Caroline Munro

Avenging Force (1986)

Teloittaja

aka La fuerza de la venganza; American Warrior II: Le Chasseur; I cacciatori della notte; Night Hunter

Avenging Force #1 Avenging Force #2

Ennen kuin tuotantoyhtiö Cannon Group alkoi painiskella taloudellisissa vaikeuksissa, pääsi vielä yksi onnenonkija kokeilemaan kykyjään Chuck Norrisin ja Charles Bronsonin vanavedessä. Tämä amerikkalaismies oli Michael Dudikoff. Toisin kuin edellä mainitut konkarit, tämä miehenalku ei omistanut massiivista naamakarvoitusta tai vyöarvoa taistelulajeissa, mutta kuitenkin jotain muuta, mikä tekisi tästä pojasta miehen muiden rinnalle. Tuottaja Menahem Golan löysi haluamansa James Deanin näköisen hiljaisen sankarin kameran eteen.

Dudikoff pääsi keskelle videoaikana vallinnutta ninja-buumia elokuvalla Teloittaja. Chuck Norrisin kieltäydyttyä American Ninjasta, sai herra tilaisuuden näyttää olevansa kelvollinen toimintahahmo. Ohjaamaan häntä tuli amerikkalaisten ninja-elokuvien kummisetä, Sam Firstenberg, ja yhteistyö jatkui jopa kolmen perättäisen elokuvan verran. Teloittajanhan piti olla alun perin suoraa jatkoa Invasion U.S.A.:lle, mutta Norrisin sanottua ei, käsikirjoitus muokattiin uuteen uskoon ja siitä tuli aivan itsenäinen teos.

Avenging Force [1]
Avenging Force [2]

Entinen tiedustelupalvelun mies Matt Hunter (Michael Dudikoff) lähtee pikkusiskonsa kanssa tapaamaan vanhaa kollegaansa Larryä (Steve James), jolla on nykyään näppinsä politiikassa. Rasistinen järjestö Pentangle ei hyväksy mustaa miestä senaattiin ja Larry perheineen joutuu salamurhayrityksen kohteeksi. Välikohtauksesta ei selvitä ilman uhreja, joten Matt ja Larry lähtevät tutkimaan asiaa kosto mielessään. Lopulta selviää, että salamurhayrityksen takana on hyvin organisoitunut ryhmä rikkaita ja vaikutusvaltaisia herroja, jotka kaikkien muiden toimiensa lisäksi käyttävät hyvin koulutettuja sotilaita pelinappuloinaan säälimättömässä ihmismetsästyksessä.

Avenging Force [3]
Avenging Force [4]

Cannon Groupin väki ei ole oikein koskaan ollut toiminnan toteuttamisen ytimessä mikään edelläkävijä, mutta stunteista vastaava BJ Davis ja ninja-elokuvillaan käytännönkokemusta kerännyt Firstenberg osasivat visioida tiukalla kuvausaikataululla raakoja ja viihdyttäviä taistelujaksoja. Varsinkin fyysisiltä vahvuuksiltaan hieman kyseenalainen Dudikoff pistää itsensä kirjaimellisesti likoon ja tekee paljon muutakin kuin American Ninjassa nähtyjä surkuhupaisia kuperkeikkoja. Steve James puolestaan toteuttaa yhden toimintajakson verran itseään sen verran varmasti, ettei miehen suorituksesta ainakaan ryhdikkyyttä puutu. Paukuttelun ja mäiskimisen helppouden takaavat roistot, jotka ovat häijystä ulkomuodostaan huolimatta puolisokeita ja -kuuroja.

Avenging Force [5]
Avenging Force [6]

Aikaisemmat yhtiön elokuvat ovat olleet ehkä turhan maltillisia, ennen kuin totaalinen paniikkinappula on painettu pohjaan. Teloittajassa on muutamaa joutohetkeä lukuun ottamatta koko ajan pieni kipinä kytemässä, sillä metsästäjät jahtaavat sankaria, eikä päinvastoin. Dudikoffin hyssyttelevästä siloposkesta on siis tietoisesti tehty hieman inhimillisempi hahmo, joka ei tuhlaa tonnikaupalla luoteja, juokse naisten perässä, eikä myöskään koe tarvetta räjäyttää puolta kaupunkia ilmaan saadakseen roistot esiin koloistaan. John P. Ryan puolestaan ottaa kaiken mahdollisen ilon irti metsästysseuran puheenjohtajana, jonka suorapuheisuus ja kaksinaamaisuus saa aikaan yhden parhaimmista kanuunaryhmän konnista.

Avenging Force [7]
Avenging Force [8]

Kahden ensimmäisen American Ninjan välissä filmattu Teloittaja on elokuvallisilta arvoiltaan melkoinen sekasotku äärioikeistolaista politiikkaa, isänmaallista tyhmänrohkeutta ja halpaa pyrotekniikkaa. Kerronta kärsii miltei jatkuvasta katkonaisuudesta. Kohtauksesta toiseen siirrytään liian itsevarmalla otteella ja hyvän toimintatrillerin lähtökohdat lastataan metritavaraksi hyppäämällä ajassa valtavia harppauksia aina tunneista viikkoihin. Reaaliajassa tapahtuva ajojahti olisi pitänyt paremmin tunnelmaa yllä. Katsojan näkökulmasta olisi ollut piristävää nähdä hahmot joskus väsyneinä, haavoittuneina ja turhautuneina. Nyt arvattavaksi jäi enää ruumiiden tulojärjestys.

Ajankuvan ja paremman toiminnan puitteissa Teloittaja kuitenkin palvelee tarkoitustaan riittävän mallikkaasti. Ovet jätettiin jopa hieman auki jatko-osan toivossa, joka oli simppeliin loppuun toimiva ratkaisu. Dudikoffin hetkittäinen nousujohteinen ura kääntyi kuitenkin laskuun Cannonin talousongelmista johtuen. Häntä tavattiin silti tasaiseen tahtiin pienemmän budjetin elokuvissa aina 90-luvun loppuun asti.

***--
© Pasi Vahlman, julkaistu: 17.8.2015
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (8)
 JSTPJMKKMMEMPIPV
  3.0 1.5 3.0 3.5 3.5 3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (13)
0%
Avenging Force (1986)  Avenging Force (1986)Teloittaja