Caroline Munro

Hammer (1972)

aka B J Hammer

Hammer #1 Hammer #2

Fred "The Hammer" Williamson ansaitsi lisänimensä jo 60-luvulla amerikkalaisen jalkapallon NFL- ja AFL-sarjoissa. Kahdeksan kautta takamiehenä pelanneen Williamsonin bravuuri oli nimittäin moukaroida vastustajajoukkueen laitahyökkääjien kalloja karatetyyliin. Ehkäpä kamppailulajien soveltaminen jalkapallokentillä oli mustan vyön karateka Williamsonilta intuitiivista.

Hammer [1]
Hammer [2]

Pelivuosilta juontanut lisänimi kelpasi myös Williamsonin näyttelijäuran järjestyksessä toiseen pääosarooliin ja koko elokuvan otsikoksi. Hammer on Bruce D. Clarkin (Galaxy of Terror, 1981) ohjaustyö, joka vakiinnutti Williamsonin nimen kaikkien aikojen machoimpana mustana näyttelijänä toiminnallisissa b-leffoissa ja erityisesti blaxploitaatio-genren tekeleissä 70-luvun alkupuolelta lähtien.

Hammer on yhtäältä perinteisempää nyrkkeilyaiheista toimintaelokuvaa, mutta toisaalta sisältää riittävästi lajityypin ominaispiirteitä ollen vaivaton mieltää juuri blaxploitaatioksi. Katalimmat roistot Hammerissakin ovat valkoihoisia, eivätkä suinkaan sattumalta. B.J. Hammer (Williamson) on satamatyöntekijän hommia paiskiva entinen nyrkkeilijä, joka viekkaudella houkutellaan takaisin vanhan harrastuksensa pariin. Tyypit joita Hammer vetelee turpaan niin kehässä kuin kehän ulkopuolella ovat tietenkin valkoisia, mikä lienee miellyttänyt afroamerikkalaista kohdeyleisöä.

Hammer [3]
Hammer [4]

Huumebisneksiinkin sekaantuneen nyrkkeilypromoottori Big Sidin (Charles Lampkin) palveluksessa toimiva psykopaattinen Brenner-hahmo ei tosin kerännyt samaisten katsojien sympatioita puolelleen. Yhden uransa sadistisimmista rooleista tekevän William Smithin avoimen rasistinen Brenner nimittäin päästelee mustia heppuja sen verran tehokkaasti pois päiviltä elokuvan mittaan. Smith onkin haastattelussa kertonut olleensa aidosti huolissaan terveytensä puolesta Hammer-näytöksessä Charlotten kaupungissa Pohjois-Carolinassa; Smith seuralaisineen olivat ainoat valkoihoiset koko elokuvateatterissa.

Kieroon peliin ja ennalta sovittuihin ottelutuloksiin kyrpiintyvä Hammer on kuitenkin ylivertainen hahmo oikeudenmukaisuudessaan ja viileydessään. Williamsonilla on teeskentelemätöntä katu-uskottavuutta siinä määrin, että pahiksien hoitelu tuntuu Hammerissa maailman luontevimmalta asialta. Näyttelijäsuoritus on ennen kaikkea rento. Pesääkin suorastaan tyrkytetään Hammerille sekä valkoisten että mustien mimmien toimesta, mutta sankarilla on myös aikaa ja sydäntä vakavammalle seurustelusuhteelle Vonetta McGeen (Il grande silenzio; 1968, Blacula; 1972) esittämän Loisin kanssa.

Hammer [5]
Hammer [6]

Yhä tiiviiseen tahtiin työskentelevältä Williamsonilta oli Hammerin jälkeen tuleva kovempia näyttöjä kuten Black Caesar ja Hell Up in Harlem (molemmat 1973). Hammer on kuitenkin mainio pelinavaus pitkälle sarjalle kovanaamarooleja, joista arvonsa tuntema mies laajensi jo aikaisessa vaiheessa myös ohjaaja- ja tuottajapuolelle. Kun Hammerin alkutekstit ovat Solomon Burken esittämän, wah wah -kitaroin höystetyn funkyn tunnarin myötä hädin tuskin kaikonneet kuvasta, alkaa jo ensimmäinen turpiin vetely. Perusasiat ovat kunnossa.

Versioinfo (26.10.2015):

Hammerista on saatavilla heinäkuussa 2015 julkaistu laajakuvallinen blu-ray (aluekoodi A), sekä vuonna 2004 julkaistu täyskuvallinen dvd (aluekoodi 1).

***--
© Mika Helminen, julkaistu: 26.10.2015
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSMH
  2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (7)
14%
Hammer (1972)  Hammer (1972)B J Hammer