Caroline Munro

Emelie (2015)


Emelie #1 Emelie #2

Genre

Trilleri lajityyppinä on usein markkinoitu vanhemmalle yleisölle kuin kauhuelokuvat. Tämä kumpuaa jo genrejen keskeisistä konfliktin kohteista. Kauhuelokuvissa usein seksi ja kuolema ovat linkittyneitä toisiinsa, mikä kiehtoo nuorempia, oman libidonsa kanssa kamppailevia teinejä. Trillereissä sen sijaan jokin ulkopuolinen vaara saapuu uhkaamaan jo vakiintuneen perheyksikön turvallisuutta ja hyvinvointia.

Emelie [1]
Emelie [2]

Näiden ainesten yhdisteleminenkään ei ole täysin tavatonta. Uutuustrilleri Emelie onnistuu siinä varsin näppärästi. Aiheena sekopäinen lastenvahti ei ole varsinaisesti kaikkein omaperäisin. Mutta Michael Thelinin ohjaama elokuva ei myöskään mene aina siitä, mistä aita on matalin. Elokuva on pienimuotoinen, mutta hyvin häiritsevä tapaus, joka ei pyri avaamaan kaikkia mysteereitään tai etenkään vääntämään niitä katsojalle rautalangasta.

Elokuva alkaa kuumottavalla hanekemaisella otoksella, jossa kamera on asetettu kauas tapahtumista tien toiselle puolelle. Autoileva herrasmies kysyy jalkakäytävää pitkin kävelevältä teinitytöltä tietä. Toisesta suunnasta lähestyvä ohikulkija kaappaa tytön ja tunkee hänet auton takapenkille. Katsoja asetetaan avuttoman sivustaseuraajan asemaan. Jotakin hämärää on tekeillä, ja vasta ensimmäinen osa isommasta suunnitelmasta on toteutettu.

Emelie [3]
Emelie [4]

Vanhemmat (Susan Pourfar ja Chris Beetem) ovat lähdössä viettämään hääpäiväänsä, mutta lastenvahtia ei kuulu. Etenkin äiti on pulassa, sillä lapset ovat pieniä ja yliaktiivisia. Viime hetkellä löytyy tuuraaja, herttaisen oloinen Anna (Sarah Bolger). Kun hänet jätetään yksin lasten kanssa, alkaa pikku hiljaa paljastua, ettei hän ole kovinkaan tasapainoinen tapaus. Hän alkaa penkoa vanhempien tavaroita ja leikitellä löytämillään asioilla. Paljastuu, että hän on valehdellut nimensäkin, joka on todellisuudessa Emelie. Samaan aikaan vanhempien illallistamista tuntuu tarkkailevan joku ylimääräinen.

Emelie [5]
Emelie [6]

Elokuvan näkökulmahenkilönä on 11-vuotias Jacob (Joshua Rush). Esimurkkuikäinen tahtoisi jo viettää aikaa yksin huoneessaan tai kaverinsa kanssa puumajassa ennemmin kuin pienten sisarusten kanssa kuurupiilosilla. Avoimen seksuaalinen Emelie samalla kiehtoo ja pelottaa häntä. Kiero nuori nainen leikittelee lapsen hämmennyksellä katsomalla olohuoneessa kotipornokasetteja tai pyytämällä tätä ojentamaan vessassa tamponeja. Hän on vähintään yhtä julma myös perheen tyttöä Sallyä (Carly Adams) kohtaan. Vastaavasti perheen lapsista pienin, Christopher (Thomas Bair) muodostuu hänelle pakkomielteen kohteeksi, jota hän pyrkii muokkaamaan omaksi kieroutuneeksi kuvakseen.

Emelie [7]
Emelie [8]

Katsojalle toki etenkin seksuaalisviritteinen käytös lasten edessä on tabu, jonka rikkominen hirvittää. Thelin tapaa vain vihjailla ja pitkittää kiusallisia kohtauksia. Tämä työntää katsojan sietokyvyn rajoille. Isoja purskahduksia ja katarsikseen pyrkiviä välienselvittelyitä ei juuri ole. Väkivallan uhka leijuu silti koko ajan ilmassa. Etenkin Bolgerin uhkaava mutta sievistelevä roolisuoritus pitää elokuvan arvaamattomana ja kiinnostavana.

Kokonaisuutena elokuva on ehkä hieman sieltä täältä hapuileva, ja keskusidea jää turhankin epämääräiseksi. Loppuratkaisukin on lopulta turhan helppo. Joka tapauksessa Emelie onnistuu kiusaamaan katsojastaan haluamansa reaktiot irti, onnistuen siten olemaan ehdottoman muistettava tapaus.

***½-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 4.11.2015
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Emelie (2015)  Emelie (2015)