Caroline Munro

The Human Centipede III (Final Sequence) (2015)


The Human Centipede III (Final Sequence) #1 The Human Centipede III (Final Sequence) #2

"Beyond medieval torture!"

The Human Centipede III (Final Sequence) alkaa kohtauksella, jossa vankilanjohtaja Billy Boss (Dieter Laser) ja hänen kirjanpitäjänsä Dwight Butler (Laurence R. Harvey) keskustelevat juuri näkemästään Human Centipede -elokuvasta. "Kaverusten" sanailun keskeyttää Bossin varpaankynsiä leikkaava sihteerikkö Daisy (Bree Olson) kertoen oman mielipiteensä: "I kinda like these movies. Everybody is talking about them."

The Human Centipede III (Final Sequence) [1]
The Human Centipede III (Final Sequence) [2]

Se onkin osuvasti sanottu, sillä "kaikki" ovat puhuneet hollantilaisen ohjaajasekopää Tom Sixin ihmistuhatjalkaistrilogiasta jo sen ensimmäisen osan valmistuttua vuonna 2009. Siinä hullu tiedemies (torakkamainen Laser) luo täysin uuden organismin yhdistäen kolme ihmistä toisiinsa niin, että he jakavat yhteisen ruoansulatuskanavan oraali-anaali -yhteyden kautta. Toisessa jaksossa syrjäytynyt ja pahasti tärähtänyt Martin (innokkuutta puhkuva ihmisvihaaja Harvey) ottaa mallia rakastamastaan Sixin elokuvasta ja hänen puuhasteluidensa seurauksena syntyy jopa kahdentoista ihmisen pituinen niveljalkaishirvitys, todellinen ihmishyönteistutkijan painajainen. Kuten trilogian päätösjakson alkuosuus antaa ymmärtää, onneksi tämä kaikki on vain elokuvaa.

The Human Centipede III (Final Sequence) [3]
The Human Centipede III (Final Sequence) [4]

Vankilanjohtajan arki ei ole helppoa. Kuubalaisia sikareja tuprutteleva kuvernööri Hughes (Eric Roberts) hönkii niskaan vaatien vankilaan pienempiä sairaalakuluja sekä muutenkin paremmin ja tehokkaammin hoidettua toimintaa. Vaalit lähestyvät ja positiivisen julkisuuskuvan säilyttäminen on tärkeää. Boss saa kuvernööriltä kaksi viikkoa armonaikaa kääntää vankilan kurssi uuteen nousuun, joten jotain on tehtävä ja pian. On aika kutsua ohjaaja Tom Six paikalle.

Laserin työskentely on läpi elokuvan uskomattoman ärsyttävää ylinäyttelemistä ja teatraalista sekoilua. Ennen pitkää elokuvaa katsoessa tähän kuitenkin "kasvaa kiinni" ja suoritus jää mieleen jopa positiivisessa mielessä, koska niin täydellisellä antaumuksella Laser rooliinsa heittäytyy. Tästä huolimatta en halua nähdä Dieter Laseria enää ikinä missään pääosassa. Billy Boss on Afrikasta tilaamiaan kuivattuja klitoriksia mutusteleva, ylivaltaansa käyttävä über-sadistinen natsikusipää, joka ei ajattele ketään muuta kuin itseään. Bossin ruokaympyrään kuuluu toki muutakin kuin klitoriksia ja viskiä: eräänä päivänä hän kastroi omakätisesti erään vihaamansa vangin ja syö tämän kivekset lounaaksi.

The Human Centipede III (Final Sequence) [5]
The Human Centipede III (Final Sequence) [6]

Harvey jää heikosti kirjoitetun roolin vuoksi hiukan paitsioon, vaikka suoritus onkin paljon Laseria ammattimaisempi. Sivurooleista Robertsin lisäksi ainoat muistettavat ovat pornotähteydestään vastikään kuiville päässyt Bree Olson ja vankilalääkäriä näyttelevä Clayton Rohner. Vankilan muut asukkaat ovat tympeän kaksiulotteisia hahmoja, jotka toimivat vain Bossin vihan kohteina ja lopulta jättiläismäisen ihmistuhatjalkaisen osina.

The Human Centipede III (Final Sequence) [7]
The Human Centipede III (Final Sequence) [8]

The Human Centipede III (Final Sequence) on elokuvalliselta tasoltaan aiempia osia selvästi heikompi sekä ohjaajansa huonoin elokuva tähän mennessä. Innovatiivisen sadismin ovat korvanneet tavanomaiset, eksploitaatioelokuvien suurkuluttajan näkökulmasta melkein kliseisiltä tuntuvat kidutuskohtaukset. Edes taitava kuvaaja David Meadows ei onnistu työssään lähellekään niin hyvin kuin sarjan toisessa osassa. Puutteistaan huolimatta The Human Centipede III (Final Sequence) on niin yliampuvan törkeää ja epäkorrektia menoa, että sellaista tulee vastaan äärimmäisen harvoin. Tätä puolta elokuvassa täytyy arvostaa.

"Fuck! Fuck! Fuck you! Fuck yourself! You imbecile, communist, zombie cunt. Nobody insults me like that. I'll stuff your baggy homosexual shithole with Cuban cigars up to your throat! Don't mess with Bill Boss!"

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 3.6.2015
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (4)
 JSSMMK*PI
  2.5 2.5 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Paavo Ihalainen kommentoi (20.6.2015 22:05:38)
user avatar Six ei jaksa enää edes teeskennellä, että kyseessä olisi kauhuelokuva. Lopputulos on kuitenkin huonon maun komediana enemmän kehnompaa Tromaa tai Uwe Bölliä kuin John Watersia. Laserin raivoaminen huvittaa ajoittain, mutta kun se on elokuvan ainoa sisältö, alkaa se puuduttaa todella nopeasti. Eksploitaationa tämä on tosiaankin erityisen väsähtänyt, eikä tarjoa kastraatiokohtausta lukuun ottamatta juuri mitään innovatiivista tällä alalla. Ihmistuhatjalkainenkin menee vanhalla kaavalla. Jenkkilippuun leikataan usein pelkästään siinä toivossa, että joku keksisi väittää tätä jonkinlaiseksi satiiriksi. Plussaa Eric Robertsista, jolla on sama myhäily ja pieni päänpudistelu kuin kaikissa muissakin huonoimmissa elokuvissaan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa