Caroline Munro

Colt 45 (2014)

aka Milès

Colt 45 #1 Colt 45 #2

Ranskalaiset toiminnalliset rikoselokuvat ovat jo pitkään määrittäneet eurocrime-genren suunnan. Colt 45 on belgialaisen genreohjaaja Fabrice Du Welzin tyylinäyte rosoiseen genreen. Calvairen (2004) ja Kuolemaa kauheamman (Vinyan, 2008) jälkeen ohjaajalle avautui mahdollisuus isompaan tuotantoon ja sitä kautta laajempaan katsojakuntaan. Aika näyttää syntyikö tästä myös käyntikortti Welzille isompiin kuvioihin.

Colt 45 [1]
Colt 45 [2]

Nuori Vincent (Ymanol Perset) on poliisin asevaraston hoitaja ja mestariampuja. Isänsä virkatehtävissä menettänyt nuorukainen on käytännössä poliisien kasvattama ja suojelema. Hyvästä ampujasta ja asesepästä ovat kiinnostuneet useat ryhmittymät ja kokematon Vincent joutuu taitojensa vuoksi eri ryhmittymien väliin. Naiivi Vincent tekee virheitä ja kuvittelee pystyvänsä selvittämään asiat samaan tapaan kuin vanhat poliisikonkarit.

Colt 45 [3]
Colt 45 [4]

Elokuva on ladattu täyteen näyttelijäveteraaneja (kuten Gerard Lanvin ties monetta kertaa samankaltaisessa roolissa), joilta luontuvat hyvin karkeiden poliisien roolit. Ainoastaan pääosaa esittävä Ymanol Perset ei oikein istu rooliinsa, mutta vastapainona samainen epäsopivuus korostaa kontrastia Vincent-hahmon ja todellisen maailman ympärillä. Hän elää väkivaltaisen maailman laitamilla kuplassa ymmärtämättä tuota maailmaa.

Sisällöllisesti tarinassa käsitellään väkivaltainstituutioiden harmaita alueita. Elokuvan ryhmittymillä on jokaisella oma valtapiirinsä ja väkivallankäytön mahdollisuus. Jokainen ryhmittymä hyödyntää valtaansa tarvittaessa tiedostaen, että kaikella on hintansa. Lojaalius koskee vain omaa ryhmää ja poliisiyksiköiden välillä vallitsee epäluulon ilmapiiri vanhojen kaunojen kera. Keltanokkapoliisin kujanjuoksu sotkee hauraan tasapainon. Juoni poikkeaa hieman tavanomaisesta muutaman käänteen ansiosta.

Colt 45 [5]
Colt 45 [6]

Fabrice du Welzin elokuvissa ihmiset ajetaan usein sietokyvyn rajojen yli ja jopa hulluuteen asti. Colt 45:n produktio oli ohjaajalle hieman samankaltainen kokemus; ristiriita kaupallisen elokuvan ja omien näkemysten välillä oli hänen mukaansa helvetillinen kokemus. Lopputuloksessa vaikeudet eivät onneksi näy ja Colt 45 sopiikin hienosti synkkien ja poliittisesti epäkorrektien eurooppalaisten poliisiactionien joukkoon.

***½-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 7.10.2015
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (3)
 JSJLKK
  3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Colt 45 (2014)  Colt 45 (2014)