Caroline Munro

Kung Fury (2015)


Kung Fury #1 Kung Fury #2

Ruotsista tärähti nettiin pari vuotta sitten suorastaan veret seisauttavan asiallinen traileri olemattomasta elokuvasta Kung Fury, joka näytti 80-lukua kaipaavien märältä unelta. Joukkorahoituksella Laser Unicorns -porukka sai kasaan 630 019 dollaria, joilla tuotettiin trailerin pohjalta 31-minuuttinen lyhäri. Kung Fury on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa (linkki), ja se on helposti retro wave -ilmiön komein ilmentymä: Vuoden 1985 Miami, check. Punainen Lamborghini Countach, check. Power Glove, check. Uzit, otsanauhat, aurinkolasit, skeittilaudat, 8-bittihakkerointi, check.

Kung Fury [1]
Kung Fury [2]

Kung Fury on täydellinen kasarikyttä. Hän ottaa jokaisen keikan 100% tosissaan, pistää kampoihin huutavalle poliisipäällikölle kylvettyään tuhoa kaupungilla sekä rakastaa kyttäpariaan - kuin isäänsä. Muuten hän on täysin hetero ja viettää aikaansa penthousellaan typyn kanssa. Vaimoke tosin unohtuu heti kun hän jää kuvan ulkopuolelle, ja kohta Kung Fury jo jakelee puhelinnumeroaan aikamatkalla tapaamilleen barbaaritsubuille. Ainoa silmiinpistävä vika Furyssa on takatukan puute. Kaikilla kovimmilla sankareillahan on takatukka: Sonny Crockett, Martin Riggs, MacGyver, Rambo, Joe "Samurai Cop" Marshall, Mike "Deadly Prey" Danton... Onneksi mullettipuolen hoitaa kotiin Furyn nerokas apuri Hackerman, joka hahmona ansaitsisi helposti oman elokuvansa.

Tarina etenee läkähdyttävällä tahdilla ja tarvittaessa unilogiikalla. Alussa Kung Furyn aasialainen kyttäpari Dragon kokee mortalkombatmaisen fatality-kuoleman rikollisen kung fu -mestarin käsissä. Samalla mystisen friikkionnettomuuden ja hallusinaation kautta Fury saa ylivoimaiset kung fu -taidot. Asemalla hänelle määrätty uusi partneri ei ole edellisen tavoin (ja buddy cop -elokuvien perinteiden mukaan) eri rotua, vaan eri lajia: Triceracop, dinosauruspäinen ja ympärilleen pälyilevä munille ammuskelija. Fury haluaa kuitenkin hoitaa homman yksin ja luopuu virkamerkistään. Poliisiuniformun korvaavat farkut, otsanauha, wayfarerit, converset ja nahkatakki.

Kung Fury [3]
Kung Fury [4]

Poliisiasema joutuu nilkkimäisen salahyökkäyksen kohteeksi, mutta pian Fury jo arvaa kuka on syyllinen: Hitler, kukapa muu. Tosin Adolf (The Lonely Island -ryhmän koomikko Jorma Taccone vakuuttavissa vanhuusmaskeerauksissa) esittäytyy mieluummin arvonimellä Kung Führer. Hackerman lähettää kotitietokoneellaan Furyn menneisyyteen kohtaamaan Führerin, mutta operaatio menee joillakin sadoilla vuosilla ja tuhannella kilometrillä pieleen.

Hitlerin lisäksi menneisyydestä löytyy toinenkin mahtihahmo: ukkosenjumala Thor (62-vuotias voimamies Andreas Cahling). 70-luvulla vedettyjen steroidien tulos vakuuttaa edelleen. Pappa on kuin ilmetty Thor: isompi, pahempi ja partaisempi kuin Marvelin kiiltokuva-Thor. Ja tuo kovasti mieleen vanhan kunnon Techno Vikingin (linkki).

Kung Fury [5]
Kung Fury [6]

Kung Fury antaa 80-luvulle saman käsittelyn minkä Italian Spiderman (2007) 70-luvulle, ja kanadalainen indiehäröily Manborg (2011) 90-luvun kökölle videoefektiviihteelle. Manborg tosin ei aivan lunastanut upeaa lupaustaan. Kung Fury sitä vastoin toimittaa tarkalleen sen mitä traileri lupasi, eli nostalgia-crackia suoraan aivoihin. Toisaalta ei se ole yhtään enempääkään. Kung fu ei ole erityisen vakuuttavaa, samat trikit jopa toistuvat liian useasti.

Audiovisuaalinen puoli on kuitenkin liki täydellisesti hallussa. Vain harvat videot yltävät samalle tasolle suttuisan, mutta värikkään kasariefektiestetiikan suhteen. Lähimmät sukulaisteokset ovat lyhäreitä myös: Corridor Digital -porukan Blood Dragon: The Cyber War sekä Mike Divan Blood Dragon: The Movie. Kung Furya riivaa "vhs-häiriö" -efektien ylikäyttö, sillä idea on jo vähän passé. Toisaalta näin on saatu peiteltyä joitakin hankalia kohtia efektipuolella. Muita Kung Furystä mieleen juontuvia asioita ovat Miami Connection (1987) ja tuhat muuta kirkasmoraalista ja vähäjärkistä kasaritoimintapätkää. Videopelipuolelta, Streets of Ragen tapaisista arcademätkinnöistä on mukaan päätynyt yleinen yliampuvuus ja yksi sivulta kuvattu brawler-jakso.

Kung Fury [7]
Kung Fury [8]

Leffan absurdeihin ylilyönteihin ja puujalka -one-linereihin perustuvan huumorin tyyli on hyvin lähellä australialaista sarjaa Danger 5 (2011), jossa Hitler on samaan tapaan röyhkeän kekseliäs arkkivihollinen. Omituisimmassa kohtauksessa natsit dissaavat toistensa viiksiä saksalais-ruotsalais-englantilaisella mongerruksella. Natsit tosin alkavat olemaan pahasti ryöstöviljelty aihe; Danger 5:n lisäksi apajilla ovat viime vuosina olleet mm. Frankenstein's Army (2013), Dead Snow -leffat (Død snø, 2009; Død snø 2, 2014), sekä tietenkin Iron Sky (2012).

Kung Furyn primus motor on David Sandberg, 28-vuotias efektitaitaja Uumajasta. Pääosan esittämisen lisäksi hän toimi myös ohjaajana ja käsikirjoittana. Sandberg ei kuitenkaan osaa ihan kaikkea, ainakaan kung fua. Hänen ensimmäinen ideansa ongelman kiertämiseksi oli 3D-animoida jalkansa. Järki voitti ja tilalle tuli otettiin body double hoitamaan mätöt. Sandberg kyseli apua projektiinsa ympäri internetiä, mm. josko joku kirjoittaisi uskottavan oloisen lähdekoodin aikamatkailusoftalle! Sandbergin alkuperäisvisioita mukailevan efektiporukan hienoimpia luomuksia ovat Kung Führerin rautakotkarobotti, sekä Thorin näyttävä ilmestyminen Norjan Lofoottien komeissa maisemissa kuvatussa viikinkijaksossa.

Kung Fury [9]
Kung Fury [10]

Suorin linkki 80-lukuun ei niinkään näy, mutta kuuluu. David Hasselhoff lainaa äänensä HOFF 9000 tekoälyautolle. Lisäksi lopputeksteissä kuullaan käkkäräpään ja Mitch Murderin uusi hitti "True Survivor", jonka musiikkivideota varten on leffasta nostettuun matskuun ympätty cooleja lätkänaamariroistoja, liekinheittimiä ja muuta totaalisen siistiä. Itse biisihän on soinut monilla klubeilla täysin linjassa aitojen kasariklassikoiden seassa. Muutoin ääniraidalla soi sujuva synthwave. Taustamusiikki ei tarjoa mitään erityisen mieleenpainuvaa - Hoffin biisi on paras.

Kung Furyn vahvuus piilee siinä, että Sandbergillä on pettämätön silmä eeppisille kuville. Leffa vaiheilee liukkaasti ja unenomaisesti erilaisten näyttävien skenaarioiden välillä. Tyypilliseen tapaan parasta ovat hahmojen esittelyt, mutta sen jälkeen tarjolla on vain melua, välkettä, yksittäisiä vitsejä ja visuaalisen puolen ihailua. Yksityiskohdat kuitenkin takaavat monet uusintakatselut, joilla voi huomioida tarkemmin esim. kun natsin ruumiilla skeittaava Fury yrittää aneemista ollieta "laudallaan" - tuossa hetkessä on jotain todella aitoa 80-luvulta.

Kung Fury [11]
Kung Fury [12]

Puolituntisena Kung Furystä jää hivenen vajarit ja käyntikorttimainen fiilis. Hahmoihin ehtii kiintyä ja monessa kohtauksessa olisi viihtynyt pidempäänkin. Onnistuminen se kuitenkin on, ja maailman katseet ovat nyt kohdistuneet Sandbergiin. Indietekijät, fanilaumat ja kasaritoimintareliikit odottavat hänen seuraavaa siirtoaan, joka lienee täyspitkä Kung Fury.

****½
© Kalle Karinen, julkaistu: 14.6.2015
keskiarvo
toimitus
3.31/5.00 (8)
 JSSMKKMMMK*EMPIPV
  3.5 3.5 4.5 2.5 3.0 3.0 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  13 (15)
87%
Kung Fury (2015)  Kung Fury (2015)