Caroline Munro

Watchers (1988)

aka El peor enemigo del perro más listo; Proyecto: Terror; Alterazione genetica

Watchers #1 Watchers #2

Elokuva-alalla saattaa toisinaan paljonkin olla kiinni sattumista tai väärinymmärryksistä. Tuottaja Damien Leen mukaan Dean R. Koontzin bestselleriin perustuva Watchers lässähti kalkkunaksi suurelta osin rahoittajien epäselvien vaatimusten vuoksi.

Koontzin romaani (1987) kertoo karskista keski-ikäisestä Vietnam-veteraanista Travis Cornellista, joka joutuu puolustamaan löytämäänsä koe-eläintä venäläisiltä agenteilta ja verenhimoiselta salamurhaajalta.

Watchers [1]
Watchers [2]

Kirjan päähenkilö lähentelee keski-ikäisyyttä, mutta tuottajat (joihin lukeutui myös itse Roger Corman) toivoivat hieman nuorempaa näyttelijää pääosaan, jotta nuorisokin vaivautuisi elokuviin asti. Tuottaja David Mitchell näki elokuvan The Lost Boys (1987) ja vaati palkkaamaan pääosaan elokuvassa loistaneen Corey Haimin. Castingistä vastannut Lee ei ihan hoksannut, miten 16-vuotias voi esittää Vietnam-veteraania, mutta Mitchellin vaatimalla vaadittua nimen omaan Haimia, hän teki työtä käskettyä.

Vasta kun diili oli selvä, hoksasi Mitchell että olisikin halunnut värvätä The Lost Boysin toisen Coreyn, vanhempaa veljeä näytelleen Corey Feldmanin. Tuossa vaiheessa Haimin sopimus oli kuitenkin jo allekirjoitettu, eikä produktiolla ollut varaa tai aikaa alkaa purkamaan sitä. Elokuva kirjoitettiin uudelleen Haimille sopivaksi.

Watchers [3]
Watchers [4]

Siispä lopputulos on kuin E.T. kohtaisi Snake Eaterin. Valtavan räjähdyksen myötä salaisesta laboratoriosta karkaa kolme geenimanipuloitua olentoa. Ensimmäinen on kultainen noutaja, toinen on sitä takaa-ajava gorillaa muistuttava hirviö, kolmas mysteeri. Paskapuhetta sietämätön agentti (Michael Ironside) yrittää napata kaikki otukset kiinni ennen kuin kansa saa asiasta vihiä. Koira pakenee Haimin esittävän Travisin hoiviin, mutta hirviöt aistivat toistensa läsnäolon ja kaksi muuta koe-eläintä seuraavat sen kannoilla jättäen liudan ruumiita peräänsä.

Alussa nähdään Haimin teinielämän esittelyn myötä saman aikakauden Spielberg-elokuville ominaisia piirteitä, kuten salaisuuksia piilottelevia lapsia; pikkukaupungin, joka joutuu kokemaan omituisia ilmiöitä; aikuisia, jotka ovat joko epäuskoisia tai täysin epäluotettavia; ja keskeisenä tietysti söpön olennon juonta pyörittävänä MacGuffinina.

Watchers [5]
Watchers [6]

Einstein-koiran "huippuälykkäitä" temppuja seuratessa muistuu mieleen Air Budit ja vastaavat lasten koiraelokuvat. Eräässä kohtauksessa koira mm. kirjoittaa lyijykynä suussaan Travisille tietokoneella kirjeen. Moiseen hupailuun nähden onkin varsinainen kontrasti, kun seuraavassa kohtauksessa epämääräinen apinahirviö repii ihmisiä palasiksi. Ironsiden mainio roolisuoritus, tappiin asti vedetty vakavuus ja luihu olemus, paikkaa elokuvan heikkouksia jonkin verran.

Lopussa Haim joutuu selviytymään uhkaavista kauhuista omin neuvoin, mutta mistään ei selviä, miten pikkukylän tavallinen murkkuikäinen osaa ansoittaa metsämökin tai räjäytellä Molotovin cocktaileilla epäilyttäviä autoja. Elokuva ei myöskään selvitä sitä, keitä tai mitä elokuvan otsikon katsojat ovat.

Watchers [7]
Watchers [8]

Lopulta Haimin nuoret fanit eivät päässeet katsomaan R-ikärajan saanutta elokuvaa ja Koontzin fanit eivät vaivautuneet katsomaan liian tunnistamattomaksi adaptoitua elokuvaversiota. Cormanille elokuvasta koitui hyvin harvinainen floppi. Mutta mies onnistui käärimään aiheesta tuohet myöhemmin tuottamalla kolme entistäkin kökömpää jatko-osaa suoraan videolle. Niistä kakkososassa seurataan sentään entistä merijalkaväen sotilasta.

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 5.6.2015
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Vaeltaja kommentoi (6.6.2015 16:09:45)
user avatar Sen verran täytyy elokuvaa näkemättömänä kommentoida arvostelua, että Corey Feldman saattoi ehkä toki näytellä Lost Boysissa Froggin veljeksistä vanhempaa, mutta Haimin hahmon isoveljeä hän ei näytellyt, vaan sen roolin hoiti Jason Patrick. Tekstistä sai hieman toisenlaisen kuvan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa