinkin, mutta toisaalta itseäni sankaripuolen hahmot Maxia lukuunottamatta lähinnä ärsyttivät aika kiitettävästi.
Toivottavasti seuraavassa Maxissa ei nähdä lisää sankarimummoja, ja muutenkin kovien kimmojen luulisi näyttävän vähän fyysisemmiltä ja skrodemmilta - robohändystä tietty plussaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa