Caroline Munro

The Martian (2015)

Yksin Marsissa

aka Der Marsianer - Rettet Mark Watney; Marte; Seul sur Mars; Sopravvissuto - The Martian; The Martian 3D

The Martian #1 The Martian #2

Jokseenkin tieteellisiin lähtökohtiin perustuva avaruusscifi on todistanut olevansa jälleen myyvä aihe lippuluukuilla Gravityn (2013) ja Interstellarin (2014) myötä. Vaka vanhan Ridley Scottin kokeilu aiheen parissa ei ennakkoon vaikuttanut erityisen kiinnostavalta, pääasiassa koska hänen edellinen scifi-elokuvansa Prometheus (2012) oli lähinnä nolo. Nyt Scottilla on kuitenkin ollut ohjanaan huomattavasti parempi käsikirjoitus, jonka on kynäillyt nouseva kyky Drew Goddard (mm. Cabin in the Woods, Netflixin Daredevil -sarja) Andy Weirin suositun kirjan pohjalta.

The Martian [1]
The Martian [2]

Idea on modernisoida haaksirikkoutumistarina (esim. Robinson Crusoe in Marsin tavoin) jättämällä astronautti Mark Watney (Matt Damon) saarroksiin Mars-planeetalle, kun muut planeetalla vierailijat joutuvat pakenemaan voimakasta myrskyä. Kerronta seuraa Watneyn ylläpitämää videolokia, jossa hän selvittää pyristelyään selviytyäkseen. Hänen pitää esimerkiksi pähkäillä, kuinka kasvattaa omat ruokansa planeetalla, jossa ei ole vettä tai lämpöä. Joitakin asioita otetaan itsestäänselvyytenä, kuten Watneyn kyky saada jostain tarpeeksi happea hengitettäväkseen.

The Martian [3]
The Martian [4]

Scott osaa yhä tehdä visuaalisesti näyttävää jälkeä ja Marsin maisemat ovat varsin jylhiä ja komeita jopa 3D:nä. Elokuvan isoin puute on kuitenkin, ettei Watneyn yksinäisyys kouraise odotetulla tavalla. Scottilla on kova kiire viedä tarinaansa eteenpäin, joten hyvin nopeasti aletaan leikata väliin maapallon tapahtumia. NASA:n tiedemiehet saavat sätkyn hoksatessaan satelliittikuvista, että Marsin pinnalla on joku elossa. Tiedemiehiä näyttelee joukko tuttuja näyttelijöitä, joista jokaiselle on annettava tarpeeksi ruutuaikaa ja tekemistä.

Rytmikäs leikkaus kuitenkin tekee elokuvasta jännittävää seurattavaa, ja Watneyn pelastusoperaatio on esitetty sopivan toivottomana yrityksenä. Teksti on täynnä pseudotieteellistä höpinää, jotta fysiikkaa tuntevat nörtit saavat aineksia väittelyyn elokuvan tiimoilta. Myös dialogi kosiskelee populaaritieteen ystäviä heittämällä sopiviin väleihin internet-kansaa kosiskelevia heittoja tieteen siisteydestä.

The Martian [5]
The Martian [6]

Pääasiassa elokuvan toimivuuden voi mitata sillä, kuinka paljon pitää Damonista näyttelijänä. Watneyn hahmo on hyvin inhimillistetty, sillä hänen nähdään tekevän isoja ja pieniä mokia ja olevan toisinaan hieman kömpelö. Damon näyttelijänä ei ole yhtä kunnianhimoinen kuin monet virkaveljensä, joten hänelle tehty perhemonologi ei ole turhan itkuisa, eikä kuvassa esitetä sen aikana räkäistä lähikuvaa vaan hahmon muuta puuhastelua juonen eteenpäin viemiseksi.

The Martian [7]
The Martian [8]

Elokuvan sanoma on hyvin amerikkalainen puolustuspuhe uhkapelille. Varman päälle vetäminen jättää Watneyn Marsiin ja hänen pois saamisensa vaatii useampaan otteeseen kaiken asettamista yhden kortin varaan. Tällaista toimintaa arkailevia halveksutaan avoimesti pelkureina. Huomionarvoisesti myös toveruus ja kunnia asetetaan kaiken muun, myös perheen, yläpuolelle. Kaikesta modernista tiedeuskosta ja teknologiasta huolimatta keskeistä on siis vanha kunnon yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta -ajattelu.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 8.10.2015
keskiarvo
toimitus
3.56/5.00 (8)
 JSTPJMKKJM*MK*EMPI
  3.0 3.5 4.0 4.0 5.0 3.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.42/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (13)
62%
The Martian (2015)  The Martian (2015)Yksin Marsissa