Caroline Munro

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015)


The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst #1 The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst #2

Newyorkilaismiljonääri Robert Durst on kierolla tavalla kiehtova, eksentrinen, älykäs, laskelmoiva ja selkeästi sekaisin päästään. Mutta onko Durst myös kylmäverinen murhaaja? Siitä ottaa selvää palkitun dokumentaristi Andrew Jareckin (Capturing the Friedmans, 2003 ja Catfish, 2010) ohjaama kuusiosainen HBO-kanavan tuotanto The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [1]
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [2]

Yhdysvalloissa perättäisinä sunnuntai-iltoina helmi-maaliskuussa esitettyä The Jinxiä päästiin meilläkin seuraamaan lähes reaaliajassa; jaksot ilmaantuivat HBO Nordic -palveluun vuorokautta myöhemmin. Tämä mahdollistaa old skool -tyyppisen spekuloinnin ja hehkuttelun jaksojen välisen viikon aikana esimerkiksi internetin keskustelufoorumeilla tai sosiaalisessa mediassa. Vielä Twin Peaksin (1990) aikaan tv-sarjoihin liittyvät lätinät käytiin kahvilassa tai välitunneilla. Kokonaisia tuotantokausia nettipalveluista ahmittaessa tämä ulottuvuus jää osana katseluelämystä tänä päivänä kokonaan väliin.

The Jinx nappasi pihteihinsä ensi jaksosta lähtien. Rikkaan kiinteistösuvun vesa valittelee dokumentissa sitä, että hänellä on ollut aina enemmän rahaa käytössä kuin on ehtinyt kuluttaa. Niinpä Durst on hakenut sisältöä elämäänsä mitä omalaatuisimmilla tavoilla. Kovalla rahalla sukufirmasta ulkoistetulle Durstille sellaista nähtävästi toivat tekaistut identiteetit, kahjosti nimetyt feikkifirmat, käsittämättömät myymälävarkaudet ja kummalliset ruokailu- ja elintottumukset. Hän myös omisti aikanaan seitsemän Igor-nimistä koiraa, rodultaan siperianhuskyä muistuttavia alaskanmalamuutteja, jotka kuitenkin katosivat mystisesti 1980-luvulla. Syitä Durstin käyttäytymiselle haetaan myös karusta lapsuudenkokemuksesta.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [3]
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [4]

Robert Durstin elämäntaipaleelle liittyy myös kadonneita ihmisiä, joiden kohtaloihin Jareckin ja tuottaja-käsikirjoittaja Marc Smerlingin dokumentissa ansiokkaasti ja jokainen kivi kääntäen keskitytään. Heitä ovat Durstin ensimmäinen vaimo, vuonna 1982 hävinnyt Kathleen, teloitustyyliin vuonna 2000 tapettu Durstin ystävätär Susan Berman sekä Galvestonin lahdelta palasina kellumasta löydetty Durstin naapuri Morris Black. Tosin murhatun Blackin naapurina asui yksi Durstin peruukkipäisistä sivupersoonista, iäkäs mykkä rouva nimeltä "Dorothy Ciner". Jareckin ja Smerlingin sarjan jaksojen edetessä katsojallekin alkaa muotoutua käsitys siitä, onko Durst sekaantunut mainittuihin henkirikoksiin. Nykyisin 72-vuotiaan Durstin ohella paljon kuvissa näkyvien dokumentintekijöiden asenteessa ja puolen valinnassa ainakin tapahtuu selkeä muutos järisyttävän wtf-momentin omaavan viimeisen episodin lähestyessä. Paljon ruutuaikaa saa myös Durstia vuosia jahdannut, kovasanaisena Obama-kriitikkonakin tunnettu tyrkky yleinen syyttäjä Jeanine Pirro.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [5]
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [6]

Jarecki ja Durst lähestyivät tapaus Robert Durstia ensimmäisen kerran vuoden 2010 fiktioelokuvassaan All Good Things. Ryan Goslingin ja Kirsten Dunstin pääosittama rikos- ja mysteeridraama perustui löyhästi Kathleen Durstin katoamiseen. Yllätyksekseen Jarecki sai puhelinsoiton Robert Durstilta elokuvan julkaisun jälkeen. Tämä tarjoutui haastateltavaksi ja kuvattavaksi sekä kertomaan tarinansa omilla ehdoillaan. Vuosien mittaan paljon mediassa esillä olleet Durstiin liittyvät katoamistapaukset ja murhaepäilyt saivat Jareckin haistamaan kiinnostavan dokumentin ainekset. Yli 20 tunnin haastattelusessioista ja huolellisesta salapoliisityöstä koostettu The Jinx vetääkin vertoja mille tahansa yllättäviä käänteitä omaavalle ylistetylle rikosfiktiolle aina True Detectiveä myöten. Lyöden ne jopa laudalta.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [7]
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst [8]

Intensiivisesti tuijottavan Durstin kehon kieli haastattelutilanteissa on mielenkiintoista. Silmien pakonomaiseen räpyttelyyn ja röyhtäilyyn saattaa olla lääketietellisiä syitä, vai onko Durstilla kenties jotain salattavaa? Onko Durst syöttänyt Igor-koirilleen muutakin kuin mustin murkinaa? Katsojan tehtäväksi jää päätellä itse, sillä lukuisat pidätykset ja oikeustoimetkaan eivät ole tuoneet Durstin kohdalla asiaan täyttä varmuutta. Viimeisin käänne tapaus Durstin suhteen on se, että mies pidätettiin epäiltynä ensimmäisen asteen murhasta The Jinxin viimeisen jakson televisioesitystä edeltävänä iltana viime maaliskuussa. Pidätyspaikkana toimineeseen hotelliin New Orleansissa hän oli kirjautunut nimellä "Everette Ward", lateksinaamion, aseen ja kannabiksen kera. Tarina jatkuu.

****½
© Mika Helminen, julkaistu: 13.7.2015
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 JSMHEM
  4.0 4.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (6)
100%
  "The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst" (2015)  

kommentit

odota...
Tuoppi kommentoi (13.7.2015 15:17:42)
user avatar Sarja olisi rautaista viiden tähden kamaa jos viimeisessä jaksossa Jarecki ei muuttaisi osaansa tarkkailijasta ja tarinankertojasta oikeustaistelijaksi, ja muistaakseni oikein alkaa pohtia ryhmänsä kanssa miten saisi napattua Durstin. Itse verottaisin viimeisestä jaksosta vähintäänkin yhden tähden pois. Siinä kun Jarecki lisää itsensä tarinaan peräti jakson päähenkilöksi ja alkaa tekemään johtopäätöksiä katsojan puolesta.
vastaa »
Mika Helminen kommentoi (13.7.2015 16:59:00)
lainaus:
Sarja olisi rautaista viiden tähden kamaa jos viimeisessä jaksossa Jarecki ei muuttaisi osaansa tarkkailijasta ja tarinankertojasta oikeustaistelijaksi, ja muistaakseni oikein alkaa pohtia ryhmänsä kanssa miten saisi napattua Durstin. Itse verottaisin viimeisestä jaksosta vähintäänkin yhden tähden pois. Siinä kun Jarecki lisää itsensä tarinaan peräti jakson päähenkilöksi ja alkaa tekemään johtopäätöksiä katsojan puolesta.
user avatar Ehkä sitten niinkin, mutta mielestäni juuri viimeisten jaksojen kohdalla Jareckin läsnäolo tuo mukaan lisää jännitettä, kun näkee tämän asenteessa tapahtuvan muutoksen. Jos Jareckin valmistautuminen Durstin viimeiseen haastatteluun, käsialanäytteen esittely ym. puuttuisi, ei kävisi yhtä selväksi miten hermostuttavan lähelle kohdettaan Jarecki itse asiassa meni.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa