Caroline Munro

Bride of Re-Animator (1989)

aka La novia de Re-Animator; Re-Animator II, la fiancée de Re-Animator; Re-Animator 2; H.P. Lovecraft's Bride of Re-Animator

Bride of Re-Animator #1 Bride of Re-Animator #2

Tuottaja Brian Yuzna onnistui aikanaan pitämään Re-Animatorin (1985) oikeudet itsellään. Menestykseksi muodostuneesta elokuvasta tuli hänelle vipuvarsi, jota käyttämällä hän on saanut rahoitettua samalla myös henkilökohtaisempia projekteja. Liian ahneeksi Yuznaa on hankala väittää, sillä 30 vuoden aikana jatko-osia on ilmaantunut vain kaksi.

Näistä ensimmäisen, vuoden 1989 Bride of Re-Animatorin tekemisestä sovittiin samassa paketissa kuin Yuznan esikoiselokuvan Societyn (1989). Kahden elokuvan diili turvasi myös tuottajasta ohjaajan pallille siirtyneen miehen luovan uran jatkumisen.

Bride of Re-Animator [1]
Bride of Re-Animator [2]

Elokuva alkaa David Galen esittämän Tri Hillin irtopään vannoessa kostoa Jeffrey Combsin Herbert Westille. Tyhjiössä mustan taustan edessä leijuva puhuva pää avauskohtauksessa tuo mieleen kaikista maailman elokuvista Zardozin (1974). Re-Animatorin lopussa Hillin pää muussattiin kebab-lihaksi ja paiskattiin seinään. Westinkin vaikutti käyvän kalpaten zombie-lauman kynsissä. Nyt moisten seikkojen selittely ei juurikaan hidasta elokuvan käynnistymistä.

Kahdeksan kuukautta edellisosan tapahtumien jälkeen West ja Dan Cain (Bruce Abbott) ovat sotilaskirurgeja Perussa. Sotatantere tarjoaa tietysti myös runsaasti tuoreita ruumiita henkiinherätyskokeita varten. On selvinnyt, että hohkava vihreä seerumi kykenee elvyttämään myös yksittäisiä ruumiinosia. West on saanut selvän Frankenstein-kompleksin ja haikailee nyt uuden elämän synnyttämisen perään. Parivaljakko palaa Arkhamin kaupunkiin etsimään tähän sopivaa tilaisuutta.

Bride of Re-Animator [3]
Bride of Re-Animator [4]

Toisessa pitkässä elokuvassaan Yuzna on yllättäen epävarmemman oloinen ohjaaja kuin esikoisessaan Society. Budjetti on edellistä Re-Animatoria hillitympi ja Yuzna on panostanut erityisesti Screaming Mad Georgen luomiin efekteihin ja maskeeraukseen. Elokuvan kulissit ovat melko tökeröt ja niitä on jouduttu lopussa valaisemaan kirkkain värivaloin saadakseen toivottua sekopäistä tunnelmaa aikaan.

Taustalla soi yhä enemmän Richard Bandin pääteema, joka varioi Bernard Herrmanin Psykon musiikkia varsin vapaamielisesti. Band oli jopa pyytänyt edellisessä osassa Yuznalta lopputeksteihin kunnianosoitusta Herrmanille sekä The Omenin säveltäneelle Jerry Goldsmithille. Tähän ei Yuzna kuitenkaan suostunut. Edellisen osan orkesteriversio on nyt muuttunut halvemman kuuloiseksi syntikkasovitukseksi.

Bride of Re-Animator [5]
Bride of Re-Animator [6]

Bride of Re-Animator etenee hieman kuin nykien. Hahmot on pääasiassa sijoitettu saippuaoopperamaisesti keskelle kangasta kinastelemaan, joskin ratkaisun toimivuus vaihtelee. Näyttelijäkaarti on taidokasta ja repliikit paikoin meheviä, mutta itse juoni etenee hyvin hitaasti. Myös useita keskeisiä käänteitä on lainattu suoraan edellisestä osasta. Samaan tehoon ei silti päästä, vaikka Yuzna on lisännyt elokuvan huumoria ja väkivaltaa.

Loppukohtaus on kuitenkin ikimuistoinen, kun Screaming Mad Georgen kahelin näköiset tuotokset rysähtävät esiin, ja elokuvan naishahmot ottavat yhteen. Lopullinen päätös tulee yllättäen, mikä jättää odotuksen siitä, että seuraava jatko-osa olisi jatkanut samasta tilanteesta. Vasta 14 vuotta myöhemmin ilmestynyt Beyond Re-Animator (2003) ottikin yllättäen varsin puhtaan aloituksen, eikä siinä nähty Herbert Westin lisäksi enää muita tuttuja hahmoja.

Bride of Re-Animator [7]
Bride of Re-Animator [8]

Yuznalla on yhä takataskussaan ideoita Re-Animatorin jatko-osiin, jotka saattaisivat jopa paikata jatko-osien väliset aukot. Ne tosin alkavat olla hankalasti rahoitettavia kun alkuperäisestä elokuvasta on jo kulunut aikaa. Eräässä hänen ideoistaan Herbert West vedettäisiin oikeuteen rikoksista luonnon lakeja ja ihmisyyttä vastaan. Häntä syyttämässä olisi myös entinen paras kaveri Dan Cain.

Sitkeästi elänyt idea on myös tehdä elokuva nimeltä The House of Re-Animator. Kyseessä olisi Valkoiseen taloon sijoittuva poliittinen farssi, jossa Herbert West kutsuttaisiin tuomaan eloa kesken kautensa kupsahtaneeseen Yhdysvaltain presidenttiin. 2000-luvun loppupuolella projekti oli lähellä vihreää valoa, ja luonnenäyttelijä William H. Macy oli jo kiinnitetty presidentin rooliin.

Lopulta Westin ja Dan Cainin konfliktin voisi Yuznan mukaan viedä myös syrjäisemmälle seudulle. Re-Animator Unbound tekisi Herbert Westistä Tri Moreau- tai Eversti Kurtz -tyyppisen kadoksissa olevan mielipuolen, joka on perustanut indonesialaiselle saarelle oman lahkonsa Bride of Re-Animatorissa nähtyjen ruumiinosafuusiozombien johtajana. Tämä olisi Yuznan mukaan viimeinen osa ja hahmot tuhottaisiin The Return of the Living Dead -tyyliin lopussa atomipommilla. Mutta tämänkin jälkeen hänellä on pussissa idea - Barbara Cramptonista voisi tulla Westin työn jatkaja, naispuolinen She-Animator!

***--
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 24.11.2015
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (6)
 JSTPJMMMMK*PI
  3.0 2.0 3.5 2.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.06/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (33)
0%
Bride of Re-Animator (1990)  Bride of Re-Animator (1990)